Konferencija "Vita Scientia": kaip Lietuvai išnaudoti protų nutekėjimą?  (1)

Vita Scientia 2014 – lotynišku pavadinimu paženklinta konferencija siekia vienyti užsienyje ir Lietuvoje išsibarsčiusius mokslininkus, bei plėtoti jų tarpusavio ryšius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvybės mokslai yra bene įtakingiausia ir plačiausia mokslo šaka pasaulyje, kurią dažnai pasirenka gabiausi Lietuvos abiturientai. Šiuolaikinė politinė situacija lėmė didelį tyrėjų srautą į garsiausius užsienio universitetus, kas sudarė itin įvairiapusį, tačiau iki šiol nerealizuotą ekspertų tinklą. Taigi pagrindinis Vita Scientia uždavinys yra skatinti bendradarbiavimą, idėjų mainus ir šitaip švelninti „protų nutekėjimo“ pasekmes.

Lietuvos įstojimas į Europos Sąjungą ir finansinė pagalba suteikė galimybę veikliems šalies mokslininkams sparčiai vytis pasaulio lyderius. Tačiau tuo pat metu moksleiviams atsivėrė itin plačios galimybės studijuoti įvairiose Europos universitetuose ir institutuose.

Prieš dešimtį metų mokyklos suoluose uždavinius sprendę moksleiviai dabar išsibarstę atlieka mokslų daktaro vardo vertus tyrimus garsiuose Lietuvos ir pasaulio institutuose. Sunku nuspėti, ką tie patys žmonės veiks dar po dešimtmečio, tačiau laikui bėgant ir didėjant atstumams žmogiškieji ryšiai natūraliai blėsta. Todėl 2014-aisiais, praėjus beveik dešimčiai metų po Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą, „Vita Scientia“ konferencija tiki, kad būtent dabar yra tinkamas laikas ir proga, suvokti savo, kaip išeivijos tyrėjo reikšmę, užmegzti naujas pažintis bei susipažinti su mokslo ir verslo atstovais.

Idėjų mainai ir bendradarbiavimas šiuolaikiniame moksle yra bene vienas iš neįkainojamo originalumo šaltinių. Būtent dialoguose gimsta naujos tyrimų kryptys ir sudėtingų problemų sprendimo būdai. Gerėjant finansinei padėčiai, originalios idėjos ir tyrėjų kvalifikacija įgyja vis didesnę reikšmę, lemiančią mokslinių įstaigų ir valstybių konkurencingumą. Todėl tikslingai išnaudojus įvairiapusį lietuvių mokslininkų tinklą galima įgyti pranašumą prieš daugelį kitų Europos mokslo bendruomenių .

Atvykite ir jūs sausio 3 d. į Lietuvos mokslų akademiją ir turėsite galimybę įvertinti tyrėjų tobulėjimo rezultatus, taip pat pristatyti save bei savo tyrimus įvairiapusei gyvybės mokslininkų ir verslo atstovų auditorijai. Tapkite šio besikuriančio tinklo dalimi ir Lietuvai padėsite išvengti „protų nutekėjimo“, keisdami jį į „protų mainus“.

Daugiau informacijos apie renginį tinklalapyje: vitascientia.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (1)