„Curiosity“ kadruose – ties horizontu laigantys NSO šviesų taškai (Video)  (61)

Anksčiau ar vėliau tokia žinutė turėjo pasirodyti. Taip jau nutiko, kad Marse keletą savaičių kol kas tik besimankštinančio marsaeigio „Curiosity” Žemėn siųstose nuotraukose sensacijų ieškotojai rado ir tai, ko paaiškinti kol kas niekas negali. Tiesa, kitiems mįslingiems Marso kadrams paaiškinimas jau rastas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šįkart fotokadruose – ne internautų išdaigos, ir ne amžinojo poilsio vieton nukritęs kosminis kranas. Į „Curiosity“ vaizdo objektyvus pakliuvo kažkokia keista, palei pat horizontą judanti švieselė. Ir padangėje kybantys keturi tumulai.

NASA ir fotografijos ekspertai tvirtina, jog tai – tik „juostelės brokas“ (vienoks ar kitoks skaitmeninio kadro defektas). Kaipgi tos „Curiosity“ fotografijų anomalijos atrodo?

Kai kurie internautai paskelbė „Curiosity“ kadruose pastebėję palei pat horizontą, lygiagrečiai horizonto linijai skriejantį šviesos tašką. Gal ir ne kažin kas, tačiau, argumentuoja jie, negyvame ir tuščiame Marse išvysti judant kokį nors švytintį objektą – gana netikėta.

Kiti „Curiosity“ vaizdų entuziastai tvirtina kitoje nuotraukų serijoje matą apskritą šviesos dėmę, kylančią nuo žemės paviršiaus. Trečia fotokeistenybė – keletas Marso danguje atsiradusių ryškių taškų (tai zondai ar fotokadrų defektas?).

Nė vieno iš pastarųjų kadrų NASA nekomentavo.

Tiesa, dėl pastarojo atvejo su keturiais panašaus dydžio taškais sutaria daugelis susidomėjusiųjų. Nors spręsti reikėtų kiekvienam savarankiškai, panašu, jog tai gali būti tiesiog „negyvi pikseliai“. Tokia bėda ištinka nereto kompiuterio ar telefono vaizdo kameros objektyvą. Ne išimtis – ir modernūs skaitmeniniai fotoaparatai.

„Peržiūrėjus vaizdo siužetą, tampa aišku, jog tie objektai yra kaip tik vieno pikselio dydžio objektai, - aiškina JAV žinybose dirbęs video ekspertas Markas Dantonijus (Marc Dantonio). – Esu visiškai įsitikinęs, jog šiuose kadruose – „negyvi pikseliai“. Jų pasitaiko visoms skaitmeninėms kameroms. Blankioje Marso atmosferoje jie turėtų būti itin ryškūs ir pastebimi.“


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (61)