„From Russia with love“: kaip gimė populiarusis „Tetris“  (0)

Elektroninį žaidimą „Tetris“ neperdedant galima vadinti kultiniu. O kas gi sumanė šį daugelio išmėgintą žaidimą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SSSR Mokslų akademijos skaičiavimo centre jis dirbo prie dirbtinio intelekto problematikos ir kalbos pažinimo institute. „Tetrį“ A.Pažitnovas sukūrė 1984-aisiais, dirbdamas prie kompiuterio „Elektronika-60“. IBM kompiuteriui „Tetrį“ perrašė 16-metis moksleivis Vladimiras Gerasimovas.

Žaidime septynios įvairiai pasuktos figūros (tetrominai ar tetrados, kiekviena iš jų sudaryta iš keturių sujungtų kvadratinių blokų) krenta iš viršaus žemyn ant lauko pagrindo.

Žaidimo tikslas – sukrauti iš krentančių figūrų pilną horizontalią be tarpų blokų eilę. Kai eilutė užpildoma, ją sudarantys blokai dingsta, o virš jų buvę nukrenta žemyn.

Žaidžiant, žaidimas vis sunkėja – figūros pradeda kristi vis greičiau. Žaidimas būna baigtas (pralaimėtas), tada, kai kuri nors figūra nukritusi ant jau buvusių nukritusiųjų krūvos liečia viršutinę žaidimo lauko ribą.

Septynios įvairiai pasuktos figūros Tetris žaidime primena stilizuotas raides „I“, „T“, „O“, „L“, „J“, „S“ ir „Z“. Sukurta įvairių žaidimo modifikacijų, kur neapsiribojama 7 tetrominais ir dviem dimensijomis.

Beje, iš pradžių žaidimas buvo skirtas iliustruoti skirtingus loginius procesus, charakteringus žmogaus protui ir loginiam mąstymui. Tačiau vėliau „Tetris“ netruko išpopuliarėti pradžioje – Maskvoje, o netrukus – ir kitur pasaulyje.

Pirmasis žaidimas iš už geležinės uždangos po pasaulį pasklido su šūkiu: „From Russia with love“ („Nintendo“ variante — „From Russia with fun“).

Tiesa, neapsieita be teismų ginčijantis, kam priklauso autorinės teisės ir licencija žaidimą gaminti. Šis žaidimas pasirodė ant visose įmanomose programėlėse ir netgi tapo savotišku „velykiniu kiaušiniu“ ant kai kurių oscilografų.

Atsirado net ir „Tetrio efektas“, dar žinomas kaip ir „Tetrio sindromas“. Jis gali pasireikšti tais atvejais, kai žmogus itin įdėmiai ir ilgai kažkuo užsiima, o tos veiklos detalės ima rodytis sapnuose ar net realiame gyvenime.

Psichologai pastebėjo, jog kai kuriems žmonėms, laiką leidžiantiems žaidžiant „Tetrį“, sapnuojasi krintantys blokai, šie asmenys ima galvoti apie tai, kaip realiame gyvenime kompaktiškai išdėlioti objektus. Tiesa, tai nebūtinai turi būti žaidimo „Tetris“ pasekmė. Pavyzdžiui, ilgą laiką jūroje išbuvusius žmones kartais ir sausumoje ima supti.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (0)