Kraupusis „Filadelfijos eksperimentas“. Po laivo teleportacijos įgula išprotėjo, o kai kurie jūreiviai „suaugo“ su laivu (Foto, Video)  (1)

Filadelfijos eksperimentas yra viena groteskiškiausių karinių miesto legendų istorijoje – tai liūdnai pagarsėjusi Antrojo pasaulinio karo sąmokslo teorija. Bet ar tame yra tiesos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak legendos, 1943 m. spalio 28 d. eskadrinis minininkas „USS Eldridge“ atliko itin slaptus eksperimentus, skirtus laimėti prieš ašies pajėgas.

Sklido gandas, kad vyriausybė kūrė technologijas, kurios paverstų karinius jūrų laivus priešo radarams nematomais, ir ten, Filadelfijos jūrų laivų statykloje, atėjo laikas tai išbandyti.

Eksperimentas

Eksperimentui tariamai vadovavo Dr. Franklin Reno, vadovaudamasis A. Einšteino vieningo lauko teorija.  Esą „Filadelfijos eksperimentas“ (dar vadinamas „Vaivorykštės eksperimentu“) ją patvirtino, sėkmingai pademonstruodamas ryšį tarp gravitacijos ir elektromagnetizmo: elektromagnetinį erdvės–laiko kirtimą, iškreipimą.

Viskas prasidėjo 1943 m. birželio mėnesį. Laive buvo sumontuota eksperimentinė technika – pagal kai kuriuos šaltinius, du dideli generatoriai, įtaisyti vietoj priekinio pabūklo bokštelio.

 

Eksperimentas turėjo vykti Filadelfijos uoste ir jūroje šalia. Laivą galėjo stebėti kiti ten dislokuoti laivai, įskaitant „SS Andrew Furuseth“ įgulą.

1943 metų liepos 22 d. generatoriai buvo įjungti ir laivą apgaubė galingas elektromagnetinis laukas, o vėliau aplink jį atsirado ir keistas žalias nepermatomas rūkas. Po kelių sekundžių jis išnyko, kartu išnyko ir laivas – ten, kur jis ką tik buvo, liko tik tuščia jūra.

Projekto vadovai ir mokslininkai suprato, kad laivas tapo nematomas ne tik radarams – jis tapo nematomas visiškai tiesiogine prasme. Viskas vyko pagal planą, už 15 minučių laivo įgula turėjo išjungti generatorius. Po tiek laiko iš tiesų vėl atsirado žaliasis rūkas ir pamažu išsisklaidė, atidengdamas laivą.

Tačiau įgula buvo praradusi orientaciją ir apimta šleikštulio. Netrukus laivynas ją paleido ir pakeitė kita.

1943 m. spalio 28 d. buvo pradėtas galutinis pilnas „USS Eldridge“ testavimas. Vėl buvo įjungti elektromagnetiniai generatoriai, ir vėl laivas tapo beveik nematomas: virš vandens ore kabojo tik neaiški korpuso kontūro linija. Po kelių sekundžių kažkas akinančiai blykstelėjo ir „USS Eldridge“ visiškai pranyko.

 

Liudininkai teigia, kad klaikus žaliai mėlynas švytėjimas apsupo laivo korpusą, kai staiga laivas dingo. Tada, po kelių sekundžių laivas buvo pastebėtas Norfolko karinių jūrų laivų statykloje Virdžinijoje kur buvo matomas kelias minutes, kol vėl mistiškai pranyko ir po poros sekundžių grįžo į Filadelfiją.

Legenda teigia, kad įslaptintuose kariniuose dokumentuose buvo pranešta, kad „USS Eldridge“ įgulai įvykiai padarė nerimą keliantį poveikį. Daugumą jūreivių smarkiai pykino, kai kurie apskritai kažkur dingo ir niekada nebeatsirado. Penki žmonės buvo rasti „inkrustuoti“ į metalines laivo struktūras, nors išorėje šios nebuvo pažeistos. Kai kurie jūreiviai išprotėjo. Valdžia įvykį nuslėpė.

Išsigandus rezultatų, eksperimentas buvo skubiai nutrauktas ir niekada daugiau nevyko (pagal kai kuriuos kitus šaltinius, jis buvo pakartotas apie 1950 m.).

Tai iš tikrųjų yra įtikinama priežastis, kodėl „USS Eldridge“ istorija taip apaugo gandais.

Tęsinys kitame puslapyje: 

Pasidalinkite su draugais
(116)
(21)
(95)

Komentarai (1)