Marse nufotografuotos ledo ir dulkių griūtys (Video)  (3)

Nors iki šiol Marso paviršiaus nuotraukos rodė stabilią ir sustingusią planetą, neseniai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) zondas naudodamasis HiRise (High Resolution Imaging Science Experiment) prietaisu užfiksavo visą eilę stulbinančių griūčių nuotraukų. Įvykis nufotografuotas Šiauriniame planetos pusrutulyje, apytiksliai 84 laipsnių platumoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išskyrus dulkių sūkurius būdavo retai gaunamos Marso nuotraukos, kuriose matyti paviršiaus dinaminiai pokyčiai. Iš esmės, Marso paviršius beveik nesikeičia jau keli milijonai metų, tad visose nuotraukose raudonoji planeta atrodo sustingusi ir nejudri. Tačiau šių metų vasario 19 dieną netoli šiaurinio Raudonosios planetos poliaus MRO atsitiktinai nufotografavo ledo ir dulkių griūtį.

“Tuo metu mes ieškojome pirmųjų pavasarinių pokyčių ženklų tarp sušalusio anglies dioksido sluoksnių padengtų kopų ir visai netikėtai pastebėjome griūtį” – spaudos pranešime pasakoja viena iš Kalifornijos Pasedenos mieste esančių JPL (Jet Propulsion Laboratory) mokslininkių Candice Hansen. Ji taip pat patikina, kad nuotrauka buvo padaryta visiškai atsitiktinai, kadangi šiame regione nebuvo numatytas joks tikslinis fotografavimas.

Atsitiktinėse nuotraukose užfiksuota, kaip didžiulis ledo ir dulkių kauburys, atskilęs nuo 700 metrų aukščio šlaito, nuslydo žemyn. Iš tikro tai buvo keturios didelės lavinos, susiliejusios į vientisą griūtį. Griūtis sukėlė milžinišką dulkių debesį, kuris pakilo į 180 metrų aukščio debesį. Susidarę šešėliai (matomi nuotraukoje) įrodo, jog griūtis tikrai buvo šiame regione.

Nuo dabar kiekvieno Marso palydovo skrydžio metu ši vietovė bus atidžiai stebima. Tokiu būdu norima išsiaiškinti ar griūtys šiauriniame Marso pusrutulyje vyksta nuolat, ar tik tam tikrą metų laiką - pavyzdžiui pavasaryje (kaip kad šiuo atveju).

Griūčių žymių tyrimas leis nustatyti žemėje esančias ledo proporcijas bei geriau suprasti regiono geologiją.

Iliustracijoje. Paveikslėlio kairėje matyti šlaito nuotrauka – vaizduojamos teritorijos plotas yra apytiksliai 6x60 km. Sekančiame paveikslėlyje viena šlaito dalis yra išdidinta, o dešinėje ji pateikta detalizuotai. Aiškiai matosi griūties ir dulkių debesis, kuris yra pakilęs į atmosferą.

Parengė: Edita

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)