Pateiktas naujas galimas paaiškinimas dėl 2016-ųjų „akustinio ginklo“ atakos Kuboje - garsą skleidė ne ginklai?  ()

2016 m. pabaigoje kelios dešimtys JAV ambasados darbuotojų Kuboje pasijuto itin prastai – jų pačių teigimu, tokia savijauta atsirado po to, kai pasigirdo keistas garsas, kuris buvo girdimas viešbučiuose, kuriuose jie gyveno, ir namuose. Jie teigė, kad tai sukėlė tokius fizinius simptomus, kaip galvos svaigimą ir skausmą, ausų skausmą ir net orientacijos bei klausos praradimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš darbuotojų Kuboje gavo paslaptingojo garso įrašą ir akustinė signalo analizė atskleidė ryškų panašumą į vabzdžių skleidžiamus garsus. Tolesnis tyrimas atskleidė, kad tokius garsus skleidžia trumpauodegis svirplys Anurogryllus celerinictus. Kol kas dar nerecenzuotas tyrimas buvo pristatytas kasmetiniame Integracinės ir Lyginamosios Biologijos draugijos susitikime San Franciske ir publikuotas BioRxiv.

Praėjus keliems mėnesiams po tariamų išpuolių, kai kurie ambasados darbuotojai pranešė, kad simptomai kelia tokį silpnumą, jog jie buvo atšaukti iš savo pareigų Havanoje bei grįžo į JAV, kur jiems buvo atliktas medicininis įvertinimas. JAV atstovai pareiškė, kad buvo panaudotas slaptas garsinis ginklas, ir iš JAV buvo išvaryti Kubos diplomatai. Vėliau buvo paskelbta ir mikrobangų ginklo teorija.

Naujame tyrime mokslininkai ištyrė garsą – 7 kHz dažnio (arba 7000 ciklų per sekundę) zvimbimą, kurį įrašė JAV ambasados darbuotojai ir publikavo „Associated Press“. Tyrėjai nustatė, kad zvimbimas įraše „savo trukme ir impulsų pasikartojimų dažniu“ stipriai primena svirplių Anurogryllus celerinictus skleidžiamą garsą. Tik yra vienas paminėtinas skirtumas.

AP įraše garsas buvo nereguliarus, kai tuo tarpu svirplių čirpimas natūralioje jų aplinkoje daug tolygesnis ir vienodesnis. Vienas iš paaiškinimų – Kubos įrašai buvo padaryti pastatų viduje, kur garsas galėjo aidėti atsimušdamas į lubas, grindis ir sienas, taip sukurdamas kompleksinį nereguliaraus ritmo aidą, rašoma tyrime.

Kad patikrintų šią hipotezę, mokslininkai paleido įrašytą svirplių čirpimą per garsiakalbius kambaryje, ir įrašė, kaip visa tai skambėjo. Tyrimas parodė, kad pridėjus aidus, garsas rikošetavo tarp plokščių paviršių, ir impulsų struktūra sutapo su kubietiškaisiais įrašais.

„Tai pateikia tvirtus įrodymus, kad turimame įraše girdimas svirplių zvimbimas, o ne garsinė ataka ar koks kitas technologinis įrenginys“, rašo tyrėjai.

Naujasis tyrimas nėra pirmas, kuris paneigia „garsinio ginklo“ teoriją. Jau anksčiau buvo pristatytas tyrimas, kuriame teigiama, kad simptomai neatitinka tų, kurie turėtų kilti ginklu pavertus garso bangas.

Rezultatai rodo, kad ekspertai turi atidžiau pažvelgti į tai, kas galėjo sukelti šiuos simptomus, „taip pat į galimus fiziologinius paaiškinimus, nesusijusius su garsinėmis atakomis“, – rašo mokslininkai.

O ar minėtas svirplių čirpimas gali sukelti tokius ar panašius simptomus? Tam reikėtų daugiau tyrimų, bet garsas yra tikrai savotiškas, intensyvus ir galintis sukelti diskomfortą – tuo kviečiame įsitikinti pačius, aplankius šią nuorodą, vedančią į Anurogryllus celerinictus skleidžiamo garso įrašą.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()