Iš bombonešio pagamintas robotas po 45 metų vėl išvydo dienos šviesą (Video)  (6)

Jis nėra protingas ir juda labai lėtai savo sunkiomis metalinėmis kojomis. Tai vienas pirmųjų Didžiojoje Britanijoje sukurtų humanoidinių robotų. Jis buvo sukurtas po Antrojo pasaulinio karo ir net 45 metus buvo pamirštas išradėjo garaže.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs Karališkųjų oro pajėgų karininkas Tony Sale‘as sukūrė neįtikėtiną 182,88 cm ūgio robotą, George‘ą, 1950 metais, naudodamas už 15 svarų sterlingų įsigytą Velingtono bombonešio metalo laužą. Tuo metu didžiulis ir vaikščioti galintis robotas nustebino žmones. Deja, technologijoms sparčiai žengiant į priekį ir atsirandant vis protingesniems robotams, T. Sale‘as savo kūrinį paliko dulkėti garaže. Tačiau dabar, po beveik penkių dešimtmečių, vyras ištraukė į dienos šviesą radijo bangomis valdomą robotą. Tam, kad prikeltų savo kūrinį naujam gyvenimui, T. Sale‘ui prireikė tiesiog įstatyti keletą baterijų ir robotas pradėjo judinti savo metalines galūnes.

„Aš jį ištraukiau iš garažo, kur robotas praleido 45 metus, - pasakoja T. Sale‘as. – Nebuvau tikras, ar jis vis dar veiks, tačiau jis veikė. Alyva sutepiau jo lanksčias dalis ir įstačiau kelias baterijas. Robotas sujudėjau. Tai buvo nuostabi akimirka“.

Pirmą kartą roboto kūrimo idėja T. Sale‘o galvoje atsirado, kai jam buvo vos 12 metų. Tada naudodamasis „Meccano“ instrukcijomis jis sukūrė nedidelį vaikščiojantį robotą. 1947 metais vyras, kuriam tuo metu tebuvo 17 metų, sukūrė jau daug tobulesnį, radijo bangomis valdomą antrąjį robotą. „Tą pačią vasarą, patenkintas darbo rezultatais, nusprendžiau pastatyti George‘ą. Jis turėjo ne tik judėti, bet ir kalbėti“, - prisimena T. Sale‘as.

1949 metais jis įstojo į Karališkąsias oro pajėgas ir iš sudužusio Velingtono bombonešio pradėjo konstruoti George‘ą. „Jį konstravau laisvu nuo darbo metu. Kai baigiau, pristačiau jį per atvirųjų durų dienas mūsų bazėje.“

George‘as gali savarankiškai eiti, sukioti galvą, judinti rankas ir atsisėsti. Jis gali būti valdomas iš vieno metro atstumo. Kai 1950-aisiais robotas buvo pristatytas viešai, jis susilaukė didelio susidomėjimo. Apie pirmąjį humanoidinį robotą, rašė visa Didžiosios Britanijos spauda. „Labai norėčiau, kad žmonės ateitų „susipažinti“ su George‘u ir pamatytų jį savomis akimis“, - sakė T. Sale‘as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: