Ilgasis COVID: „Maniau, jaunas amžius ir gera fizinė forma apsaugos mane – klydau“. Tikra istorija, ką patyrė 32 metų maratonus bėgiojantis verslininkas per 9 košmariškus mėnesius  ()

Kenčiantieji ilgalaikius liekamuosius koronaviruso simptomus, ilgai buvo palikti likimo valiai, bet dabar duris atvėrė dešimtys pagalbos klinikų


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

 

  • Padėti tūkstančiams kenčiančių nuo ilgalaikių koronaviruso infekcijos pasekmių, Anglijoje atverta daugiau nei 60 klinikų.
  • Tyrimai rodo, kad vienam iš penkių žmonių išsivysto ilgojo COVIDo simptomai, įskaitant apsiblaususią sąmonę, nerimą, depresiją, oro trūkumą ir išsekimą.
  • Nacionalinės statistikos biuro duomenimis, tokios problemos iki 12 savaičių kamavo apie 186 000 žmonių.
  • Šios klinikos suburia gydytojus, seseles, fizioterapeutus ir ergoterapeutus, teikiančius fizinę ir psichologinę pagalbą, bei teikia teisingą gydymą ir reabilitaciją.
  • Į klinikas juos nukreipia bendrosios praktikos gydytojai.
  • Londone įsikūrusį 32 metų verslininką Tomą Stayte'ą ligos simptomai kamavo ne vieną mėnesį. Čia aprašoma jo gyvenimo su liga patirtis.

„Jei kovą būtumėte pasakę, kad mano „švelnus“ Covid-19 atvejis virs devynis mėnesius trukusia – ir tebesitęsiančia – gyvenimą pakeitusia liga, būčiau tik nusijuokęs, tačiau štai, matote patys.

 

„Maniau, jaunystė ir fizinis pasirengimas mane apsaugos, tačiau klydau. Anksčiau bėgiodavau maratonus, dabar net lengva joga tampa iššūkiu.

„Nebūna dienos, kad nepasireikštų koks nors simptomas ar skausmas. Kartais jaučiuosi it kalinys savo paties kūne.

„Žvelgiu į savo ankstesnį gyvenimą ir suvokiu, kokia privilegija buvo kasryt pabusti gerai jaučiantis.“

„Nors kovą maniau jau pasveikęs, gegužės pradžioje liga užgriuvo kuo plačiausius simptomų rinkiniu.“

„Tampriai krūtinę suspaudusi ir kvėpuoti neleidžianti juosta, gausus naktinis prakaitavimas, raumenų spazmai, odos bėrimas, iššokusios venos, besivelianti kalba, sunkus rijimas, neuralgija, pilvo skausmai, krentantis svoris, kognityvinės problemos, sąmyšis, fantominiai kvapai, skoniai ir garsai, galūnių tirpimas ir dilgčiojimas. Tai dar ne visas sąrašas.

„Jaučiausi, lyg kas būtų mano kūną užgrobęs“

„Persigandau, bet mano gydytojai ir konsultantai įtikinėjo, kad tai tik nerimas. Kai gydytojams kraujo testais ar skenavimu mano simptomų paaiškinti nepavykdavo, jie dažnai išvis neigė, kad sergu ar neteikdavo simptomams reikšmės.“

 

„Jaučiausi it kraustyčiausi iš proto. Apsiverkiau suradęs internetinę pacientų grupę ir supratęs, kad nesu vienas. Dabar žinome, kad vienas iš 10 užsikrėtusių COVID-19, patirs ilgąjį COVIDą.

„Mane pribloškė, kai sužinojau, kad tai vadinama medicininiu gazlaitingu – kai sunkiai diagnozuojami nurašomi kaip „nerimas“ ar „visa tai tik jūsų galvoje“, ir kad mano potyris tėra paragavimas to, ką patiria daug moterų ir BAME bendruomenės narių.

„Nors reikalai nuo vasaros pasitaisė, iki „normos“ dar toli šaukia. Niekas iš tiesų nežino, kada – ir ar iš viso – pasijusime geriau. Šios ligos anksčiau niekas nėra patyręs ir tyrimų šia tema dar neegzistuoja.

„Bet jei ši ilga ir slegianti liga mane ko nors ir išmokė, tai atjautos ir kantrybės – tiek savo, tiek ir visų kitų atžvilgiu. Kad išgytume, visi – pacientai, gydytojai ir mokslininkai – privalome veikti kartu ir sukurti išties holistinį Ilgojo COVIDo gydymą.

 

„Ilgasirgiai, su kuriais susisiekiau per pastaruosius devynis mėnesius, yra stipriausi, atkakliausi ir aktyviausi mano sutikti žmonės. Vien todėl, kad kol kas nežinome, kaip tai gydyti, nereiškia, kad tai nėra įmanoma. Tikiu, tai išgydoma ir niekados nepasiduosiu.“


news.sky.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()