[Žinios trumpai] Kodėl amerikiečiai futbolą vadina žodžiu „soccer“?  ()

Futbolas, football, футбол, fußball, fútbol, futebol ir soccer...


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-30 [Žinios trumpai] Kodėl amerikiečiai futbolą vadina žodžiu „soccer“?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš tų populiariausio sporto pasaulyje vardų yra kitoks - amerikiečiai futbolą vadina „soccer“. tai yra šiek tiek keista, nes juk kamuolys angliškai yra „ball“, o pėda - „foot“. Nesunku sudėti vieną su kitu ir žaidimą pavadinti taip, kaip mes jį ir vadiname - futbolu.

Nors į futbolą panašūs žaidimai žaidžiami tūkstantmečius, šiuolaikinė futbolo versija pradėjo formuotis 16 amžiaus Anglijoje. Svarbu tai pabrėžti – net tada tai nebuvo naujas žaidimas. Tiesiog viduramžių futbole Anglijoje dalyvavo dvi bet kokio dydžio komandos ir praktiškai nebuvo jokių taisyklių. Futbolo taisyklės buvo kodifikuotos 19 a.

Nors futbolo šeimos žaidimai prieš šimtus metų buvo žaidžiami ir Kinijoje bei Amerikoje (gerokai prieš europiečiams pradėjus kolonizaciją), Anglija yra šiuolaikinio futbolo lopšys. Todėl futbolui apibūdinti ir naudojami angliški žodžiai. Mokslininkai negali susitarti, kodėl futbolas vadinamas „futbolu“. Galbūt dėl ​​to, kad žaidimas žaidžiamas stovint ant kojų (tikrai yra tokia hipotezė), o gal dėl to, kad kamuolys spardomas pėdomis. Aišku viena – yra pėda ir yra kamuolys.

Tačiau nuvažiavus į JAV ir paminėjus „futbolą“, žmonės iškart pagalvos apie kitą sporto šaką – amerikietišką futbolą. Amerikiečiai tą tikrąjį futbolą vadina „soccer“.

 

„Encyclopaedia Britannica“ pateikia paaiškinimą, kodėl taip nutiko. Kaip jau tikriausiai supratote, futbolas nėra vienas žaidimas – tai žaidimų šeima. Kai 19 amžiuje buvo parašytos futbolo žaidimo taisyklės, regbio futbolas jau egzistavo. Norint atskirti šiuos žaidimus, įprastas futbolas buvo vadinamas „asociacijos futbolu“ („association football“). 19 amžiaus devintajame dešimtmetyje Oksfordo universiteto studentai pradėjo trumpinti šiuos terminus. Regbio futbolas buvo vadinamas „rugger“, o asociacijos futbolas iš pradžių tapo „assoccer“, o vėliau - „soccer“ (association - assoc-er - soccer). Tačiau šie žodžiai ne visai prilipo – galiausiai šie žaidimai tapo tiesiog „regbiu“ ir „futbolu“.

 

Tačiau kai britai grįžo prie žodžio „football“, amerikiečiai jau turėjo taip vadinamą žaidimą. Jis atsirado 19 amžiaus pabaigoje ir buvo regbio bei asociacijos futbolo derinys. Šis žaidimas JAV buvo pavadintas tiesiog „futbolu“ ir tapo populiaresniu už futbolą ar regbį. Taigi, amerikiečiai nebegalėjo pakeisti jau iš britų priimto „soccer“ - originalus „football“ jau buvo užimtas.

Britai dabar dažnai pašiepia amerikiečius už jų „soccer“, nežinodami, kad tai - britų sugalvotas žodis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: