Didžiausias pasaulyje keturių dienų darbo savaitės eksperimentas baigėsi „pribloškiama sėkme“  ()

Prieš daugiau nei šimtą metų norma ėmusi tapti aštuonių valandų penkių dienų darbo savaitė tuomet buvo naujovė. Tačiau pasaulis per tą laiką smarkiai pasikeitė ir žmonės sugrįžta prie nusistovėjusių taisyklių peržiūrėjimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Islandijoje nuo 2015 iki 2019 metų buvo atlikti du platūs tyrimai, kuomet darbo savaitė būdavo sutrumpinama nuo penkių dienų iki keturių, o darbo valandų per savaitę — nuo 40 iki 35-36 nemažinant darbo užmokesčio. Rezultatai, kuriuos tyrėjai pavadino „pribloškiama sėkme “, publikuojami Britanijos centro Autonomy svetainėje.

Tyrime dalyvavo 2,5 tūkstančio žmonių — tai daugiau nei 1% visų Islandijos dirbančiųjų. Tyrėjai pažymi, kas darbuotojų darbingumas dažniausiai likdavo koks buvęs arba netgi padidėdavo. Tuo tarpu daugelis darbuotojų gerovės rodiklių pagerėjo: sumažėjo streso lygis, jie mažiau išdegdavo, o taip pat sugebėjo suderinti darbo ir asmeninio gyvenimo balansą. Taip pat jie pradėjo geriau planuoti savo darbo laiką.

Mokslininkai pažymi, kad tyrimo dalyviams likdavo daugiau laiko praleisti su šeima ir draugais, o taip pat ir daugiau užsiimti savo hobiu. Tyrimo autoriai atskirai pažymėjo, kad vyrai heteroseksualiose šeimose perėję prie keturių dienų darbo savaitės, pradėjo daugiau dėmesio skirti namų įsipareigojimams, dėl to namų ruoša pasiskirstė tolygiau.

Dar tyrimo autoriai pažymėjo, kad perėjusiems prie keturių dienų darbo savaitės itin retai tekdavo dirbti viršvalandžius. Tokie atvejai fiksuoti tik nedidelėse privačiose firmose.

 

 

Remiantis tyrimo rezultatais, 86% Islandijos dirbančiųjų galėtų pereiti prie trumpesnės darbo dienos.

„Šie tyrimai rodo, kad didžiausias pasaulyje trumpesnės darbo savaitės valstybiniame sektoriuje bandymas pagal visus parametrus buvo pribloškiamai sėkmingas“, — darbo rezultatus pakomentavo Autonomy tyrimų direktorius Willas Strondgas. Jis pabrėžė, kad Islandijos valstybinis sektorius gali tapti plataus keturių dienų darbo savaitės diegimo pirmeiviu.

Analogiški darbo savaitės sutrumpinimo bandymai dabar atliekami Ispanijoje, o taip pat kompanijos Unilever įmonėse Naujojoje Zelandijoje.


tvrain.ru

(114)
(1)
(113)

Komentarai ()