Mokslininkai užfiksavo, kas, netenkant sąmonės, vyksta smegenyse (Video)  (0)

Mokslininkai 3D atvaizduose pirmą kartą užfiksavo, kas nutinka smegenyse, kai žmogus praranda sąmonę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji duomenys leidžia manyti, kad paslaptingos, į miegą panašios būsenos metu elektrinis aktyvumas giliai smegenyse susilpnėja ir ryšiai tarp tam tikrų neutronų staiga nutrūksta, rašo LiveScience.com.

„Mes sukūrėme, mano manymu, pirmą visame pasaulyje anestezuojamo paciento smegenų vaizdo įrašą. Matome, kaip suaktyvuojamos ir deaktyvuojamos skirtingos smegenų dalys, jų vietos“, – teigia tyrime dalyvavęs Brianas Pollardas iš Mančesterio universiteto.

Sąmonės netenkama tuomet, kai smegenys nebesuvokia aplinkos, o kūnas nustoja reaguoti į jį supantį pasaulį. Mokslininkai ir medikai nėra tikri, kaip tai nutinka, tačiau atskiria šią būseną nuo sąmoningumo arba gebėjimo suprasti, turėti savimonę ir galvoti taip, kaip būdinga tik žmonėms.

Ankstesnėse teorijose Susan Greenfield iš Oksfordo universiteto teigė, kad mūsų smegenyse yra „pritemdymo jungiklis“, šiuos tvirtinimus paremia ir nauji duomenys. Štai kaip tai veikia: kai esame sąmoningi, sąveikauja tam tikros smegenų ląstelių grupės, kurios iššifruoja į smegenis siunčiamą informaciją. Kai įjungiamas šis „pritemdymo jungiklis“, o tai nutiktų suveikus anestetikams, šių smegenų ląstelių sąveika sutrinka ir grupių komunikacija nuslopinama.

Naujas atvaizdų gavimo metodas leido tyrėjams, prie kiekvieno tyrimo dalyvio galvos pritvirtinusiems po 32 elektrodus, realiu laiku stebėti elektrinį aktyvumą giliai smegenyse. Kadangi šie elektrodai užfiksuoja aktyvumą 100 kartų per sekundę, tyrėjai galėjo stebėti, kaip pacientai iš budrios perėjo į nesąmoningą būseną.

Mokslininkai, naudodami šią techniką, tyrinėjo 20 sveikų suaugusių žmonių smegenų veiklą. Tai buvo kontrolinė grupė. Jų rezultatus tyrėjai lygins su pacientų, kuriems atliekamos operacijos ir kurie buvo užmigdyti. Taip tikimasi geriau suprasti, kaip žmogus neteka sąmonės.

Mokslininkai jau ištyrinėjo 17 sąmonės netenkančių pacientų, o jų smegenų gilumoje vykstantys procesai labai panašūs. B. Pollardui taip pat teko stebėti, kaip veikia be sąmonės gulinčio paciento regimoji smegenų sritis. „Pacientas guli ramus ir nejudėdamas, o dešinėje smegenų pusėje, kur, kaip manome, yra regimoji smegenų sritis. Smegenyse stebėjome, kaip pacientas mane pamato“, – teigė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)