Televizorių raiškos painiava: ką reiškia skaičiai 1080p, 2K, UHD, 4K, 8K?  (3)

Renkantis televizorių vienas pirmųjų dalykų, į kuriuos atkreipiamas dėmesys yra raiška. Šiandien rinkoje didelis pasirinkimas: 2K, 4K, 8K, 1080p, UHD, todėl tikėtina, ne vienam čia susigaudyti ne taip ir paprasta. Ar 4K raiška dvigubai geresnė nei 2K? Ar skiriasi ji nuo Ultra HD? Ar 1080p – tai 1K? Ką reiškia visi šie skaičiai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra raiška?

Ekrano raiška – pagrindinis ekrano parametras. Turėtume į jį atkreipti dėmesį, rinkdamiesi ne tik televizorių, bet ir monitorių, nešiojamąjį kompiuterį, planšetę, ir, žinoma, išmanųjį telefoną. Šis apibūdinimas reiškia pikselių skaičių.

Įprastai gamintojai pateikia, kiek pikselių yra vienoje horizontalioje ir vertikalioje ekrano linijoje. Taigi 4K televizorių raiška yra 3840×2160 pikselių, tai yra, iš viso ekrane yra daugiau nei 8 milijonai vaizdą formuojančių taškų – pikselių.

Varlė.lt televizorių pardavimų vadovo Justino Kaušinio teigimu, raiška yra vienas iš svarbiausių parametrų, kuriuo remdamiesi, žmonės renkasi televizorių.

„Dažnai mūsų vadybininkai susiduria su užklausomis, kuriose prašoma pasiūlyti konkretaus colių skaičiaus įstrižainės ir konkrečios raiškos televizorių. Dar dažnai prie to nurodo, kad pageidaujamas koks nors gamintojas.

Kalbant apie televizoriaus raišką, reikėtų pažymėti, jog pastaruoju metu didėja 4K raiškos paklausa. Normalu, kad pirkdamas naują įrenginį, žmogus nori, kad jis būtų geriausias už tam tikrą kainą ir kuo pažangesnis, todėl neretai ateina ir sako: „Noriu 4K“, nors galbūt iki galo nežino, kas tai ir kodėl jiems jo taip reikia. “, – teigia Justinas Kaušinis.

Ką reiškia 4K raiška? Ar tai daugiau nei Ultra HD? Ar Blu-ray yra 1K? Jei 4K yra keturis kartus daugiau nei 1080p ar tai reiškia, kad 4K yra 4320p? Išsklaidykime abejones.

Šiuo atveju kalbame apie raišką, kuri susijusi su pikselių, sudarančių televizoriaus vaizdą, skaičiumi. Vienas pikselis arba pavienis vaizdo elementas yra mažytis taškas ekrane.

Šiuolaikiniuose televizoriuose yra nuo maždaug vieno milijono (720p televizoriai) iki aštuonių milijonų (4K Ultra HD televizoriai) tokių taškų. Tam, kad galima būtų juos įžvelgti, reikėtų ko gero pasinaudoti didinamuoju stiklu.

Nors televizoriaus raiška yra viena iš dažniausiai šiandien naudojamų specifikacijų parduodant televizorius, bent jau todėl, kad „aštuoni milijonai pikselių“ skamba išties įspūdingai, iš tikrųjų raiška nėra svarbiausias vaizdo kokybės ingredientas.

Ar televizoriaus raiška 4K Ultra HD visada yra geresnė nei 1080p? Įprastai taip, bet ne visada. Tai reiškia, kad vis dar verta suprasti ir kitas televizorių raiškas. Panagrinėkime detaliau.

4K ar Ultra HD

Pradėkime nuo dabartinės televizorių rinkos viršūnės: 4K raiškos. Tai gera vieta pradėti kelionę po televizorių raiškų labirintą, kadangi leidžia kalbėti apie visos tos painiavos, susijusios su raiška, pagrindus.

Kalbant apie televizorius, 4K ir Ultra HD (ar UHD) reikšmės yra susijusios su ta pačia raiška. Televizoriai su Ultra HD Blu-ray ir praktiškai visi pasižymintys UHD turinio transliavimo iš „Netflix“, „Amazon“ ir kt. platformų galimybe, yra 3840×2160 pikselių raiškos.

Žemiau pateiktoje lentelėje detaliau paaiškinimas šitas niuansas.

Iš esmės, problema yra ta, kad 4K reikšmė priklauso nuo konteksto, t. y. ji reiškia visai ką kitą kalbant apie televizorių namie ar projektorių kino teatre.

Techniškai 4K raiška reiškia 4096 pikselių reikšmę horizontalioje linijoje. Šią raišką nustatė „Digital Cinema Initiatives“. Atsižvelgiant į tai, kad filmai skiriasi savo kraštinių santykiu, kuris nurodo tikslią stačiakampio ekrano formą, vertikali raiška yra nepatikslinta.

Todėl pedantiškai nusiteikę šiuo klausimu yra teisūs. Ultra HD televizoriai techniškai nėra 4K, kadangi tokių įrenginių raiška 3840×2160 pikselių. Tačiau iš tikrųjų tai nėra svarbu. Kodėl? Nes iš esmės UHD apima visą vaizdo atkūrimo technologijų, kurių raiška gali siekti ir 7680×4320 pikselius, šeimą. Tačiau 4K yra lengvesnis ir patrauklesnis raiškos apibūdinimo būdas nei 2160p (nurodo, kiek eilučių telpa ekrane) ar Ultra HD ir kai kas nors paklausia – didžioji dauguma, žinoma, labiau pageidauja 4K.

Su 8K – ta pati logika. Kalbant apie televizorius, tai yra dviguba vertikalių ir horizontalių 4K televizorių raiškos reikšmė: 7680×4320. Tačiau tokia raiška yra eksperimentiniame lygmeny ir dar kiek nutolusi nuo integravimo kasdienybėje.

Taigi čia išvada būtų tokia: televizorių atveju 4K yra tas pats kas Ultra HD.

2K

Kol bendrinėje kalboje neįsitvirtino 4K raiška, praktiškai niekas dažnai nesusidurdavo su 2K. Dauguma skaitmeninių kino projektorių kino salėse pasižymi 2K raiška. Tai yra 2048 pikselių plotyje ir vėlgi, „DCI“ nenurodo vertikalios šios raiškos reikšmės.

Tačiau dabar, kai intensyviai operuojama 4K terminu televizorių ir turinio apibūdinimui, 2K tapo sparčiai augantis trumpinys, kuris naudojamas 1080p raiškai, būdingai daugeliui HD televizorių ir Blu-ray, apibūdinti. Techniškai tai nėra tikslu, bet tai neužkerta kelio didesniam 4K nei UHD populiarumui.

1080p arba Full HD

Dar pamenat, kai minėjome, kad „Digital Cinema“ nurodo tik horizontalią raišką? Kita vertus, vertikali reikšmė televizorių raiškai apibūdinti naudojama jau seniai. Todėl kai kalbama apie 1080p omenyje turima vertikali rezoliucija.

Beveik visi HD televizoriai pasižymi 1.78:1 (16×9, dar žinomas kaip plačiaekranis, angl. widescreen) kraštinių santykiu, todėl tai reiškia, kad horizontali raiškos reikšmė yra 1920 pikselių (1920×1080).

Tai kur čia visa televizorių raiškų painiava, kurią užsibrėžėme aptarti? Ilgus dešimtmečius kalbant apie televizorius buvo turima omenyje vertikali raiška ir tada staiga išdygsta 4K televizoriai, apibūdinant kuriuos, omenyje turima vertikali raiškos reikšmė.

Tai reiškia, kad 1080p nėra 1K. Tai yra 2K, taip pat kaip UHD yra 4K. Tai leidžia teigti, kad 1920×1080 yra artima „Digital Cinema“ 2K specifikacijai, kuri yra 2048. Dauguma žmonių nevadina 1080p raiškos 2K raiška; dažniausiai ji apibūdinama kaip 1080p arba Full HD.

Beje, 1080i raiška yra ta pati kaip ir 1080p, tačiau šiandien ji vis dažniau atsiranda labiau kaip šaltinio, o ne kaip televizoriaus raiška. Nebėra 1080i televizorių, tačiau daug HDTV transliacijų vis dar yra 1080i raiškos.

720p

Grubiai tariant tai yra pusė 1080p raiškos pikselių. Šiandien jau tik mažiausi ir pigiausi televizoriai pasižymi tokia raiška.

Televizorių ir buitinės technikos ekspertai rekomenduoja atkreipti dėmesį į tai, kad daugiau pikselių ne visada reiškia geresnį vaizdą. Televizoriaus vaizdas taip pat priklauso ir nuo kitų faktorių, tokių kaip kontrastas ir spalvingumas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(26)
(5)
(21)

Komentarai (3)