FIFA Pasaulio taurės laukia revoliuciniai pokyčiai – to iki šiol futbole niekada nematėme, turnyras keisis iš pagrindų  (1)

Planai pakeisti išplėstinio pasaulio čempionato formatą per ketverius metus sulaukia vis didesnio pasipriešinimo po puikių rezultatų šių metų čempionate Katare.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-04 FIFA Pasaulio taurės laukia revoliuciniai pokyčiai – to iki šiol futbole niekada nematėme, turnyras keisis iš pagrindų  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo Vokietijos išvykimo ir Japonijos džiaugsmo iki Belgijos vaikščiojančio futbolo pasirodymo ir Australijos džiaugsmo – paskutinis grupės rungtynių etapas sukėlė nepaprastai daug įspūdžių.

Pastarosios keturios dienos buvo tvirtas įrodymas, kad šis formatas nėra pasenęs. Nuo tada, kai buvo pristatytas FIFA Pasaulio taurėje Prancūzijoje 1998 m., aštuonios grupės po keturias komandas, su keliomis išimtimis, nuolat kėlė įtampą ir dramą.

Tačiau FIFA, siekdama didesnių pajamų nusprendė toliau plėstis sekančiame 2026 m. turnyre, kuris vyks trijose šalyse – Meksikoje, JAV ir Kanadoje.

FIFA siūlo, kad turnyre žaistų 48 komandos, suskirstytos į 16 grupių po tris, o dvi geriausios iš kiekvienos patektų į šešioliktfinalio etapą (liktų 32 komandos). Tai reikštų tik 16 papildomų rungtynių iš 64 dabartinio formato, tačiau iškritusios 16 komandų pirmame etape žais vos du kartus.

Ir dar vienas elementas, erzinantis tradicionalistus – šią savaitę paaiškėjo, kad FIFA svarsto saldų pasiūlymą, kuris tiktų amerikiečių publikai - įvesti baudų serijas, kurios suteiks papildomą tašką. Tai reiškia, kad jei grupės rungtynėse po 90 minučių bus lygiosios, tai lems baudinius.

Idėja buvo aptarta ir anksčiau. 2017 m. FIFA vyriausiasis techninės plėtros pareigūnas Marco van Bastenas teigė, kad baudinių serijos būtų naudingas būdas nustatyti aiškų nugalėtoją per grupių etapo rungtynes.

 

FIFA taryba anksčiau vienbalsiai balsavo už trijų komandų grupes, tačiau vis didėja spaudimas joms peržiūrėti planą ir pasirinkti 12 grupių keturių komandų formatą. Kampanija už keturių komandų grupes įgauna pagreitį. Išskyrus tai, kad tai pailgins turnyrą keliomis dienomis ir sukels situaciją, kai aštuonios geriausios trečiąsias vietas užėmusios komandos vis tiek pateks į atkentamąsias.

Kaip bus skiriamos papildomos 16 vietų?

  • Afrika – 9 vietos (nuo 5);
  • Azija – 8 vietos (nuo 4 ar 5);
  • Europa – 16 vietų (nuo 13);
  • Šiaurės ir Centrinė Amerika – 6 vietos, įskaitant tris bendras šeimininkes (nuo 3 ar 4);
  • Okeanija – 1 vieta (nuo 0 ar 1);
  • Pietų Amerika – 6 vietos (nuo 4 ar 5).

Stadionai

 

Bus žaidžiame 16 stadionų, padalytų trijose priimančiose šalyse, o didžioji dalis mačų – JAV: 11 – JAV, 2 – Kanadoje ir 3 Meksikoje. Finalas vyks Niujorke.

Nors naujų stadionų nestatoma, aštuoniose aikštėse naudojama dirbtinė danga, kurią reikės pakeisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(3)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: