[Žinios trumpai] Kas po karalienės Elžbietos II mirties tapo dabar ilgiausiai valdandžiu Europos monarchu? O kas pasaulyje?  ()

Mažytė užuomina: dabartinis ilgiausiai Europoje valdantis monarchas – irgi moteris.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-09 [Žinios trumpai] Kas po karalienės Elžbietos II mirties tapo dabar ilgiausiai valdandžiu Europos monarchu? O kas pasaulyje?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mirus JK karalienei Elžbietai II, populiari Danijos karalienė Margarita II (Margrethe II) tapo ilgiausiai dabar valdanti Europos monarche.

Suvienijusi ir modernizavusi Danijos monarchiją per 50 soste praleistų metų, 82 metų moteris visada nepriekaištingai apsirengusi ir pasirodo baltais plaukais, surištais į kasą.

Bekingamo rūmams patvirtinus JK valstybės vadovės mirtį, Danija paskelbė šį savaitgalį sumažinsianti auksines jubiliejaus šventes.

Tapusi pirmąja moterimi, užėmusia valdančiosios karalienės pareigas Danijoje, Margarita į sostą atėjo būdama 31 metų 1972 m. sausio 14 d. po tėvo Frederiko IX mirties.

Tik 45 procentai danų buvo už monarchiją jos karaliavimo metu, tačiau ji norėjo įrodyti, kad jie klysta.

Margarita, leidusi dviems sūnums vesti paprastus žmones, sugebėjo išvengti skandalų ir padėjo modernizuoti monarchijos instituciją.

Danijos monarchija, turinti daugiau nei 80 procentų danų palaikimą, yra viena populiariausių pasaulyje.

Jos pusbrolis Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas, Europoje pagal valdymo periodą šiuo metu yra antras – šalį valdo 48 metus.

Po karalienės Elžbietos II mirties Margarita taip pat yra vienintelė Europos karalienė, nors kitos keturios Europos šalys turi karūnos princeses.

1940 m. Kopenhagoje gimusi Margarita, vyriausia iš trijų seserų, galiausiai tapo karaliene tuo metu, kai moterims Danijoje buvo uždrausta paveldėti sostą.

Spaudžiant Danijos vyriausybei, ir žinant, kad reikia modernizuoti visuomenę, įstatymas buvo pakeistas 1953 m. po referendumo.

 

Dėl koronaviruso pandemijos sutrumpėjusia švente Margarita sausio mėnesį paminėjo 50-ąsias valdymo metines.

Išlaikydama monarchiją aktualią, nesumenkindama jos statuso, ji ne kartą tvirtino, kad niekada nepasitrauks iš savo pareigų.

Brunėjaus sultonas Hassanal Bolkiah šiuo metu yra ilgiausiai pasaulyje valdantis monarchas – šalį valdo nuo 1967 m. spalio 5 d., jau beveik 55 metus. Bet skirtingai nuo Europos monarchijų, Brunėjuje iki šiol yra absoliutinė monarchija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()