[Išsami tema] Mūšis dėl Donbaso gali būti lūžio taškas: kaip jo baigtis pakeistų karo eigą Ukrainoje? (Foto, Video)  ()

Mūšis dėl Donbaso gali būti lūžio taškas. Šį mūšį siekia laimėti abi pusės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-19 [Išsami tema] Mūšis dėl Donbaso gali būti lūžio taškas: kaip jo baigtis pakeistų karo eigą Ukrainoje? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį savo naktiniu vaizdo kreipimusi paskelbė, kad „Rusijos kariuomenė pradėjo mūšį už Donbasą“.

Jis sakė: „Labai didelė dalis visos Rusijos kariuomenės dabar yra sutelkta į šį puolimą. Kad ir kiek rusų karių ten būtų varoma, mes kovosime. Apsiginsime".

Komentarai rodo, kad dabar vyksta koncentruotas Rusijos puolimas rytuose, abiem pusėms suprantant, kad tas, kuris laimės mūšį, gali padiktuoti būsimą karo kryptį.

Rusija turi imtis Donbaso, kad „atgautų pagreitį“

Ukraina jau sudavė Rusijai rimtą smūgį, priversdama savo karius atsisakyti bandymo užimti sostinę Kijivą.

Jei Ukrainos pajėgos gali sutrukdyti Rusijos kariams pasiekti savo tikslų rytuose, tai labai sustiprintų Ukrainos poziciją taikos derybose – nebent į kampą įspraustas prezidentas Vladimiras Putinas nuspręs dar labiau eskaluoti, surengdamas branduolinį smūgį.

Rusijai, priešingai, perimti Donbaso, apimančio Donecko ir Luhansko regionus, kontrolę, gyvybiškai svarbu norint atgauti pagreitį kare, kurį kamavo Rusijos kariuomenės nesėkmės ir praradimai.

 

Rusijos sėkmė rytuose taip pat greičiausiai paskatintų Putiną išsiųsti savo pajėgas atgal į šiaurę, kad užbaigtų visišką šalies užgrobimą ir nuverstų vyriausybę Kijive. Vakarų pareigūnai vis dar mano, kad tai yra galutinis Rusijos invazijos tikslas.

Rusija sutelkia savo pajėgas rytuose

Ukrainos vadai ruošiasi naujam puolimui rytuose nuo tada, kai prieš daugiau nei tris savaites Rusija paskelbė apie esminį savo karo pastangų persvarstymą, pralaimėjusi mūšį dėl Kijivo – nors jos gynybos ministerija nepripažino tokio pralaimėjimo.

Tūkstančiai Rusijos karių, tankų, artilerijos baterijų ir kitos ginkluotės pasitraukė iš nuo sostinės prieigų ir visoje Ukrainos šiaurėje, traukdami arba į kaimyninę Baltarusiją, artimą Rusijos sąjungininkę, arba į Rusiją.

Nuo kovo pabaigos jie persigrupuoja, kaupia šaudmenų, maisto ir kitų atsargų atsargas, kad sustiprintų pozicijas aplink Donbaso regioną rytuose ir pietryčiuose.

Pozicijos keitimas iliustruoja, kad Rusijos kariniai planuotojai kol kas atsisakė bandymo vienu metu užkariauti šalies šiaurę, pietus ir rytus, susidūrę su daug aršesniu nei tikėtasi Ukrainos pasipriešinimu.

 

Vietoj to, mokydamiesi iš savo klaidų, jie sutelkia savo galingą ugnies jėgą vienoje Ukrainos dalyje, kuri jau aštuonerius metus kovoja su Rusija.

Donbasas buvo pagrindinis Putino įsiveržimo į Ukrainą 2014 m. tikslas, kai jo pajėgos užėmė Krymo pusiasalį, o vėliau padėjo separatistams, kurie nuo tada ten kovojo su Ukrainos pajėgomis.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()