Mokslininkai bando identifikuoti „Teksaso vampyrą“ (Video)  (15)

JAV mokslininkai tiria viename Teksaso ūkyje aptikto nežinomo gyvūno audinius, siekdami jį identifikuoti ir patvirtinti arba paneigti prielaidą, kad tai gali būti legendinis keturkojis vampyras – čiupakabra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak dienraščio „Los Angeles Times“, iškamšų gamyba besiverčiantis teksasietis Jerry Ayeras, pasklidus žiniai apie vienoje valstijos fermoje aptiktą nematytą žvėrį, beregint tapo CNN, ABC ir kitų JAV televizijos kanalų įžymybe. Šiomis dienomis jam priklausančioje „Blanco Taxidermy School“ iškamšų gamybos mokykloje nenutyla telefonai – žurnalistai, kriptozoologijos entuziastai ir šiaip smalsuoliai nori atvykti ir savo akimis pamatyti J. Ayero padarytą tariamos čiupakabros iškamšą.

Kalbos apie mitinį ožkų, avių ir kitų naminių gyvulių kraują čiulpiantį padarą čiupakabrą, kurio pavadinimas kilęs iš ispaniškų žodžių „chupar“ (čiulpti) ir „cabra“ (ožka), praėjusio amžiaus pabaigoje pirmiausia pasklido Puerto Rike. 1995 m. valstiečiai lauke rado kelias avis perkąstomis gerklėmis. Iš jų buvo iščiulptas visas kraujas. Vėliau pranešimai apie keturkojus vampyrus, paliekančius būdingas dviejų ar trijų įkandimų žymes, pasipylė iš kitų Puerto Riko regionų, o vėliau – ir iš Dominikos, Argentinos, Bolivijos, Čilės, Kolumbijos, Hondūro, Peru, Brazilijos, JAV, Meksikos ir netgi Rusijos.

Nors daugybė liudininkų tvirtina matę „keturkojį vampyrą“, yra jo nuotraukų ir vaizdo įrašų, tariamų skeletų ir audinių pavyzdžių, biologai tvirtina, kad iki šiol nėra jokių patikimų faktų, patvirtinančių mokslui nežinomo gyvūno egzistavimą. Iki šiol atlikti tariamų čiupakabros audinių genetiniai tyrimai atskleidė, kad mistiniu padaru buvo palaikyti neįprastos išvaizdos kojotai arba lapės.

Tikimasi, kad šį kartą įminti nežinomo gyvūno, šią vasarą aptikto vienoje Teksaso fermoje, paslaptį bus paprasčiau. Jo audinių pavyzdžiai perduoti Teksaso ir Kalifornijos universitetų mokslininkams. Šiuo metu atliekama jų genetinė analizė.

Ši istorija prasidėjo nuo to, kad buvęs „Blanco Taxidermy School“ moksleivis Lynnas Butleris šią vasarą savo giminaičių ūkyje sykį išgirdo, kaip kažkoks žvėrelis vaiko uždarytas vištas. Pamanęs, kad į vištidę įsisuko meškėnas, jis padėjo nuodų, o kitą dieną rado pastipusį nežinomą gyvūną. Jo išvaizda priminė kailio neturintį kojotą, tačiau mačiusiųjų tvirtinimu tai nebuvo kojotas. L. Butleris gyvūną atvežė į „Blanco Taxidermy School“, o Jerry Ayeras jį nufotografavo, paėmė audinių pavyzdžius ir padarė jo iškamšą.

„Jei atvirai, aš nežinau, kas tai, – sakė J. Ayeras. – Galbūt tai koks apsigimęs kojotas ar mutavęs mišrūnas“. Pasak „Los Angeles Times“, „Blanco Taxidermy School“ savininkas kasmet padaro po 15 – 20 kojotų iškamšų, ir tvirtina, kad nežinomas padaras tikrai nėra kojotas – skiriasi kojų ilgis, letenėlių forma, be to, jis visiškai neturi kailio, išskyrus „kojinaites“ ant kojų ir šiek tiek šerių palei stuburą. Be to, gyvūnas turi dvi įspūdingo dydžio priekines iltis.

J. Ayeras teigia nenorįs pagarsėti kaip falsifikatorius ar ekscentrikas, tačiau pripažįsta, kad žiniasklaidos dėmesys jo vadovaujamai iškamšų gamybos mokyklai yra naudingas. Kol kas jis laukia laboratorinių tyrimų išvadų ir nežinomą gyvūną vadina čiupakabra – esą vien tik dėl to, kad taip jį vadina žmonės. Jis pats pabrėžia neturintis supratimo, kas tai galėtų būti.

Šį vaizdo siužetą 2008 m. vasarą nufilmavo Teksaso policijos patrulis. Jame matyti keistas nežinomas gyvūnas, panašus į J. Ayero padarytą iškamšą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(2)
(-1)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: