„Misija Sibiras 09“: jauni žmonės išvyko lankyti pamirštų lietuvių įkalinimo vietų  (3)

Vagonų bildesys vedantis į nežinią. Taip jautėsi į tremtį Sibiro žemėse gabenami lietuviai. Vakar (liepos 8 d.), praėjus beveik 70-čiai metų nuo trėmimų pradžios, į Sibirą išvyko jaunimo grupė – projekto „Misija Sibiras‘09“ dalyviai. Jaunuolių tikslas – aplankyti lagerius, kuriuose buvo kalinti protėviai, pagerbti bei sutvarkyti apleistus paminklus, o grįžus – perteikti „gyvą“ istoriją savo bendraamžiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektą įvertino ir garbiausi šalies asmenys. Išlydint dalyvius dalyvavo JE Algirdas M. Brazauskas, Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, Vyriausybės atstovai bei gausi Seimo narių grupė.

Projekto dalyviai, išvykdami iš Vilniaus geležinkelio stoties, sakė, kad jiems šis projektas ne tik suteiks galimybę pamatyti vietas, kur tiek daug tautiečių be, dažniausiai, jokios priežasties, buvo kalinami toli nuo Tėvynės, kentėjo ir ten mirė, bet ir pasidalinti savo patirtimi su bendraamžiais: „Turėsime galimybę parvežti namo nors dalelę istorijos, patirties, tiesos ir skausmo, papasakoti, kokios iš tiesų buvo tų žmonių įkalinimo sąlygos, kuo jie tikėjo, kas juos palaikė ir labiausiai gniuždė. Taip pat, švęsdami valstybės tūkstantmetį, tikimės, nedidelę šventę nuvežti ir Kazachstano lietuvių bendruomenei,” – sakė jie.

„Misija Sibiras‘09“ organizatorių, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT), prezidentas Šarūnas Frolenko, šiandien kalbėdamas spaudos konferencijoje, teigė, jog itin džiaugiasi tuo, kad šiuo projektu vis labiau domisi visuomenė. „Matydami visuomenės susidomėjimą suprantame, jog mūsų darbas ne veltui. Jaunimui būtina rasti naujas patriotiškumo išraiškos formas, o šis projektas padeda tai daryti. Gera žinoti, kai mūsų žmonėms, kurie dažnai kritikuojami dėl savo nepilietiško elgesio, rūpi tokie projektai“, - sakė Šarūnas Frolenko, LiJOT prezidentas.

Pasak, Š. Frolenko, šiemet projektu susidomėjo ne tik šalies jaunimas, tačiau ir lietuviai, gyvenantys tolimiausiose pasaulio vietose. Atrankos į projektą metu anketų gauta rytinių Azijos regionų, Pietų Amerikos valstybių, Didžiosios Britanijos, Norvegijos bei kitų šalių. Vienas projekto dalyvių taip pat užsienio lietuvis, šiuo metu gyvenantis Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Pirmoji jaunimo ekspedicija „Misija Sibiras‘09“, lydimi ekspedicijos vadovo Algio Vyšniūno, šiemet lankysis Kazachstano respublikoje. Jie planuoja susitikti su Almatoje įsikūrusia lietuvių bendruomene, aplankyti Karagandos, Karabacho, Spasko, Džiazkazgano ir kitus lagerius, sutvarkyti greta jų esančius paminklus lietuvių kaliniams. Kaip jaunuoliams seksis Sibire bus galima sužinoti projekto puslapyje internete www.misijasibiras.lt. Jiems grįžus, čia bus publikuojamos ir iš ekspedicijos parsivežtos nuotraukos bei dienoraščiai.

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) šiemet rengia dvi jaunimo ekspedicijas po lietuvių tremties ir įkalinimo vietas. Antroji ekspedicija vyks į Rusijos Federacijos teritorijoje esančią Buriatijos Respubliką. Ją sudarys 10-ies jaunų žmonių grupė, vadovaujama ekspedicijos vadovo Gintauto Aleknos. Ši grupė į savo misiją išvyksta rugpjūčio 1-ą dieną.

Organizatoriai: Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT)

Globėjai: J.E. prezidentas Algirdas Brazauskas ir Europos parlamento narys prof. Vytautas Landsbergis.

Partneriai: Tarptautinė komisija nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. Informacinis partneris Delfi.lt. Komunikacijos partneris UAB „VIP Viešosios informacijos partneriai“.

Rėmėjai: LR Švietimo ir mokslo ministerija, LR Užsienio reikalų ministerija, AB „Lietuvos geležinkeliai“, AB „Lietuvos dujos“, generalinis rėmėjas – koncernas „MG Baltic“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: