Ar technologijoms futbole taikomi dvigubi standartai?  (13)

Ar žaidėjo spirtas futbolo kamuolys buvo įskriejęs į vartus? Ar prieš tai nebuvo nuošalės? Nenuginčijamus atsakymus kol kas turi tik teisėjai. Taigi varžybų baigtį gali nulemti kad ir netyčiniai, tačiau klaidingi jų verdiktai. Ir tai vyksta ne todėl, kad nėra tikslesnių įrankių nei žmogaus akys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrankių yra, tačiau kartais atrodo, kad technologijoms futbole taikomi dvigubi standartai.

Teisėjo rungtynių metu patiriamos emocijos, nuovargis ar vos sekundę trukęs neatidumas gali vienas komandas nepelnytai užkelti ant medalininkų pakylos, o kitas priversti rautis plaukus nuo galvos, ginčijant teisėjo priimtą sprendimą. Pralaimėti irgi reikia mokėti. Tačiau, kai lemiamo rungtynių momento pakartojimai, juos analizuojančių ekspertų komentarai sako, kad įvartis neturėjo būti įskaitytas, apima didžiulis nusivylimas. Emocijos dėl suklydusių arbitrų per kraštus veržiasi tiek tarp žaidėjų, tiek jų aistruolių. Tai iliustruoja daugybė epizodo peržiūrų „Youtube“, žiniasklaidos straipsniai, klausiantys ar įvartis buvo, kodėl neužfiksuotas žaidimas ranka, atsiliepimai socialiniuose tinkluose ir kita.

Galiausiai prieštaringo įvarčio peržiūros „Youtube“ baigiasi, karti piliulė nuryjama ir laukiama kitų rungtynių. Gerai, jei šis pralaimėjimas neeliminavo mylimos komandos iš atkrintamųjų varžybų, kaip kad nutiko vienai iš šių metų Pasaulio futbolo čempionato šeimininkių Ukrainai. Teisėjų skaičius vasaros pradžioje vykusiame čempionate buvo padidintas, tačiau ir tai nepadėjo išvengti diskutuotinų jų sprendimų. 

Kartais gali susidaryti įspūdis, kad technologijoms futbole yra taikomi dvigubi standartai: vieni bent kol kas atmetami, kaip neva mažinantys futbolo patrauklumą, kiti plačiai naudojami ir dėl jų niekam neskauda galvos, ar šie nepavers futbolo mažiau patraukliu žaidimu. „Juk futbole mažėja žmogiškojo faktoriaus!“, - tradicinę frazę galėtų kartoti inovacijų oponentai. 

Tačiau nors FIFA vadovybė ir būgštauja, kad vartų linijos technologija paskatins futbole naudoti dar daugiau naujovių, jų esama ir dabar, o pasipiktinimo negirdėti. Pasitelkiamos priešininkų komandos žaidimą analizuojančios sistemos. Jos leidžia varžovų treneriams išnarplioti oponentų taktiką, atskirų žaidėjų ypatumus, stipriąsias ir, žinoma, silpnąsias puses.

Dalies sportininkų batuose jau dabar įmontuoti nubėgto atstumo jutikliai. „Smegenų“ batuose turėtų daugėti ir toliau: rodyti sportininko patiriamą fizinį krūvį, bėgamą greitį. Štai „Adidas“ pristatytas sportinių batelių prototipas turi sąsają su mikrotinklaraščiu „Twitter“ - nors kol kas tai daugiau šypseną keliantis projektas, ateityje išties gali būti, jog tokios sąsajos su internetinėmis paskyromis bus išties naudojamos fiziologiniams sportininkų duomenims surinkti.

Iš to, kokiu greičiu vystosi naujovės galima numatyti, kad ateityje trenerių komanda spręs, kurį aikštės žaidėją pakeisti, vadovaudamasi momentinį žaidėjų nuovargį matuojančiomis technologijomis. Kad ir primenančiomis kompiuterinius žaidimus, kuriuose matyti, kuris sportininkas vos pavelka kojas ir jam reikia duoti atsipūsti.

Beje, panašių pokyčių galime laukti ir krepšinyje, kuris yra labiau imlus inovacijoms nei populiariausia pasaulyje sporto šaka. Nesunku įsivaizduoti, kad po dešimtmečio Lietuvos krepšinio rinktinės treneris sekretoriatui apie žaidėjo keitimą praneš ne rankų gestais ar žodžiu, o koreguodamas komandos sudėtį planšetiniame kompiuteryje ir taip informuodamas sekretoriatą, kuris žaidėjas sės ant suolo, o kuris bus išleistas į aikštę. Dabartinis technologijų išsivystymas leistų tai atlikti ir dabar, tačiau inovacijoms reikia brandos. Abejotina, kad net „paauglystės“ nesulaukusios „tabletės“ artimiausiu metu atliks svarbesnį vaidmenį rungtynių eigoje. 

Akivaizdu, kad ir dabartinių technologijų daugiau nei pakaktų užtikrinti, kad lemiamos rungtynių akimirkos atneštų pergalę (arba lygiąsias) to nusipelniusiai komandai. Kameros vartų šonuose, įvairūs kamuolyje, vartų skersiniuose ar aikštėje įmontuoti davikliai, fiksuojantys, ar atšokęs kamuolys bent sekundės dalį pabuvojo vartuose, galėtų kone apskritai panaikinti teisėjų broką.

Krepšinyje teisėjams suteikta galimybė lemiamus sprendimus priimti peržiūrėjus paskutinių sekundžių vaizdo įrašą. Krepšinio gerbėjams šis sportas nuo to mažiau patrauklus netapo. Dabar atėjo futbolo eilė atsiverti technologijoms ir užtikrinti, kad prieštaringais rungtynių momentais teisėjai galėtų paprašyti „minutės pertraukėlės“ ir peržiūrėti sudėtingo epizodo įrašą ar patikrinti vartų linijos daviklio rodmenis. Po šiemetinio Pasaulio čempionato sklindantys pranešimai parodė, kad ir FIFA vadovybė nebėra tokia kategoriška.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Aleksas Rozentalis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)