Obuolys ar limonadas? Mokslininkai išaiškino cukraus žalą  (12)

Žmonija ilgai dėl savo ligų kaltino riebalus, tačiau pastaraisiais metais žmonijos priešo titulas atiteko cukrui. Jo vartojimo ribojimas jau tapo mada, o kai kuriose šalyse imtasi ir teisinio reguliavimo. Kovo mėnesį D. Britanija paskelbė ketinanti įvesti mokestį cukrui nealkoholiniuose gėrimuose, o šio mėnesio pradžioje RF sveikatos ministras pareiškė irgi svarstantis tokios priemonės įvedimą. Lyg ir visi žino, kad cukrus – blogis, bet tuo pat metu nevisai aišku, koks būtent cukrus kenksmingesnis kokios jo dozės pragaištingai veikia žmogaus sveikatą. Kas pavojingiau, saldus obuolys, ar pyragas su maistiniu saldikliu, ir kiek šių produktų galima vartoti? Tai aiškinosi New York Times.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokia cukraus rūšis mažiausias blogis?

Šia tema esama įvairių požiūrių. Pavyzdžiui, kaip pasakoja leidinys, maisto pramonėje laikomasi nuomonės, kad svarbu visai ne tai, kiek cukraus pridėta į produktus. Jie visą kaltę verčia kalorijoms, ir cukrus, anot jų, visai nesvarbu, juk vaisiuose jis toks pat, kaip ir pridedamas. Ir tas ir anas cukrus virškinamajame trakte suskaldomas į sudedamąsias dalis – gliukozę ir fruktozę.

Niekuo ypatingu nepasižymi rinką užtvindę „natūralūs“ saldikliai, pristatomi kaip sveiki įprasto cukraus ir maisto pramonėje plačiai naudojamo kukurūzų sirupo pakaitalai. Tai vis ta pati fruktozė ir gliukozė, todėl, kaip aiškina leidinys, teiginiai, kad vieni naudingesni už kitus – klaidinantys ir neteisingi.

Kuo skiriasi natūralus cukrus nuo pridedamo?

Panagrinėkime, pavyzdžiui, kukurūzų sirupą. Jis susideda iš tų pačių angliavandenių, kaip ir paprastas cukrus, skiriasi tik jų proporcijos. Fruktozę mūsų kūnuose perdirba kepenys, ir, kaip NYT pažymėjo Kimber Stanhope, biologijos daktarė iš Kalifornijos universiteto Davise, „kepenims nesvarbu, iš kur gaunama fruktozė – iš vaisiaus ar iš kur kitur“. Galiausiai kepenys fruktozę vis viena paverčia trigliceridais – riebalais.

Kuo jau toks blogas kukurūzų sirupas?

Problema ta, kad jame daugiau fruktozės. 2014 metų amerikiečių mokslininkų tyrimas parodė, kad gėrimuose, kuriuose yra kukurūzų sirupo (tai, pavyzdžiui, tokie gerai žinomi gazuoti gėrimai, kaip Coca-Cola), fruktozė sudaro 60% (gliukozė, atitinkamai, 40%) cukraus, kai tuo tarpu įprastame cukruje ir fruktozės ir gliukozės yra po lygiai. Per didelis fruktozės vartojimas siejamas su medžiagų apykaitos sutrikimais ir širdies kraujagyslių sistemos ligomis.

Kaip cukrus kenkia organizmui?

Tyrimai rodo, kad išgėrus saldžiųjų gėrimų, žmogaus kraujyje staiga padaugėja trigliceridų (riebalų, gaunamų, kepenims perdirbant fruktozę) ir sumažėja didelio tankio lipoproteinų cholesterolio (DTL cholesterolio), kuris transportuoja cholesterolį iš periferinių organų į kepenis, kur jis perdirbamas ir pašalinamas iš organizmo (todėl DTL cholesterolis dar vadinamas „geruoju cholesteroliu“). Būtent tokie kraujo sudėties pokyčiai panaudojus fruktozę ir didina širdies kraujagyslių ligų riziką. Lygiai tas pats vyksta ir vartojant fruktozę iš kukurūzų sirupo, ir angliavandenius, į organizmą patenkančius su įprastu cukrumi ar vaisiais ir daržovėmis.

Saldūs gėrimai blogi dar ir tuo, kad juose nėra ląstelienos. Ji svarbi, nes sulėtina cukraus virškinimą ir pasisavinimą, ir trukdo mums suvalgyti daug cukraus turinčių produktų. Pavyzdžiui, paprastame obuolyje yra penktadalis kasdienio žmogaus ląstelienos raciono, ir tai trukdo vienu prisėdimu suvalgyti daug obuolių (ir, atitinkamai – jame esančio natūralaus cukraus). Kadangi saldžiuose gaiviuosiuose gėrimuose ląstelienos nėra, jų nesunkiai išgeriame išties daug, o cukraus ten kur kas daugiau, nei obuoliuose (vidutiniame obuolyje yra 19 gramų cukraus, puslitriniame Pepsi – 55 gramai, rašo NYT).

Kiek pridedamo cukraus galima vartoti?

Pagrindiniai jo šaltiniai suaugusiesiems – sultys, saldumynai ir gaivieji gėrimai, dėstoma leidinyje. JAV Ligų kontrolės ir profilaktikos centras nustatė, kad suaugusieji, kasdien gaunantys >15% kalorijų iš cukraus, pridėto į produktus (tai maždaug 18 arbatinių šaukštelių cukraus), labiau rizikuoja susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Ir nereikia manyti, kad 18 šaukštelių pernelyg daug – geriant gaiviuosius gėrimus, nejučiomis galima ir daugiau suvartoti.

 
Anastasija Zyrianova

Slon Magazine redaktorė

Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacijas rekomenduoja nenaudoti daugiau nei 6 (šešių) arbatinių šaukštelių pridėto cukraus per dieną. Daktaras Aseemas Malhotra, britų kardiologas ir aktyvus cukraus vartojimo priešininkas, NYT pasakė: „Norite žinoti tikslią dozę, kada cukrus pradeda neigiamai veikti jūsų širdies kraujagyslių sistemą? Tai nėra paprastas klausimas. Tačiau manau, jei laikysitės PSO rekomendacijų, rizika sumažės“. Pasak jo, kai tik žmonės apriboja cukraus vartojimą, bendras jų cholesterolio profilis pagerėja, ir šis efektas išties greitai pastebimas.

Анастасия Зырянова

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(32)
(3)
(29)

Komentarai (12)