2010-ieji gali būti šilčiausi visoje orų stebėjimo istorijoje (Video)  (4)

Pasaulinė Meteorologijos organizacija (WMO) pranešė, kad besibaigiantys 2010 metai yra tarp trijų šilčiausių metų visoje meteorologinių stebėjimų istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kankune (Meksika) vykstančioje Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencijoje WMO vadovas Michelis Jarraud pareiškė, kad meteorologiniai duomenys patvirtina labai aiškią klimato šiltėjimo tendenciją, pranešė „Telegraph.co.uk“.

Jis konferencijos dalyviams pranešė, kad 2010 metai buvo šiek tiek šiltesni už 1998 –uosius ir 2005 –uosius, kurie buvo pasiekę šilčiausių metų rekordą nuo pat 1850 m., kai buvo pradėti meteorologiniai stebėjimai. Jei prasidėjęs gruodis bus labai šaltas, 2010-ieji gali užleisti pirmąją rekordiškai šiltų metų vietą, tačiau išliks karščiausių metų trejetuke.

WMO duomenimis vidutinė 2010 m. jūrų ir žemės paviršiaus temperatūra buvo 0,55 laipsnio pagal Celsijų didesnė už 1961 – 1990 metų vidurkį – 14 laipsnių. 2001 – 2010 metai buvo šilčiausias dešimtmetis visoje mokslinių stebėjimų istorijoje, sakoma pranešime.

Pasak M. Jarraudo, egzistuoja nemaža tikimybė, kad šie metai bus patys šilčiausi. Galutiniai rezultatai paaiškės 2011-ųjų pradžioje.

Pranešama, kad šiemet labiausiai temperatūros didėjo Arktyje, Afrikoje ir pietų Azijoje, tuo tarpu šiaurės Europoje, Amerikoje ir likusioje Azijos dalyje orai buvo vėsesni.

Mokslininkai prognozuoja, kad kiti metai bus dar šiltesni – vidutinė temperatūra pasaulyje esą turėtų pakilti 0,44 laipsnio pagal Celsijų. Pasak D. Britanijos Meteorologijos tarnybos Ilgalaikių prognozių skyriaus vadovo daktaro Adamo Scaife'o, paprastai tokių prognozių tikslumo paklaida neviršija 0,06 laipsnio. Jo teigimu, stebėjimų duomenys liudija, kad pasaulis darosi vis šiltesnis, o klimato atšilimas gali dar labiau paspartėti, jei pasikartos stiprus „El Nino“ reiškinys Ramiajame vandenyne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)