Šį savaitgalį (vasario 11-12 d.) Vilniuje šurmuliuos pirmasis Lietuvoje mokslo hakatonas: Science Hack Day Vilnius 2017  ()

Ar per vieną savaitgalį galima sukurti veikiančią raketą? O dalelių greitintuvą arba kvantinės fizikos simuliatorių? Pirmojo Science Hack Day Vilnius hakatono organizatoriai tikina – tikrai taip, ir kviečia pamatyti kaip fantastiškos mokslo ir technologijų idėjos tampa realybe jau šį savaitgalį, Technariumo techninės kūrybos dirbtuvėse Vilniuje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-10 Šį savaitgalį (vasario 11-12 d.) Vilniuje šurmuliuos pirmasis Lietuvoje mokslo hakatonas: Science Hack Day Vilnius 2017  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hakatonai – techninės kūrybos sprintai, kai savaitgaliui ar kelioms dienoms į vieną vietą susiburia intensyviai kurti nusiteikę įvairių disciplinų atstovai. Hakatonai sparčiai populiarėja tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje, ir dažnai tampa proga įgyvendinti seniai mintyse regztą idėją, sukurti inovatyvaus produkto prototipą ar imtis visuomenei ar mokslui svarbaus iššūkio.

Science Hack Day (SHD) – pasaulyje paplitęs ir labai populiarus renginys, kiekvienais metais vykstantis daugiau nei 40-yje miestų. SHD idėja gimė 2010-aisiais, kai Ariel Waldman su kolegomis pagaliau prašneko apie tai, jog nors moksliniai duomenys darosi vis atviresni, beveik niekas nesistengia jų kaip nors įdomiai panaudoti. Tais pačiais metais Londone įvyko pirmasis SHD renginys. Vėliau jis persikėlė į San Franciską, o Ariel pasiryžo jį išpopuliarinti visame pasaulyje.

Dabar SHD vyksta jau daugybėje JAV, Pietų Amerikos, Europos, Afrikos ir Azijos miestų. Science Hack Day Vilnius 2017 bus pirmasis toks renginys Lietuvoje ir Baltijos šalyse.

Nors kiekvienas SHD renginys turi unikalų atspalvį, visus juos vienija pagrindinė renginio idėja: kurti įdomius, smagius ir rimtus dalykus, susijusius su mokslu. Šiuos renginius visuomet organizuoja savanoriai, o sudalyvauti gali kiekvienas – jokių specifinių mokslinių ar technologinių žinių turėti nereikia, o renginiai yra visiškai nemokami.

Kai kurie Science Hack Day renginiuose sukurti projektai iš tiesų įkvepiantys, pavyzdžiui: virtualios realybės aplikacija, demonstruojanti kvantinės mechanikos reiškinius, sinestezijos reiškinį simuliuojanti kaukė, interaktyvus planetariumas, naudojantis Microsoft Kinect, ir kt. Kai kurie pradėti projektai tapo rimtų mokslinių tyrimų pagrindu – pavyzdžiui, įtaisas, kuris aptikdavo užaugusius barzdos plaukelius, naudodamas USB mikroskopą ir atviro kodo vaizdo apdorojimo biblioteką, vėliau tapo moksliniu projektu, skirtu aptikti kosminių spindulių pėdsakus.

Pirmąjį Science Hack Day Vilnius hakatoną organizuoja Technariumas (Vilnius), Makerspace Lietuva (Kaunas) ir M-Lab (Vilnius). Organizatoriai susibūrė vienijami idėjos Lietuvoje paskatinti daugiau su mokslu susijusios kūrybinės veiklos, populiarinti tiek „hakinimą“ mokslui (angl., hacking for science), tiek „pasidaryk pats“ mokslą (angl., DIY science), „biohakinimą“ (angl., biohacking), bei visuomenės mokslą (angl., citizen science).

„Matome tokį paradoksą: visuomenei labai įdomus mokslas ir jo pasiekimai, moksliniai renginiai susilaukia labai didelio dalyvių skaičiaus. Tačiau tuo pačiu metu daugelis mokslininkų jaučia, kad visuomenėje gajus pseudomokslas ir prietarai, svarbiuose sprendimuose neatsižvelgiama į ekspertų nuomonę, ypač gamtosaugos, klimato kaitos, skiepų ir kt. klausimais“, – sako viena iš renginio organizatorių ir Technariumo įkūrėjų Simona.

„Šiuo renginiu siekiame paskatinti mokslininkus išlipti iš dramblio kaulo bokštų ir tiesiogiai, kuriant kartu, bendrauti su kitų profesijų ir požiūrių atstovais. Science Hack Day metu bandysime paskatinti mokslininkus pažvelgti į mokslą ne akademikų akimis, o visuomenę – užkrėsti mokslinės minties virusu."

Į pirmąjį Lietuvoje mokslo hakatoną jau užsiregistravo per 100 dalyvių, tarp jų ir nemažai mokslininkų, inžinierių, menininkų, kitų disciplinų atstovų, bei moksleivių. Hakatono atidarymo metu dalyviai pristatinės savo idėjas: ką norėtų sukurti, sukonstruoti ar suprogramuoti per daugiau nei parą intensyvaus darbo. Subūrę komandas dalyviai imsis kurti prototipus, padedami būrio patyrusių mentorių iš Technariumo, Makerspace Lietuva ir M-Lab. Šeštadienio ryte dalyviams įkvėpimo suteiks ir trumpi mokslininkų bei menininkų pranešimai (angl., lightning talks) įvairiomis temomis

Science Hack Day Vilnius 2017 metu sukurti prototipai bus demonstruojami renginio uždarymo metu, kuris atviras visiems (renginys skelbiamas Facebook‘e). Geriausiais pasirodžiusioms komandoms bus įteikti prizai devyniose kategorijose: „Best Science Hack“, „Best Data Hack“, „Best Art && Science Hack“, „Most Sustainable Hack“, „The Hardest Hack“, „Best Hardware Hack“, „Best Software Hack“, „Special Prize“, „People's Choice Award“.

Taip pat bus įteiktas ir specialus VšĮ „Versli Lietuva“ įsteigtas prizas „ChangeMakers'ON“ – idėjai, kurioje inovatyviai susipina mokslas ir verslas, drąsiai atakuojantis visuomenės problemas.

„Prisidėdami prie Science Hack Day Vilnius 2017 siekiame mokslininkus ir mokslu besidominčius žmones, kurie imasi spręsti visuomenės problemas, paskatinti pasitelkti verslo principus, socialinį verslumą, kad jų atradimai ir kūrybingos idėjos atrastų potencialą rinkoje“, – sako VšĮ „Versli Lietuva“ atstovė Neringa Stroputė.

Science Hack Day Vilnius 2017 vyks vasario 11-12 d. Technariume, Aguonų g. 17, Vilnius. Renginį sekti galima Facebook puslapyje bei bloge.

Renginio draugai ir rėmėjai:                     

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Eglė Marija Ramanauskaitė
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: