Tikroji pasaulio pabaiga: kaip viskas vyktų, jei JAV kariškiai pastebėtų bet kokios branduolinės raketos paleidimą  (5)

JAV televizijos „CBS News“ žurnalistai apsilankė povandeniniame laive „Kentucky“ – slaptoje, ir viešai itin retai prieinamoje, branduolinėmis galvutėmis apginkluotoje plaukiojančioje tvirtovėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Televizija parengė siužetą apie JAV branduolinį atsaką, jeigu šalis būtų užpulta, arba prasidėtų karas. Žurnalistas Davidas Martinas pakalbino artimus Pentagonui ir Baltiesiems Rūmams karininkus, nuo kurių priklauso viso pasaulio likimas: būtent jų rankomis gali būti įvykdytas JAV lyderio įsakymas dėl branduolinio puolimo.

Leidinio žurnalistas apsilankė karinėje bazėje netoli Havajų salyno į paviršių iškylančiame povandeniniame laive. Būtent šis karo laivas gali plukdyti iki 200 branduolinėmis galvutėmis aprūpintų raketų. Jų galingumas – tūkstančius kartų didesnis, nei tų, kurios buvo panaudotos Hirosimoje.

Prezidento nurodymas – tik pirmas žingsnis

Prieš paleidžiant branduolinį smūgį, laivo komanda turės gauti JAV prezidento komandą, o tuomet jau bus vykdoma įprasta „rutinininė“ procedūra.

„Prieš spaudžiant „paleidimo“ mygtuką, reikia iš skirtingų seifų atnešti visą rinkinį raktų – įskaitant ir tą, kuris atblokuotų raketų vamzdžius, užimančius beveik trečdalį laivo. Vienas žmogus įvykdyti paleidimo procedūrą nesugebėtų. Raktai yra pas mane ir kitus komandos narius,“ – pasakojo laivo vadas Brianas Freckas.

Davidas Martinas užklausė kapitono: „Ar jūs susimąstote apie tai, kokia valdžia yra jūsų rankose?“

„Tai rimta atsakomybė, tačiau kartu su šia atsakomybe kartu eina ir rimtas pasirengimas bei praktika,“ – atsakė B. Freckas.

Vieną iš raktų kapitonui atneštų du jūreiviai. Taip pat kapitonas, kartu su įsakymu gaus šifro nuo seifo kodą, kurį žino tik JAV prezidentas.

Pasak žurnalisto, dar keli tokio pobūdžio povandeniniai laivai „slapstosi“ Ramiajame vandenyne, ir jie taip pat yra visuomet pasirengę vykdyti prezidento nurodymą. Anot laivo kapitono, į jūrą jie leidžiasi jau žinodami, kad juos kas nors bandys susekti, tačiau paklaustas, ar kam nors yra tai pavykę, jis atsakė: „Ne. Net arti to nebuvo“.

Galingiausias JAV karo vadas

JAV strateginės vadavietės vadas, admirolas Cecilis Haney yra žmogus, kurį „CBS News“ vadina „galingiausiu karo vadu, apie kurį jūs nieko negirdėjote“. Juk jam priklauso ne tik branduolinis arsenalas, tačiau ir kosminiai palydovai bei kibernetinės pajėgos. C. Haney susitikimai su B. Obama yra „virš“ slaptumo žymės, teigia leidinys.

Atsakydamas į klausimą, kas iš JAV valdžios atstovų turi įgaliojimų panaudoti branduolinį ginklą, admirolas užtikrino, kad tokią galią turi tik JAV prezidentas. Šalies Kongresas neturi jokios įtakos branduolinio ginklo panaudojimui, viską sprendžia tautos mandatą gavęs prezidentas.

Minučių klausimas

Pulkininkė Barbara Buls leidiniui užtikrino, kad net pasirodžius „mėlynajam signalui“, kuris reiškia atsakomojo branduolinio smūgio pradžią, JAV karinės pajėgos spėtų į tai sureaguoti.

Jai antrino ir C. Haney, tačiau pridūrė, kad laiko sureaguoti į išpuolį nebūtų labai daug – jeigu Rusija paleistų raketą iš JAV pakrantėje plaukiančio povandeninio laivo, liktų kelios minutės suduoti atsakomąjį smūgį.

„Prezidentas turėtų kelias minutes laiko. Septynias, aštuonias ar devynias – priklausomai nuo aplinkybių. Tačiau, mažiau nei 10 minučių,“ – tikina buvęs JAV gynybos sekretorius Williamas Perry.

Buvusio politiko teigimu, pasaulis nedaug pasikeitė nuo Šaltojo karo laikų – vis dar vyrauja „atsako per plauką“ politika.

„Iš esmės niekas nepasikeitė. Ginklų kiekis (nors ir sumažėjęs), išlieka tokio dydžio, kad galėtų išnaikinti visą civilizaciją,“ – teigė jis.

Anot W. Perry, nereikia visų JAV turimų 1 tūkst. branduolinių raketų, kad būtų viskas išnaikinta.

Klaidos kaina

Laidos metu buvo priminta, kad nepaisant tikinimų, jog „klaidingas paleidimas“ yra neįmanomas, istorijoje yra žinoma atvejų, kai pasaulis buvo per klaidą atsidūręs ant susinaikinimo ribos.

Pavyzdžiui, 1979-aisiais budintis branduolines galvutes gabenančio laivo karininkas į kompiuterį įstatė treniruočių metu naudojamą perfokortą.

„Viskas atrodė taip, lyg į JAV vienu metu būtų paleista 200 tarpkontinentinių balistinių raketų iš Sovietų Sąjungos. Laimei, mes situaciją išsiaiškinome prieš tai, nei buvo kreiptasi į prezidentą. Tačiau jeigu mes nebūtume išsiaiškinę, jam būtų 3 ryto paskambinta ir pasakyta: „Pone, jūs turite 7-8 minutes, kad priimtumėte sprendimą dėl paleidimo, prieš šioms raketoms nukrintant ant mūsų paleidimo aikštelių,“ – pasakojo W. Perry.

Apie kai kurias kitas istorijas jau rašė ir technologijos.lt, pvz. Branduolinių ginklų valdymo klaidos: per 1962-ųjų Kubos krizę pasaulis nežlugo tik ginklu sustabdžius uolų leitenantą

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(83)
(11)
(72)

Komentarai (5)