Kaip atrodo gera interneto svetainė?  (11)

Kiekvienas savo gerbiantis verslas turi savo internetinį tinklalapį, o kiekvienas save gerbiantis XXI a. vartotojas naudojasi elektroniniu paštu. Bet yra kaip yra – internetas tapo vienu iš dalykų, apie kuriuos negalime neišmanyti, ypač, jei jūs – verslininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo pat atsiradimo dešimtojo dešimtmečio pradžioje internetas palaipsniui gaudavo vis daugiau visuomenės bei žiniasklaidos dėmesio. Ilgainiui internetas taip paplito, jog patys sau tapome įkaitais ir dabar esame priklausomi nuo jo. Čia bendraujame, dirbame, ilsimės ir juokiamės!

Retas pasakytų, jog užtenka sukurti internetinę svetainę. Pastaroji turi atlikti daugybę funkcijų: palaikyti ryšį su esamais klientais bei partneriais, informuoti potencialius klientus, priimti užsakymus ir t. t. Neužtenka sukurti gražaus svetainės dizaino. Taip pat būtina pasirūpinti jos patogumu bei informatyvumu.

Verslas dažnai tenkina savo poreikius, ne vartotojų. Jei vartotojai negali tinklalapiu naudotis patogiai, greitai ir suprantamai, neišgelbės net ir naujausia technologija. Taigi, ką organizacijos turi apsvarstyti prieš kuriant ar tobulinant esamą interneto svetainę?

Tai – vartotojų potyris (angl. user experience). Kitais žodžiai tariant, verslas turi susitelkti ties potyriais, kuriuos gaus žmogus apsilankęs jūsų internetiniame tinklalapyje. Pabandykime šiuos potyrius išskaidyti keliais aspektais:

  • Ar jūsų svetaine lengva naudotis?
  • Ar lengva surasti norimą informaciją?
  • Ar apsilankymo tikslus įgyvendinate greitai?
  • Ar mėgaujatės svetainės naudingumu?
  • Ar rekomenduotumėte svetainę savo draugams?

Mokslas, kurį paminėjome prieš tai (vartotojų potyris) susideda iš trijų dalių, kuriuos ir ketiname apžvelgti straipsnyje: informacijos prieinamumas (angl. accessibility); svetainės patogumas (angl. usability); kūrybiškumas, įvaizdis (angl. creativity).

Informacijos prieinamumas (angl. accessibility)

Aukštas prieinamumo lygis yra tuomet kai svetaine gali naudotis kuo gausesnis žmonių būrys. Čia aiškiai kalbame apie žmones su negalia. Anot Didžiosios Britanijos vyriausybės, 2006-iais šalyje buvo daugiau nei 10 mln. žmonių, turinčių negalią – vienas iš septynių. Ši rinka dažnai „pražiūrima“.

Nors verslui šis principas nėra toks svarbus kaip valstybinėms institucijoms (Lietuvos Respublikos Seimas, Prezidentūra, ministerijos), tačiau pasirūpinus informacijos prieinamumu, tikimybė pritraukti naujų lankytojų padidėja.

Svetainės patogumas (angl. usability)

Sakykim, jūsų vartotojas tikrai gali pasiekti informaciją, tačiau pasiklysta joje. Ar vartotojas patenkintas svetaine? Ne. Reikia išlaikyti balansą bei garantuoti lengvą svetainės naudojimą. Svetainės patogumas yra esminis vartotojo potyrio faktorius.

Reikėtų klausti paprastai – ar lengva atlikti užduotis, dėl kurių apsilankėte svetainėje? Vartotojas turi orientuotis kokioje svetainės vietoje yra dabar, kurioje buvo prieš paspausdamas vieną iš navigacijos mygtukų ir kurioje bus po to, kai paspaus kitą mygtuką. Vartotojas turi jausti aplinką.

Neretai šioje situacijoje gelbsti svetainės žemėlapis (angl. sitemap). Žinoma, svetainės žemėlapis nereikalingas toms svetainėms, kuriose yra vos 5-10 puslapių. Susigaudyti tarp tokio informacijos kiekio sugebame kiekvienas, jei svetainė turi paprasčiausią navigaciją (meniu). Bet jeigu jūsų svetainė susideda iš 1000+ puslapių, gali tekti pasitelkti ir daugiau pagalbinių priemonių.

Negalima nepaminėti paprasčiausios paieškos sistemos, kuri yra būtinas įrankis portalinio tipo tinklalapiuose. Jei informacijos daug, o jūsų ieškoma informacija gali būti apibūdinama keliais paprastais raktažodžiais, paieškos sistema yra idealus pagalbos įrankis internetinėms svetainėms.

Kūrybiškumas, įvaizdis (angl. creativity)

Tai paskutinis veiksnys, bet ne mažiau svarbus. Paplitusi klaidinga nuomonė, kad esant dideliam patogumui, kūrybiškumo nereikia visai. Tiesa ta, kad abu veiksniai yra vienas nuo kito priklausomi, tačiau patogumas labiau siejasi su svetainės, o kūrybiškumas – įmonės įvaizdžiu.

Tarkim, spalvos vaidina svarbų vaidmenį kuriant tiek svetainės, tiek įmonės įvaizdžius. Skirtingos spalvos kelia skirtingas asociacijas, į skirtingas spalvas reaguojame skirtingai. Psichologai tvirtina, jog tinkamos spalvos parinkimas kelia pasitikėjimą įmone, simbolizuoja draugystę.

Dizaino nuoseklumas yra dar vienas svarbus dalykas kuriant gerą vartotojų potyrį. Jei tam tikri objektai naršant po skirtingus puslapius atsiduria tuose pačiose vietose, vartotojai mintyse nusipiešia svetainės žemėlapį ir tokiu būdu svetaine naudotis darosi patogiau. Prie jos priprantama.

Taigi, kūrybiškumas yra paskutinis, bet ne mažiau svarbus faktorius siekiant sukurti gerą interneto svetainę. Apsilankius interneto svetainėje, vartotojas susidaro pirmąjį įspūdį apie svetainę būtent iš jos kūrybiškumo. Patogumas ir pasiekiamumas „eina“ po to.

Šaltinis: Straipsnio autorė Leonie Watson yra interneto svetainių patogumo (angl. usability) specialistė iš Didžiosios Britanijos. Autorė turi tinklaraštį „The Tink Tank“, kur galite rasti daugiau informacijos svetainių patogumo tematika (nuoroda).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Verslas.in
Verslas.in
(2)
(2)
(0)

Komentarai (11)