[Išsami tema] „Tupolev PAK DA“ – naujausias Rusijos strateginis bombonešis, kurį rusai tikisi paleisti 2024-aisiais: jei pirmiausia jo „nenužudys“ sankcijos (Foto, Video)  ()

Maskvai labai reikia naujojo bombonešio, kuris būtų pirmasis per daugiau nei 40 metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-09 [Išsami tema] „Tupolev PAK DA“ – naujausias Rusijos strateginis bombonešis, kurį rusai tikisi paleisti 2024-aisiais: jei pirmiausia jo „nenužudys“ sankcijos (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labai vėluojantis Rusijos strateginis bombonešis „Tupolev PAK DA“ – pirmasis šalyje didelis kovinis lėktuvas per pastaruosius dešimtmečius – pagaliau pirmajam skrydžiui gali pakilti 2024 m. (Į karinę tarnybą planuojama priimti 2028 m.).

Vis dėlto, nepaisant daugiau nei dešimtmetį trukusios pažangos, dizainerių ir inžinierių viltys dėl naujojo lėktuvo žlugo dėl sankcijų po Rusijos invazijos į Ukrainą. Bombonešių programos nesėkmė gali reikšti Rusijos bombonešių eskadrilės pabaigą.

PAK-DA programa prasidėjo 2009 m., kai Maskva surengė konkursą sukurti naują tolimojo nuotolio bombonešį. Konkursą laimėjo Maskvoje įsikūręs lėktuvų projektavimo biuras „Tupolev“. Kompanija anksčiau suprojektavo visą Rusijos sunkiųjų bombonešių parką, įskaitant bombonešius Tu-95, Tu-22M3 ir Tu-160.

 

Visi trys bombonešiai, kurių pristatymo datos svyruoja nuo 1960-ųjų iki 1980-ųjų, yra senos, pasenusios konstrukcijos. Tu-95 naudoja keturis sraigtu varomus variklius, o „Tupolev“ suprojektavo bombonešį, kai stealth technologijos galimybė net nebuvo svarstoma; dėl to jis apsiriboja tik sparnuotųjų raketų gabenimu, paleidimu iš už priešo radaro ribų. Jis maždaug panašus į amerikiečių bombonešį B-52.

Tu-22M3 naudoja kintamos geometrijos „svyruojančius“ sparnus ir gali gabenti tiek nevaldomas bombas, tiek sparnuotąsias raketas. Tu-160 yra didelis bombonešis su kintamos geometrijos sparnais, pagamintas su stealth savybėmis, todėl jis yra amerikietiško bombonešio B-1B „Lancer“ analogas.

Rusija neturi atitikmens B-2 „Spirit“, Amerikos stealth bombonešiui, pristatytam 1988 m. Tačiau, PAK-DA, remiantis „Aviation Week & Space Technology“, sukurtas taip, kad aplenktų B-2 ir tiesiogiai konkuruotų su būsimu B-21 „Raider“. Bombonešis bus pirmasis Rusijoje skraidančio sparno dizaino lėktuvas. Kilimo metu jis svers 145 metrines tonas, o ginklų keliamoji galia iki 30 tonų. Tuo tarpu B-2 „Spirit“ didžiausias kilimo svoris yra 150 metrinių tonų ir gali gabenti iki 40 tonų ginklų.

 

PAK-DA gali nuskristi 15 000 km, o slaptojo bombonešio B-2 kovos nuotolis – 12 200 km. Rusija turi mažiau galimubių degalų papildymui iš oro tankerių, reikalingų tolimojo nuotolio misijoms, todėl nuotoliui reikia grįžti į Rusiją be degalų papildymo, kur bombonešiai galėtų būti perginkluoti ir papildyti degalų kitai misijai. Amerikiečių bombonešiai gali tikėtis didesnio tankerių palaikymo tolimojo nuotolio misijos metu, todėl dizaineriai gali teikti pirmenybę naudingajai apkrovai, o ne kurui.

 

Rusija planuoja aprūpinti naująjį „Tupolev“ 12 naujų Kh-BD sausumos atakos sparnuotųjų raketų Kh-BD, kurios kaip ir pats PAK-DA, buvo kuriamos daugelį metų be jokios konkrečios pažangos. Raketos, kaip ir dabartinės kartos sparnuotoji raketa Kh-101, neša įprastines arba branduolines galvutes. Jos taip pat turės dar didesnį atstumą nei Kh-101.

Naujojo bombonešio kūrimas, sudėtingas dar prieš karą, gali sustoti dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Vakarų šalys įvedė sankcijas, kad nubaustų Rusiją ir taip suluošino jos ekonomiką – ir tos sankcijos artimiausiu metu nebus panaikintos. Ekonomikos nuosmukis neišvengiamai sumažins Rusijos gynybos biudžetą, o Maskva bus priversta teikti pirmenybę esamai įrangai, o ne naujų ginklų kūrimui.

Tarptautinės sankcijos taip pat sumažins Rusijos galimybes gaminti naujus lėktuvus ir raketas. Ukrainos žvalgybos duomenimis, raketose Kh-101 yra dalių, kurias pagamino Amerikos technologijų milžinai, įskaitant „Texas Instruments“, „Cypress Semiconductor“, „Infineon Technologies“, „Intel“ ir „Micron Technology“.

 

Tačiau Vakarų technologijų įmonės atkirto Rusiją nuo mikroschemų rinkos, kad laikytųsi sankcijų režimo. Reaguodama į tai, Rusijos karo pramonė  pradėjo naudoti mikroschemas iš skalbimo mašinų ir šaldytuvų, kuras būtų galima naudoti naujų ginklų gamyboje.

Tai turėtų skaudžių pasekmių Rusijos bombonešių pajėgoms. Esamas Tu-95, Tu-22 ir Tu-160 bombonešių parkas yra senas ir jį reikia pakeisti. Jei pakaitalo nebus, Rusija atsisakys savo branduolinės galios bombonešio. Sunkieji bombonešiai taip pat yra didžiosios galios statuso požymis, nes juos naudoja tik JAV, Rusija ir Kinija. Jei Rusija neras kokio nors būdo išlaikyti savo bombonešių projektą, didžiosios galios klubas iki 2040-ųjų gali tapti dar mažesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()