Marsaeigio "Curiosity" kadruose iš Raudonosios planetos įžiūrėta ir "Marso žiurkė" (Video)  (8)

Vos praėjusią savaitę internetas ūžė dėl marsaeigio "Curiosity" į Žemę atsiųstos fotografijos, kurioje užfiksuotas į driežą panašus pavidalas. Nespėjo praeiti nė keletas dienų, ir internete pasirodė nauja bomba – "Marso žiurkė", rašo "Space.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fotografiją, kurioje matyti į graužiką panašus pavidalas, besislepiantis tarp dviejų akmenų, marsaeigis "Cursiosity" nufotografavo praėjusių metų rugsėjį.

"Tai – puikiausias graužikas Marse, - "Space.com" cituoja Skotą Voringą (Scott Waring ) iš "UFO Sightings Daily", kuris savo pastabas apie šį kadrą internate išdėstė dar 2012 m. gruodį. – Įsižiūrėkite – juk matyti akys, akiduobės, nosis, snukutis, ausys, priekinės letenėlės ir net pilvas. Labai panašus į voverę, užsimaskavusią tarp akmenų."



Neseniai S. Voringas žinutę apie "Marso žiurkę" papildė naujais komentarais – "visai gali būti, kad NASA slapta nuskraidino šią žiurkę/voverę į Marsą, vykdydama eksperimentinę programą, kuria mėginama išsiaiškinti, ar Marso aplinka tinkama gyvybei. Kodėl jie tai slepia nuo mūsų? – klausia S. Voringas ir čia pat pats atsako. – Nes buvo tikėtąsi, kad voverė tučtuojau numirs ir dėl to gali iškilti rimtų teisinių nemalonumų iš gyvūnų teisių priežiūros draugijos PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)."

"Marso žiurkė" jau spėjo apibėgti eilę stambiausių naujienų portalų – taip pat ir "Discovery News", "Fox News", "Space.com" , kt. Maža to, pseudonimu "@RealMarsRat" pasivadinęs marsietiškas graužikas žinutę cyptelėti spėjo net ir socialiniame tinkle "Twitter". Nors praėjusio penktadienio (gegužės 31 d.) popietę jos žinutes sekti pasirinko tik 49 socialinio tinklo vartotojai, visgi, atsižvelgiant į tai, kad žinutę paskelbė graužikas, toks rezultatas visai neprastas.

Nors kai kurie, regis, tiki kad po Raudonąją planetą išties šmirinėja voverė (ar bent jau šmirinėjo praėjusį rugsėjį), "Marso graužikas" iš tiesų tėra puikus pavyzdys psichologinio fenomeno, kuris vadinamas pareidolija.

Pareidolija – žmogaus psichikos polinkis įvairiose paviršiaus struktūrose (kraštovaizdžio detalėse, debesyse ir pan.) įžvelgti gyvūnų, žmonių ar kitų žinomų pavidalų formas. Marso pareidolijų būta ne vienos ir ne dešimt, o labai gyvas diskusijas šia tema įžiebė 1976 m. NASA zondo "Viking 1" parsiųsta Marso paviršiaus fotografija su žmogaus veidu Marse. O dar prieš keletą dienų interneto platybėse nuaidėjo ir istorija apie "Marso driežą".

Kad ten galėtų būti driežų, žiurkių, voverių, gėlių ir kitų sudėtingos struktūros organizmų yra beveik neįmanoma, kadangi Marse jiems būtų per šalta, per sausa ir per trošku. Tiesa, tai nereiškia, kad tokia aplinka netinkama mikroorganizmams – tokių būtybių egzistavimo Marse galimybės mokslininkai neatmeta. Tiesa, kol kas jokių sensacingų naujienų nė vienas iš Marso zondų dar nepateikė.

Vaizdo siužetas



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (8)