O čia jau šis tas įdomiau: Curiosity Marse nufotografavo ore kybantį šaukštą  (4)

Ko tik nesame matę Marse! Marso gėlelių, Marso žiurkių, salamandrų, barakų obamų... Vis dėlto naujausias marsaeigio Curiosity fotohitas iš tiesų stulbina. Ir pareidolijos šįkart čia mažai kuo dėtos. Mat vienoje iš Marso paviršiaus fotografijų, kurią užfiksavo minėtas marsaeigis, pastebėtas iš tikrųjų unikalus objektas – uoliena, labai panaši šaukštą. Tiesa, labiausiai šioje fotografijoje glumina ne jos panašumas į šaukštą, o įspūdingas kybojimas ore.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-03 O čia jau šis tas įdomiau: Curiosity Marse nufotografavo ore kybantį šaukštą  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį Marso paviršiaus fragmentą pastebėjo svetainės UnmannedSpaceflight.com lankytojai. Šią nuotrauką Curiosity darė praėjusį sekmadienį – rugpjūčio 30 d. Įsižiūrėkite į raudono apskritimo centre esančią pailgą uolieną – ir patys suprasite, kad ji iš tikrųjų labai neįprasta. Šaukštas kaip šaukštas – Marse matėme dar ne tokių pareidolijų. Bet kad tas "šaukštas" taip įspūdingai kybotų ore... Apie tai byloja "šaukšto" metamas šešėlis. Žinoma, tai – visai ne šauktas, o ir kybo jis ne ore. Tačiau net ir loginis šio nuostabaus objekto paaiškinimas – gana stebinantis. Ko gero, marsietišką šaukštą iš uolų taip meistriškai išskobė... Marso vėjai, prikišę savo nagus geologiniais procesais, kurie vadinami vėjo erozija. Ji ir Žemėje per milijonus metų formuoja neįtikėtinų formų uolų skulptūras. Tačiau Marse atmosfera yra retesnė, o gravitacija silpnesnė nei Žemėje, todėl vėjo erozijos procesai gali sukurti dar elegantiškesnių skulptūrų nei mūsų planetoje. Juk Marse šėlsta tokios dulkių audros ir dulkių demonai – jie į retą orą pakeltomis smėlio dalelėmis savo kelyje pasitaikančias uolas nušlifuoja, kaip turime progą įsitikinti šiame kadre, iki neįtikėtinų šedevrų, kurie, iš pirmo žvilgsnio, nepaiso netgi gravitacijos.
Panašu, kad šauktas antigravitacinėmis ar levitacinėmis savybėmis tikrai nepasižymi. Paprasčiausiai tai yra neįprastai ilga horizontali uolos atšaka – savotiškas "liežuvis".

Ką gi, puikus ir išskirtinis eksponatas vis gausesnėje Marso kraštovaizdžio keistenybių galerijoje. Reikia tikėtis, jog šiuo eksponatu Marsas nepadėjo šaukšto ir jis – tikrai ne paskutinis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(61)
(15)
(46)

Komentarai (4)