Su seisminėmis bangomis susijusi keista šviesa iš mitų persikėlė į mokslinę realybę (Video)  (4)

Praėjusį trečiadienį Didžiojoje Britanijoje vykusio žemės drebėjimo metu daugelis žmonių teigė stebėję danguje ryškius šviesos blyksnius. Nors kadaise tokie liudijimai būdavo prilyginami niekams, šiuo metu surinkti tokių fenomenų įrodymai bei nuolatinis jų atsikartojimas esant identiškomis sąlygomis, verčia manyti, jog tai yra nors ir nepaaiškintas, bet natūralus gamtos reiškinys. (Iliustracijoje matyti šviečiantys blyksniai žemės drebėjimo metu Japonijoje)


Visi šio ciklo įrašai

  • 2008-03-05 Su seisminėmis bangomis susijusi keista šviesa iš mitų persikėlė į mokslinę realybę (Video)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Westgate gyventoja Elvira Witney tvirtina, jog kaip tik seisminio smūgio metu stebėjusi reiškinį, panašų į kamuolinio žaibo blykstelėjimą, kuris po to užgeso kaip paprasta šviesa. Tokių reiškinių ekspertas Graham Hubler iš United States Naval Research Laboratory tvirtina, kad yra daug pasakojimų apie kamuolinius žaibus, susijusius su seisminiu aktyvumu. Pasak jo, šie šviesūs blyksniai galėtų atsirasti dėl rūdos, turinčios piezoelektroninių savybių. Paprastai natūralioje būsenoje ji yra po žeme, tačiau  galbūt smarkaus seisminio žemės drebėjimo momentu stipriai kintant slėgiui dėl mechaninio poveikio susidaro labai aukšta elektrinė įtampa, sukelianti tokius šviesos efektus.

Tathwell miestelyje esančiame Luoth muziejaus valdytojas Jean Howard taip pat tvirtino buvęs pažadintas tokių šviesos blykstelėjimų - tuo metu jis buvo savo kambaryje. Iš pradžių jis pamanė kad tai audros žaibas, tačiau vėliau susivokė, jog vyksta žemės drebėjimas.

Vienos iš Peru televizijų nufilmuotame video matyti šių šviesų blyksniai

Tokio pobūdžio fenomenas aprašomas daugelyje praėjusių amžių kronikų, tačiau jis nebuvo laikomas rimtu iki tol, kol 1960-aisiais metais Japonijoje jį pavyko nufotografuoti.

2007- ųjų rugpjūčio 15 dieną Peru vykusio žemės drebėjimo metu liudininkai taip pat teigia stebėję panašius reiškinius, tačiau šio įvykio (žaibai kartais matomi net virš jūros paviršiaus) vietoje nebuvo atrasta jokių išorinių sprogimo ar degimo žymių.

Parengė: Edita

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)