„Washington Post“ paskelbė nerimą keliančią žinią: kai kas nutiko su Ukrainos kariais  ()

Ukrainai trūksta patyrusių karių, auga pesimizmas, skelbia „Washington Post“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-15 „Washington Post“ paskelbė nerimą keliančią žinią: kai kas nutiko su Ukrainos kariais  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos karių įgūdžių lygis, palyginti su invazijos pradžia, po metus trukusių aktyvių karo veiksmų sumažėjo. Tai teigiama dienraščio „Washington Post“ straipsnyje, praneša Censor.NET.

Europos ir JAV pareigūnų vertinimu, Ukrainos nuostoliai kare siekia 120 tūkst. žuvusiųjų ir sužeistųjų, o Rusijos nuostoliai viršija 200 tūkst. Tačiau, pažymima straipsnyje, reikia turėti omenyje, kad Rusija turi daugiau išteklių ir daugiau gyventojų. Tik Ukrainos vyriausybė gali atskleisti tikruosius Ukrainos nuostolius, tačiau ji to nedaro. Apie nuostolius nepranešama ir Vakarų partneriams. Neįvardytas Vokietijos pareigūnas tai paaiškino sakydamas, kad „jie (Ukrainos valdžia - red.) mumis nepasitiki“.

Rugpjūtį Valerijus Zalužnas nurodė, kad šis skaičius siekia 9 000. Vėliau, gruodį, Volodymyras Zelenskis ir prezidento kanceliarijos atstovai kalbėjo apie 13 000. Tačiau Vakarų partneriai mano, kad tikrasis skaičius yra didesnis, be to, reikėtų atsižvelgti ir į sužeistuosius, kurie nebegali kovoti, rašo „Washington Post“.

„Kad ir koks būtų šis skaičius, nuostoliai pakeitė Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, kurios, pasak kovotojų, taip pat kenčia nuo artilerijos ir minosvaidžių amunicijos trūkumo“, - pažymi laikraštis.

Interviu „Washington Post“ davęs 46-osios atskirosios oro desantininkų brigados (šaukinys „Kupolas“) bataliono vadas pabrėžė, kad „patirtis kare yra vertingiausias dalykas. Karys, išgyvenęs šešis mėnesius karo, ir karys, ką tik atvykęs iš poligono, yra dangus ir žemė. Deja, patyrusių karių liko nedaug. Dauguma jų yra žuvę arba sužeisti“.

„Kupolas“ taip pat kalbėjo apie padėtį savo batalione: „Aš neatpažįstu savo bataliono... Dabar esu vienintelis profesionalus karys. Mobilizuotieji nešaudo ir nemeta granatų. Kai paklausiau kodėl, jie atsakė, kad bijo šūvio garso... Mums reikia NATO instruktorių visuose mokymo centruose. O mūsų instruktorius reikia siųsti į fronto liniją – jie neįvykdė savo užduoties“. Pasak „Kupolo“, daugiausia dėmesio reikėtų skirti naujokų rengimo sistemų tobulinimui.

 

„Pesimizmas plinta ir fronte, ir tarp aukštų pareigūnų“, - rašo laikraštis. Vienas Ukrainos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, išreiškė skepticizmą dėl pavasarinio kontrpuolimo. Jo nuomone, Ukrainai trūksta tam reikalingų išteklių. Jis pažymėjo, kad paprastai puolančioji pusė patiria du ar tris kartus didesnius nuostolius nei jos priešininkas. Todėl, jo nuomone, labiau tikėtinas vietinis proveržis viena iš krypčių.

„Tačiau padėtis mūšio lauke gali neatspindėti tikrosios Ukrainos ginkluotųjų pajėgų būklės“, - pažymima leidinyje. Taip yra dėl to, kad Kyjivas formuoja naujus šturmo dalinius, aprūpintus vakarietiška ginkluote, ir laiko juos atokiau nuo fronto linijos, kad vėliau panaudotų kontrpuolimui. OP atstovas teigė, kad dabartinė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų būklė nemažina jo optimizmo. „Bet kuriame kare ateina laikas, kai reikia apmokyti naujus kovotojus. Dabar yra būtent toks momentas“, - sakė jis.

 

„Washington Post“ taip pat rašo, kad Rusijos padėtis gali būti dar blogesnė. Praėjusį mėnesį per NATO atstovų susitikimą Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as teigė, kad Rusija Ukrainoje yra dislokavusi 97 proc. savo ginkluotųjų pajėgų ir kad jos kariuomenė kenčia nuo „Pirmojo pasaulinio karo lygio išsekimo“.

V. Zelenskis 2023-iuosius apibūdino kaip Ukrainos pergalės metus, primena laikraštis. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis interviu „Washington Post“ sakė: „Visi galvojame apie tą patį. Visi suprantame, kad mums labai reikia laimėti iki šių metų pabaigos. Ir tai yra įmanoma. Tai įmanoma, jei gausime visą pagalbą, kurią mums pažadėjo mūsų partneriai“.

 

Anksčiau Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylas Budanovas sakė, kad Ukrainos kariai Krymą išlaisvins iki vasaros. O vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas tvirtino, kad karas baigsis iki metų pabaigos.

Straipsnyje rašoma, kad ekspertai mano, jog Ukrainos kontrpuolimas prasidės balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje. „Kyla klausimas, ar Ukrainos pranašumas yra pakankamas, kad būtų pasiekti tikslai, ir ar Ukraina sugebės išlaikyti šį pranašumą“, - laikraštis citavo CNA („Corporate News Agency“) karo analitiką Michaelą Coffmaną. „Tai priklauso ne tik nuo Ukrainos, bet ir nuo Vakarų“, - pridūrė jis. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(29)
(-26)

Komentarai ()

Susijusios žymos: