„Atskleisiu fantastišką T⨃⨃ITTER potencialą“. Elonas Muskas perka savo mėgiamiausią socialinę platformą  (1)

Dėl kompanijos, kurią prieš 16 metų sukūrė Jack Dorsey, kilo arši kova: Twitter akcininkų ir darbuotojų prieš turtingiausią pasaulio žmogų


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visą savo karjerą Elonas Muskas užsiėmė itin rizikingais ir iš pat pradžių aiškiai avantiūriškais sumanymais: skrydžiais į kosmosą ir dar toliau, į Marsą ar elektromobilių gamyba, kai jie dar buvo naujiena. Dabar jam knieti pavairuoti vieną iš svarbiausių pasaulio socialinių tinklų — Twitter, kurį gerai pažįsta kaip naudotojas. Muskas lig šiol aktyviai juo naudojasi gauti 82 milijonų sekėjų palaikymą savo projektams, padariusiems jį turtingiausiu planetos žmogumi.

Vaikystėje Aizeko Azimovo knygas apie robotų pasaulį ir kosmines keliones skaičiusio Elono Musko kelias – įspūdingas. Nuo pirmo startuolio, dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje bandžiusio „apjungti“ telefonų knygą su visą antros pagal dydį JAV laikraščių leidyklos Knight Ridder turinį skaitmeninusios programinės įrangos kompanija Zip2, Elonas žengė toliau: PayPal, SpaceX, Tesla, požeminių tunelių kasimas ir dirbtinis intelektas. Ir štai dabar, nauja veiklos sritis — socialiniai tinklai.

„Turėti visuomeninę platformą, kuria visi pasitiki ir kuri maksimaliai apima gyvenimą, itin svarbi“, pareiškė jis neseniai.

Pastaruosius porą dešimtmečių Elonas Muskas yra žmonijos judėjimo link inovacijų ir naujos skaitmeninės ateities avangarde. Manoma, kad būtent jis tapo žinomiausio Roberto Downey Jr. herojaus — Geležinio žmogaus – prototipu. Tuo pačiu Musko prigimtis, kaip tvirtina gausūs jo šalininkai ir sekėjai, — vientisa ir nuoširdi, ir niekas žmogiška jai nėra svetima (kaip to patvirtinimas pateikiami Musko romanai su aktore Amber Heard ir dainininke Grimes).

Dabar Elonas Muskas išsikėlė ne menkiau ambicingą tikslą — įpūsti naują gyvenimą Twitter, paversti jį privačia kompanija ir padaryti pasauline žodžio laisvės tvirtove.

Beje, neseniai Muskas vėl patvirtino žmogaus dažnai patenkančio į avantiūras, reputaciją. Jam teks teisme atsakyti už pažeidimą federalinio įstatymo, įpareigojančio per daugiausiai 10 kalendorinių dienų Vertybinių popierių ir biržų komisijai (SEC) pranešti apie daugiau nei 5% kompanijos akcijų pirkimą. Twitter akcininkų grupė, vadovaujama Marko Bayne Russello, kreipėsi į Niujorko Manheteno teismą su ieškiniu Muskui, kuris įsigijo didelį socialinio tinklo akcijų paketą, bet laiku apie tai nepranešė SEC.

 

Verslininkas pradėjo aktyviai supirkinėti Twitter akcijas šių metų sausį, ir kovo 14 dieną jo dalis viršijo 5%. Pagal taisykles milijardierius privalėjo apie tai pranešti ne vėliau, nei kovo 24 dieną, tačiau atliko tai tik balandžio 4-tą, t.y. 10 dienų vėliau, nei privalėjo, tad, pažeidė federalinį įstatymą.

Iš jo pareiškimo balandžio 4 dieną paaiškėjo, kad kovo 14 dieną jam jau priklauso 73,5 mln. Twitter akcijų (9,2%), kainavusių ~$3 mlrd. ir dabar jis yra stambiausias jo akcininkas.

FactSet duomenimis, Elonas Muskas pastūmė į antrą vietą investicinę kompaniją Vanguard Group, kurios dalis 2021 m. gruodžio 31 duomenimis buvo 8,4%. Tiesa, Vanguard vadovybei tai, panašu, nepatiko. Paskutiniosiomis dienomis kompanija aktyviai supirkinėjo socialinio tinklo akcijas ir sugebėjo susigrąžinti stambiausio akcininko titulą su 10,3% akcijų.

Trečioje vietoje – Morgan Stanley Investment Management Inc. su 8,1%. Arčiausias privatus investuotojas, vienas iš įkūrėjų ir ilgametis Twitter direktorius Jack Dorsey, yra 7-oje vietoje, jam priklauso 2,3% akcijų. Dabartinis socialinio tinklo vadovui Paragui Agrawalui, pradėjusiam eiti pareigas pernai rudenį, priklauso apie 507 tūkst. akcijų (0,06%).

Kolektyvinį ieškinį turtingiausiam planetos žmogui pateikė juridinė firma Block&Leviton, veikianti Twitter akcininkų įgaliojimu. Jie tvirtina, kad Muskas tyčia vilkino dokumentų pateikimą SEC, kad tarp kovo 24 ir balandžio 4 dienos pigiau įsigytų kuo daugiau akcijų. Washington Post rašo, kad specialistų manymu, ši nesudėtinga kombinacija, kad šia nesudėtinga kombinacija padėjo jam sutaupyti $ 156 mln.

 

Pasirodžius informacijai apie Musko susidomėjimą Twitter, kompanijos akcijos pabrango 27%. Ieškovai tvirtina praradę daug pinigų, nuo kovo 24-os ir balandžio 4 pardavę akcijas pigiai. To jie būtų galėję išvengti, jei būtų anksčiau sužinoję apie Elono Musko pirkimus.

Ieškovų turi šansą laimėti. Tokiose situacijose SEC neretai stoja jų pusėn. Tuo tarpu istorija su kolektyviniu Twitter akcininkų ieškiniu prieš įvyko ne pačiu tinkamiausiu metu — dabar federalinis teismas nagrinėja Elono Musko prašymą atšaukti jo 2018 metų susitarimą su SEC. Tada Muskas parašė daug tvitų, kad nori padaryti Tesla vieša kompanija, tačiau paskui persigalvojo. SEC manymu, taip jis pažeidė federalinį įstatymą, ir pareikalavo, kad jo tvitus apie Tesla akcijas, prieš publikuojant patvirtintų kompanijos juristai.

Elonas Muskas sutiko sumokėti $ 20 mln. baudą ir trims metams pasitraukti iš Tesla direktorių tarybos pirmininko posto. Tačiau jau po metų SEC kreipėsi į teismą ir apkaltino susitarimo pažeidimu, nes jis ir toliau rašė uždraustus tvitus apie Tesla. Dabar Elonas nori atšaukti keturių metų senumo susitarimą, tačiau Twitter akcininkų ieškinys gali paveikti tesimo sprendimą.

Priešiškas apjungimas

Kitą dieną po to, kai Elonas Muskas pranešė apie Twitter akcijų įsigijimą, jam pasiūlė vietą kompanijos direktorių taryboje, kurioje jau yra 11 žmonių. Jis sutiko, bet jau po poros dienų dėl nežinomų priežasčių persigalvojo, kaip pranešė generalinis Twitter direktorius Paragas Agrawalas.

Beje, nežinomybė netruko ilgai. Dar po savaitės, balandžio 14 dieną, Elonas Muskas pranešė kreipimesi į SEC apie ketinimą perimti Twitter Inc. „Atskleisiu fantastišką Twitter potencialą“,- pažadėjo jis.

 

Iš karto po pareiškimo SEC balandžio 4 d., Muskas kaip įprastai, ėmė domėtis savo prenumeratorių nuomone, o jų Twitter – beveik 82 mln., kokias permainas, jų nuomone, reikėtų atlikti kompanijoje. Taip Musko tvituose atsirado daug originalių idėjų — nuo kompanijos San Francisko biuro pavertimo benamių prieglauda ir tvitų redagavimo mygtuko, iki automatinio specialaus ženklo suteikimo premijiniams naudotojams ir raidės „w“ pašalinimo iš kompanijos pavadinimo vardan ne visai prideramo žodžių žaismo.

Elonas Muskas niekada neslėpė įsitikinimo, kad socialinio tinklo verslo modelis ir veiklos metodai – klaidingi.

Jis daug kartų kritikavo Twitter už cenzūrą. Anksčiau Muskas ne kartą pasisakė už socialinių tinklų kontrolės perkėlimą nuo gigantiškų IT kompanijų paprastiems naudotojams. Jis planuoja pakeisti pajamų iš reklamos modelį į finansuojamą prenumeratorių.

Posto direktorių taryboje atsisakymas atrišo Elonui Muskui rankas ir jis galėjo pirkti akcijas neribotai. Jeigu jis būtų tapęs vienu iš direktorių, tuomet jo Twitter akcijų paketas būtų apribotas iki 14,9%, tad, negalėtų bandyti perimti visos kompanijos.

Muskas siūlo Twitter akcininkams po $ 54,2 už akciją. Tai 54% daugiau, nei ji kainavo sausio 28 dieną, kuomet jis atliko pirmą stambų socialinio tinklo akcijų pirkimą. Jo siūloma kaina Twitter vertė – beveik $ 43 mlrd. Beje, po milijardieriaus pareiškimo, akcijų kaina vėl šoko į viršų — tiesa, dabar „vos“ 18%. Twitter perimti jis pasamdė Morgan Stanley banką.

Kai Muskas atsisakė papildyti Twitter direktorių tarybą, socialinio tinklo darbuotojai apsidžiaugė, tačiau jų džiaugsmas truko neilgai. Dabar daugelis baiminasi, kad jis taps kompanijos savininku.

Tai nėra pirmas bandymas praryti Twitterį. 2020 metais investicijų kompanija Elliott Management supirko 4% akcijų ir pasinaudodama jomis, pabandė kompanijoje atlikti reformas, tarp kurių Jacko Dorsey'o atleidimas iš generalinio direktoriaus posto ir agresyvesnio finansinio augimo modelio priėmimas.

 

Twitter lengvai pažeidžiamas tokiais aktyvistais akcininkais, kurie paprastai įsigyja stambius akcijų paketus, o po to reikalauja permainų, siekdami pabranginti kompanijos akcijas ir pelningai jas parduoti. Taip yra todėl, kad Twitter įkūrėjai 2006 metais, kitaip nei, tarkime, Google ir Facebook, savo akcijų nestruktūrizavo taip, kad gautų daugiau kontrolės, ir dabar kompaniją užvaldyti gali bet kuris žmogus.

Nuodinga piliulė

Direktorių tarybai, kaip ir daugelis darbuotojų ir akcininkų, perėmimas nepatinka. Pavyzdžiui, direktoriai dabar svarsto paplitusį kovos su prievartiniu įsigijimu metodą, vadinamą „apnuodyta piliule“. Akcininkai įgauna teisę pigiai įsigyti papildomų akcijų. Taip susilpninamos reiderio pozicijos ir jis negali užvaldyti kontrolinio kompanijos akcijų paketo.

Vienas iš stambių akcininkų, prieštaraujančių Musko pasiūlymui, yra turtingiausias (16,5 mlrd. $) Saudo Arabijos gyventojas, kronprincas Al Waleed bin Talal Al Saud. Dokumentai rodo, kad 2015 metais jo kompanijai Kingdom Holding Company priklausė 5,2% Twitter akcijų. Bloomberg Billionaires Index duomenimis, dabar Arabijos milijardieriui priklauso ~4,4% Twitter akcijų.

Elonas Muskas, savaime suprantama, irgi per Twitter atsakė princui: „Įdomu. Leiskite užduoti du klausimus: Kiek Twitter akcijų priklauso Kingdom ir koks Kingdom požiūris į žodžio laisvę?“

Arabijos milijardierius atsakymo kol kas nepateikė.

„Jei mano pasiūlymas bus atmestas, teks peržiūrėti savo, kaip akcininko būseną, – daugiareikšmiškai pabrėžė Elonas Muskas.

Jei direktoriai atsisakys, Muskas turi teisę kreiptis į akcininkus. Tie, kam jo pasiūlymas patiks, savo akcijas jam gali parduoti tiesiogiai.

Žinoma, kiekvienas perėmimo priešininkas turi savų priežasčių, tačiau oficiali, kaip nesunku nuspėti, viena: Elono siūloma kaina per maža, nepaisant pareiškimo, kad pasiūlymas galutinis ir labai naudingas. Palyginimui: pernai Twitter akcijomis prekiauta diapazone nuo $ 31,30 iki $ 73,34.

 

Direktoriai Elono Musko pasiūlymo atmesti vien dėl to, kad jis nepatinka, negali — atsisakymas privalo būti motyvuotas. Veikiausiai tai bus aiškinama abejonėmis, ar jis sugebės surinkti pinigus sandėriui. Direktorių taryboje milijardieriaus sąjungininkų ne tiek ir daug. Be Agrawalo, tai, pavyzdžiui, Patrickas Pichette'as iš rizikos kapitalo kompanijos Inovia Capital, buvęs Google vyr. finansininku, ir, žinoma, Jackas Dorsey'is, su kuriuo jie draugauja. Tačiau Dorsey'is gegužę iš tarybos traukiasi, o antra, jis remiasi ekspertų nuomone ir dažnai svarbių sprendimų priėmimą patiki savo pavaldiniams.

Dabartinis Twitter vadovas, kitaip, nei dauguma pavaldinių ir akcininkų, nusiteikęs optimistiškai. Pavyzdžiui, neseniai vykusiame pasitarime perėmimo klausimu, Paragas Agrawalas kompanijos darbuotojams sakė, kad jo nuomone, Muskas „neėmė visų jų kaip įkaitų“.

Iš kur gauti pinigų?

Kol kas nelabai aišku, iš kur Muskas, kurio didžiąją dalį kapitalo sudaro Tesla ir SpaceX akcijos, ketina finansuoti Twitter pirkimą. Jo akcijos Tesla kompanijoje dabar kainuoja apie $ 176 mlrd. 2021 metų gruodžio 31 d. duomenimis, jam priklausė 172,6 mln. automobilių gamintojo akcijų ir galimybė naudinga kaina įsigyti dar 60 mln. Jis gali parduoti dalį šių ar jam priklausančios kosminės kompanijos SpaceX akcijų, tačiau, visų pirma, tuomet jam tektų mokėti didelius mokesčius, o antra, tai susilpnintų jo kontrolę šioms kompanijoms, kas jo irgi netenkina.

Anksčiau Muskas ne kartą skundėsi grynųjų pinigų problemomis. Tad, lieka kreditai, kurių užstatu galėtų tapti Tesla ar SpaceX akcijos. Užstatydamas visas savo Tesla akcijas, jis galėtų gauti maždaug $43 mlrd. kreditą. (Ne)atsitiktinai tai maždaug atitinka už Twitter – kur jam jau priklauso truputį daugiau nei 9 procentai akcijų – jo siūloma suma.

Tačiau Elono Musko kredito limitas veikiausiai yra mažesnis, mat 2021 metų rugpjūtį jis jau pažadėjo 88 mln. savo automobilių gamintojo akcijų asmeninėms paskoloms.

 

Be to, abejotina, kad koks nors solidus bankas sutiks suteikti tokį milžinišką kreditą, garantuotą vos vienos kompanijos vertybiniais popieriais, dar ir tokios nenuspėjamos, kaip Tesla. Užteks paminėti, kad per vasario ir kovo mėnesiu jos akcijos pašoko iki $145 ir krito iki $764.

O ir finansų konsultavimui Musko pasamdytas Morgan Stanley garsėja kaip patyręs susijungimų ir perėmimų, o ne stambių kreditų specialistas.

Pagrindiniam Musko verslui — automobilių, — problemų netrūksta.

Kovo 21 dieną Elonas Muskas atskrido į Berlyną, kur asmeniškai dalyvavo kraunant pirmuosius Tesla Model Y elektromobilius užsakovams.Automobiliai surinkti už 37 kilometrų nuo sostinės esančioje gigantiškoje Tesla automobilių gamykloje Grünheide miestelyje. Šios naujienos kompanijos akcijas pabrangino 7,9% ir jos vertė prisiartino prie tūkstančio ($ 993,98).

Atsižvelgiant į itin sudėtingus laikus, Berlyno fabriko, kuriame dirba 12 tūkstančių žmonių ir kurio pajėgumai yra pusė milijono automobilių per metus, reikalai kol kas klostosi neblogai. Šiais metais nuo konvejerio turėtų nuriedėti bent 100 tūkstančių elektromobilių. Tiesa, nevalia pamiršti, kad šie planai buvo sudaryti anksčiau, nei paaštrėjo situacija Ukrainoje.

O štai Šanchajaus gamykloje Tesla gali susidurti su rimtomis problemomis. Gali būti, kad dėl Kinijos finansų sostinės lokdauno fabriką teks uždaryti bent iki gegužės vidurio. O grįžti prie normalaus darbo režimo jis tikriausiai galės ne anksčiau, nei trečio kvartalo pabaigoje.


republic.ru




(3)
(1)
(2)

Komentarai (1)