Naujo dizaino eskalatorius judės ne tik tiesiai (Video)  (3)

Daugiau kaip šimtą metų eskalatorius tradiciškai judėjo į viršų arba žemyn ir tik tiesiai. Tačiau naujo dizaino eskalatorius žada visa tai pakeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Levytatorius“, pavadintas pagal jo išradėją, mechanikos inžinierių iš Londono Sičio universiteto Jacką Levy, yra pirmasis pasaulyje, galintis judėti įvairių formų kreivėmis, praneša britų „Daily Mail“.Dėl savo išlenktų formų jis primena konvejerius, kurie Japonijos restoranuose naudojami maistui pristatyti, todėl jau pravardžiuojamas „Suši-latoriumi“.

Naujasis eskalatorius gali daryti posūkius, išsilenkti ir pasukti už kampo bei kartu gabenti keleivius. Tai reiškia, kad architektai galės kurti bet kokių formų eskalatorius, nesvarbu, ar tai bus konvejeris, nusidriekęs per prekybos centrą, pasivažinėjimas po pramogų parką, ar tiesiog eskalatorius, įrengtas ant paprastų laiptų.

Jo kūrėjui J. Levy sumanymas sukurti įvairių formų kreivėmis judantį eskalatorių gimė keliaujant Londono metro. „Susimąsčiau, kodėl eskalatoriai turi judėti tik tiesiai. Kartais tikrai labai patogu pasukti už kampo“, – sakė jis britų dienraščiui „The Independent“.

Įprastinis eskalatorius veikia judėdamas ratu, apversdamas pakopas ir po laiptų apačia vėl grąžindamas jas į pradžią. Šiuo atveju pusė laiptų būna paslėpta ir nenaudojama. Be to, aukštyn ir žemyn keliaujantiems eskalatoriams reikia dviejų atskirų grandinių. Tuo metu „levytatoriui“ reikia tik vienos grandinės, o tai yra pigiau, nes reikia mažiau pakopų. Naujajame eskalatoriuje pasiekę viršų pakopos dingsta po grindimis ir tada vėl atsiranda keliaujant į apačią. Toks dizainas taip pat leidžia taisymo darbus atlikti iš viršaus, tad nereikės gaišti savaičių ar mėnesių, kurių prireikia sugedusiems eskalatoriams suremontuoti.

Dar vienas veiksnys naujojo eskalatoriaus naudai – saugumas. Levytatoriuje nėra spragų tarp laiptų ir sienų, kur dažniausiai įstringa žmonės ir daiktai. „Visame pasaulyje kasmet nutinka 10 tūkst. su eskalatoriais susijusių incidentų, tarp jų – keletas žūčių“, – kalbėjo J. Lavy.

Naujojo dizaino eskalatorius jau užpatentuotas Didžiojoje Britanijoje, Europoje, JAV ir Kinijoje. Manoma, kad jie visuomeniniuose pastatuose ir prekybos centruose galėtų atsirasti jau 2012 metų viduryje.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)