Kas dabar laukia iš Šiaurės Korėjos dramatiškai pabėgusio dezertyro? Sveikata nebus vienintelis jo rūpestis  (1)

Šiaurės Korėjos kario pabėgimas į Pietų Korėją lapkričio 13 d. buvo plačiai nušviestas pasaulio žiniasklaidoje. Maisto trūkumo ir parazitų nualintas karys buvo pašautas penkiomis kulkomis ir iki šiol yra ligoninėje. Visgi, ir iš jos išėjęs jis vargiai galės pradėti visiškai naują, geresnį gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio dezertyro, įprastai vadinamo tik Oh, kūne buvo aptiktos ne tik 5 šautinės žaizdos, bet ir galybė parazitų. Tokių, kokių Pietų Korėjos gydytojai nei matę nebuvo. 24 metų vyras puikiai suprato, ką daro, kai nusprendė bėgti. Visgi, jo sveikata ir gyvenimas buvo tokie prasti, kad jis nusprendė surizikuoti. Kol kas neatskleidžiama, kas buvo lemiamas postūmis bėgti į Pietų Korėją, tačiau bent jau žinoma, kad Oh sveiksta.

Dezertyras jau yra perkeltas iš intensyvios priežiūros skyriaus į įprastą palatą. Visgi, jam ligoninėje dar teks praleisti kurį laiką dėl hepatito B. Karys taip pat kenčia nuo kitų sveikatos problemų, susijusių su prasta mityba. Todėl vėliau, kai jam pagerės, jis bus perkeltas į kariuomenės ligoninę. Čia jo laukia nauji išbandymai.

Kadangi jis visai neseniai buvo aktyvus Šiaurės Korėjos kariuomenės narys, jo parodymai yra labai vertingi. Taigi, jis susilauks didžiulio Pietų Korėjos kariuomenės dėmesio, bus aplausiamas, stengiantis išsiaiškinti paslaptis ar patvirtinti jau turimus įtarimus. Tikriausiai bus klausinėjama ir apie gyvenimą Šiaurės Korėjoje, jo paties ligas ir kitų karių būklę. Vėliau dezertyras bus saugomas Pietų Korėjos šnipų agentūros, kuri vėliau jam gali pasiūlyti ir darbą.

Šiaurės Korėjos dezertyro pabėgimas vaizdo įraše

Oh priklausė elitiniam pasienio zonos daliniui, todėl jo parodymai bus itin vertingi. Aišku, jei tik jis sutiks bendradarbiauti ir turės ką papasakoti. Tarnybą einantys kariai pabėga gana retai - tokių atvejų pasitaiko vos kartą metuose. Tačiau prieš bet kokias apklausas Oh turi atsigauti ir sustiprėti.

Visi iš Šiaurės Korėjos pabėgę žmonės taip pat turi pereiti trijų mėnesių kursą apie gyvenimą kapitalistinėje Pietų Korėjoje. Dezertyras bus mokomas kaip naudotis viešuoju transportu, atsidaryti sąskaitą banke, apsipirkti ir taip toliau. Aišku, bus mokomas ir ko daryti negalima, kaip elgtis viešose vietose ir su kuo geriau nekalbėti. Kurį laiką Oh gali pagyventi su kokia nors vietine šeima - tai įprastas metodas, padedantis pabėgėliams prisitaikyti.

Kim Jin-soo, 29 metų pabėgėlis, šį kursą jau seniai perėjo, nes į Pietų Korėją pateko dar 2011 metais. Jis teigia, kad jį reikėtų tobulinti, nes Šiaurės Korėjos žmonės nesupranta ir kitų dalykų - kaip susirasti darbą, sumokėti už nuomą, naudotis institucijų paslaugomis. Taip pat - kaip atsikratyti Šiaurės Korėjos akcento.

Vėliau pabėgėliai gauna 6 450 JAV dolerių metams (maždaug penktadalis vidutinės Pietų Korėjos metinės algos), jie yra apgyvendinami, gauna paramą išsilavinimui. Kiekvienam pabėgėliui priskiriamas ir policijos pareigūnas, kuris užtikrina jų saugumą. Pietų Korėjoje veikia ne viena organizacija, padedanti šalyje įsikurti Šiaurės Korėjos gyventojams.

Oh gali pasirinkti ir toliau bendradarbiauti su Pietų Korėjos kariuomene ir žvalgyba. Tačiau mažai tikėtina, kad jis susivilios šiuo pasiūlymu - dezertyrai nenoriai prisideda prie pastangų kovoti su savo buvusiais bendražygiais. Tačiau Oh gali pasirinkti ir kitą kelią - pradėti pasakoti viešai, kaip gyvena Šiaurės Korėjos žmonės, ko jiems trūksta, kokia iš tikrųjų yra Šiaurės Korėjos kariuomenė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(108)
(4)
(104)

Komentarai (1)