Kas ir kodėl nenori „Google Street View“?  (0)

Lietuva nėra pirmoji valstybė, kurioje kilo nesutarimų dėl kompanijos „Google“ paslaugos „Street View“ įgyvendinimo, kurio metu šalie gatvėmis važinėja specialūs automobiliai ir renka nuotraukas, padėsiančias papildyti „Google Maps“ funkciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Precedentai užsienyje

Privatumo šalininkai visame pasaulyje priešinasi „Google Street View“ paslaugai, teigdami, kad gatvėse padarytos nuotraukos pažeidžia jose užfiksuotų asmenų teises. Vaizduose užfiksuojami vyrai, išeinantys iš striptizo klubo, su maudymosi kostiumėliais saulėje besideginantys žmonės, protestuotojai priešais aborto klinikas, asmenys, pagauti perkantys prostitučių paslaugas, ir kiti viešose erdvėse vienokia ar kitokia veikla užsiimantys piliečiai. Visi jie nepageidauja būti fotografuojami ir juo labiau nenori, kad kompromituojančios jų nuotraukos būtų viešinamos internete.

Skirtingose šalyse egzistuojančios skirtingos teisinės sistemos ne visuomet leidžia „Google“ filmuoti ir fotografuoti viešąsias erdves. Pažvelkime, su kokiais sunkumais atskirose valstybėse teko susidurti „Street View“ paslaugą teikiančiai kompanijai.

Europos Sąjunga

Bendra Europos Sąjungos (ES) pozicija „Google Street View“ atžvilgiu nuolat yra derinama ir koreguojama, nes kaskart gaunama naujų nusiskundimų iš valstybių narių. ES pareikalavo, kad kompanija įspėtų vietinius gyventojus prieš pradėdama fotografuoti.

Taip pat reikalaujama nuotraukas, kuriose nėra užtušuoti žmonių veidai, laikyti ne ilgiau kaip 6 mėnesius. Prieš pasirodant „Google“ automobiliams bendrovė įpareigota apie tai pranešti iš anksto internete bei vietos žiniasklaidos priemonėse.

Čekijos Respublika

2010 metų rugsėjį Čekijos Asmeninių duomenų apsaugos tarnyba uždraudė „Street View“ po daugiau kaip pusmetį trukusių nesėkmingų derybų. Tarnyba pareiškė, kad „Google“ programa „neproporcingai įsibrovė į piliečių privatų gyvenimą.“

Iki šio sprendimo padarytos nuotraukos liko paviešintos internete, tačiau „Google“ pasižadėjo pašalinti bet kokius vaizdus, dėl kurių bus pareikšti priekaištai.

2011 metais kompanijai pasižadėjus sumažinti kameros aukštį nuo 2,7 iki 2,3 metrų jai vėl buvo leista išvažiuoti į Čekijos gatves.

Didžioji Britanija

Šioje šalyje nepasitenkinimas „Street View“ kilo nuo pačių pirmųjų dienų. Nuotraukose buvo užfiksuotas iš sekso prekių parduotuvės išeinantis vyras, kitas vyriškis buvo pagautas vemiantis viešoje vietoje, trečiasis – policijos sulaikymo metu.

Žmogaus teisių stebėjimo organizacija „Privacy International“ dėl „Google“ paslaugos pateikė skundą Jungtinės Karalystės Informacijos komisaro tarnybai. Pastaroji 2009 metų balandį pareiškė, kad, nors „Google Street View“ kelia nedidelę grėsmę privatumui, tačiau ši paslauga neturėtų būti sustabdyta.

Beje, 2009 metų gegužę „Street View“ veidų atpažinimo technologija automatiškai užtušavo greito maisto restoranų tinklo „Kentucky Fried Chicken“ (KFC) simbolio „Pulkininko“ veidą, nepaisant to, kad prekės ženkle pavaizduotas Harlandas Davidas „Pulkininkas“ Sandersas mirė dar 1980 metais.

Komentuodama šį nesusipratimą „Google“ pasigyrė: „Tai parodo, kokia gera yra mūsų veidų atpažinimo technologija“.

Danija

Pasak Danijos žiniasklaidos teisininko Olufo Jorgenseno, „Google“ daromos žmonių nuotraukos jų pačių privačiose valdose yra neteisėta veikla.

Danijos duomenų apsaugos tarnybos patarė „Street View“ nufotografuotiems šalies gyventojams pranešti apie pažeidimus policijai.

Vokietija

Vokietijoje priešiškumas „Street View“ buvo vienas aršiausių. Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle teigė nenorintis, kad namas, kuriame jis gyvena, atsidurtų internete.

„Man tai yra principo reikalas, – šalies dienraščiui „Bild am Sonntag“ pasakojo jis. – Aš padarysiu viską, kad taip neįvyktų.“

Kaip savo tinklaraštyje pranešė „Street View“ produkto vadovas Vokietijoje Andreas Turkas, iki 2010 metų spalio kompanija sulaukė 244 tūkst. šalies gyventojų prašymų užtušuoti jų namus nuotraukose.

Graikija

2009 metų gegužę interneto milžinei buvo uždrausta daryti nuotraukas Graikijos miestuose, kol nebus pateikta daugiau garantijų dėl privatumo teisių užtikrinimo.

Vis dėlto 2010 metų sausį Graikijos vyriausybė leido „Google“ rinkti duomenis „Street View“ paslaugai su sąlyga, kad veidai ir kitos asmeninės detalės nuotraukose bus užtušuotos.

Šveicarija

2009 metų lapkričio mėnesį Šveicarijos federalinis duomenų apsaugos ir informacijos komisaras Hanspeteris Thuras pranešė, kad jo vadovaujama agentūra paduos kompaniją į teismą „Google“ dėl to, kad „Street View“ paslaugoje kai kurie veidai ir automobilių numeriai buvo užtušuoti nepakankamai ir juos buvo galima atpažinti.

„Tai reiškia, kad privatumas uždarose vietovėse (soduose, kiemuose) nebėra užtikrinamas“, – buvo rašoma agentūros pranešime. Tuomet „Google“ pasižadėjo žemiau nuleisti automobiliuose įtaisytas kameras.

JAV

Jungtinės Valstijos įstatymuose su tam tikromis išimtimis galioja taisyklė, pagal kurią viešose erdvėse negalima tikėtis jokio privatumo, taigi „Google“ šioje šalyje gali fotografuoti nevaržomai.

Vis dėlto susirūpinimas dėl privatumo teisių pažeidimo privertė kompaniją pasižadėti užtušuoti nufotografuotų asmenų veidus ir už JAV ribų tai buvo pradėta daryti 2008 metų gegužę.

JAV gynybos departamentas taip pat neleido viešinti „Street View“ turinio, kuriame matomos JAV karinės bazės.

Kai kurios šeimos, pasipiktinusios be jų leidimo padarytomis nuotraukomis, savo skundus perkėlė net į teismus. Kai kuriais atvejais kompanija buvo pripažinta kalta ir turėjo susimokėti baudą, kitais atvejais jokių reikšmingų pažeidimų nustatyta nebuvo ir „Google“ išlipdavo sausa iš balos.

Kanada

Kanadoje be susirūpinimo pažeidžiamomis privatumo teisėmis kilo dar ir kitų nusiskundimų dėl „Street View“.

Vieno šalies miesto žurnalistas savo straipsnyje pasiskundė dėl „Google“ pasirinkto metų laiko, kada daryti nuotraukas. Saskatūno mieste gyvenantis Lesas MacPhersonas argumentavo tuo, kad Kanados miestai buvo fotografuojami žiemos sezono pabaigoje arba prieš pavasarį ir tai neleidžia parodyti tikrojo jų grožio.

„Tai lyg fotografuoti gražią moterį, kuri ką tik pabudo iš pusmetį trukusios komos“, – savo straipsnyje rašė žurnalistas. 2009 metų spalį „Street View“ paslaugoje pasirodė pirmieji Kanados miestai, tačiau Saskatūno tarp jų nebuvo.

Visai neseniai Toronto, kito Kanados miesto, nuotraukos, darytos spalio mėnesio pabaigoje, buvo pakeistos kovo, balandžio ir gegužės mėnesį darytomis nuotraukomis.

Australija

Australijoje nėra jokių įstatymų draudžiančių „Google Street View“, tačiau 2010 metų spalį po kelis mėnesius trukusių tyrimų kompanija nusprendė nutraukti šią veiklą.

Tačiau jau kitų metų gegužę „Google“ paskelbė atnaujinanti pradėtą veiklą ir liepos mėnesį į Australijos gatves išriedėjo nauji automobiliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: