Siūloma uždrausti alkoholį viso pasaulio vyrams nuo 15 iki 39 metų amžiaus. Vėliau — yra įdomių niuansų  (4)

Kai alkoholio skyriuje nebeprašo parodyti paso, alkoholis tampa gerokai saugesnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Alkoholio vartojimas vienok kenkia tik jaunimui ir kelia nemenką riziką jų sveikatai, tačiau vyresniems žmonėms mažos alkoholio dozės gali būti naudingos. Tokios naujos išvados daromos The Lancet žurnale publikuotame straipsnyje.

Jo autoriai naudojosi viena didžiausių pasaulyje Global Burden of Diseases duomenų bazių — šis Vašingtono universiteto Seatle projektas mokslininkams ir praktikuojantiems gydytojams pateikia šviežiausią ir visapusiškiausią informaciją apie susirgimų ir mirtingumo priežastis visame pasaulyje.

2018 metais publikuoti tyrimo rezultatai rodo, kad sveikatai kenkia netgi nereguliarus alkoholio vartojimas, ir jo autoriai rekomendavo valdžiai visišką abstinenciją. Tačiau išanalizavus naujus duomenys, mokslininkų išvados pasikeitė: išgeriantis jaunimas susiduria su kur kas didesne rizika sveikatai, nei vyresni (40+) žmonės. Negana to, lėtinėmis ligomis nesergantiems šios grupės žmonėms ribotas alkoholio vartojimas gali būti netgi naudingas: tvirtinama, kad nedidelė raudono vyno taurė per dieną, sumažina širdies kraujagyslių ligų, insulto ir diabeto riziką.

 

The Lancet straipsnyje mokslininkai siūlo diferencijuoti alkoholio vartojimo rekomendacijas pagal šiuos kriterijus: geografinį regioną, lytį ir amžių. Griežčiausios rekomendacijos turėtų būti skirtos didžiausios rizikos grupei — viso pasaulio vyrams nuo 15 iki 39 metų amžiaus.

„Viskas itin paprasta: jauniems žmonėms gerti nevalia iš viso, tačiau pagyvenusiems mažos porcijos gali būti naudingos. Žinoma, nerealu tikėtis, kad jaunimas mes gerti, tačiau svarbu pateikti naujausius mokslinius įrodymus — idant kiekvienas galėtų priimti informuotą sprendimą dėl pasekmių savo sveikatai“, — tvirtina tyrimo vyr. autorius, Vašingtono universiteto Sveikatos rodiklių ir vertinimo instituto daktarė Emmanuela Gakidou.

Mokslininkai išanalizavo 204 pasaulio šalių alkoholio vartojimo duomenis. 2020 metais iš viso ~1,34 mlrd. žmonių vartojo jį sveikatai kenksmingais kiekiais. 59% iš jų patenka į 15 – 39 metų amžiaus grupę, jiems alkoholis kelia didžiausią riziką ir neturi visiškai jokios naudos. Trys ketvirčiai šios grupės — vyrai.

Naudodami 2020 metų duomenų bazę, tyrėjai išnagrinėjo alkoholio vartojimo rizikas, tarp kurių traumos, širdies kraujagyslių ir onkologiniai susirgimai, ir įvertino, kiek žmogus gali išgerti, kol pasireikš rizika jo sveikatai. Įdomu, kad, remiantis jų išvadomis, einant laikui, ji didėja.

 

Tyriama kasdienė standartinė alkoholio dozė — 100 ml raudono vyno (13%) arba 375 ml alaus (3,5%). 15 – 39 metų vyrams rekomenduojama dozė — iki kyla rizika sveikatai — buvo vos 13,6% standartinės. Tokio paties amžiaus moterims — 27,3%, tai yra, ketvirtis standartinės dozės.

Tačiau 40 – 64 metų amžiaus žmonėms, nesergantiems lėtinėmis ligomis, saugi dozė varijuoja nuo pusės iki beveik dviejų standartinių dozių. Perkopusiems 65 metų ribą, alkoholio vartojimo rizika sveikatai, prasideda viršijus tris standartines dozes per dieną. Vidutiniškai gi 40-ies ir daugiau sulaukusiems rekomenduojamas alkoholio vartojimas yra maždaug dvi (jei tiksliau – 1,87) standartinės alkoholio dozės. Ją viršijus, padidėja ir grėsmė sveikatai, įspėja The Lancet straipsnio autoriai.

Dar vieną įdomų tyrimą — šį kartą apie alkoholio poveikį smegenims — neseniai publikuoto PLOS Medicine. Stebėjimo tyrime dalyvavo beveik 21 tūkstantis britų savanorių. Vidutinis dalyvių amžius — 55 metų, 48,6% — moterys.

 

Maždaug 2,7% dalyvių teigė negeriantys, tačiau vidutiniškai dalyviai per savaitę suvartodavo ~18 vienetų (7,5 skardinių alaus arba 6 dideles vyno taures). MRT išsiaiškinta, kad per savaitę suvartojant 7 ir daugiau alkoholio vienetų (maždaug 56 g etanolio), smegenyse padidėja geležies lygis.

Geležies perteklius siejamas su kognityvinių funkcijų pažeidimu, tarp kurių Alzheimerio ir Parkinsono ligos. Mokslininkai daro prielaidą, kad taip atrodo alkoholio sukeliamo žmogaus kognityvinių gebėjimų atsiradimo mechanizmas.

Kol kas tai yra stambiausias saikingo alkoholio vartojimo ir geležies kaupimosi smegenyse tyrimas, nors derėtų pažymėti, kad skaičiuodami išgerto alkoholio kiekį, mokslininkai kliovėsi eksperimento dalyvių sąžine.

Pasak Alcohol Change UK vadovo, daktaro Richardo Piperio, šimtai pastaraisiais dešimtmečiais atliktų tyrimų aiškiai rodo, kad alkoholis žmogaus organizmą žaloja įvairiai:

„Anksčiau to neįsisąmoninome, ir dabar daugelis ir toliau geria, lyg žinių perversmo neįvyko. Tačiau taip nėra. Jei rūpinatės savo sveikata, geriausia negerti iš viso. Tačiau jei renkatės alkoholį, įsiklausykite į reguliatorių rekomendacijas: neviršykite 14 alkoholio vienetų per savaitę (apie 4 l alaus arba 1,1 l vyno), mažiausiai tris dienas per savaitę negerkite iš viso ir niekada negerkite po daugiau nei 6 porcijas per dieną“.

 

Savo naujose rekomendacijose bitų reguliatorius rašo, kad saugios alkoholio dozės neegzistuoja, tai aktualu ir vyrams, ir moterims. Bet kokio kiekio alkoholio vartojimas didina įvairių onkologinių susirgimų riziką, tačiau, pasak Anglijos vyriausiosios gydytojos Sally Davies, jei vyrai ir moterys apriboja alkoholio vartojimą 14 vienetų per savaitę, tai sumažina kepenų ir vėžinių susirgimų riziką.


republic.ru




(21)
(7)
(14)

Komentarai (4)