Balandžio mėnesio "Scientific American" numeris  (18)

Pirmąją mėnesio savaitę mes paprastai pristatome naują "Scientific American" žurnalo numerį – ne išmintis ir šis mėnuo. Portalo lankytojai galėjo pastebėti, jog informacija apie naujo numerio straipsnius pas mus publikuota jau penktadienį, tačiau pristatymą išleidžiame tik dabar. Taip nusprendėme todėl, kad savaitgalį lankytojų paprastai sumažėja ir kad pristatymas „nepaskęstų“ naujienose, jį publikuojame prieš pat naujos savaitės pradžią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuo gi "Scientific American" nustebino šį sykį? Visu pirma, sugrįžo viršelio raudona spalva. Sugrįžo gal kiek drąsiai pasakyta – raudonas tebuvo pats pirmasis numeris, tačiau nuo to laiko žurnalas kažkaip asocijuojasi su tokiu atspalviu. Bet žurnalo pakraipa toli gražu ne meninė, tad apie spalvas gal geriau per daug ir nesigilinti.

Žurnalo temos kaip visada labai plačios. Iš karto galima pastebėti, jog pildomi kai kurie senesni lankytojų pageidavimai – daugėja straipsnių medicinine tematika. Žinant kaip redakcijai buvo sunku surasti profesionalius medicininių straipsnių vertėjus, verta tuo pasidžiaugti. Tuo labiau, jog ir pasirinktos tematikos yra aktualios – per Lietuvą nusiritus garsių žmonių mirtims, dabar kaip niekada populiari vėžio tema. Tad bus įdomus ir publikuotas straipsnis apie vėžio gydymą sutramdant kraujagysles – nauja viltis šios baisios ligos kamuojamiems ligoniams.

Kalbant apie kitą medicininį straipsnį galima priminti iki šiol tik egzoterinėje literatūroje eskaluojamas mintis, jog po permiegojimo moteris su vyru apsikeičia energija ir tarsi palieka vienas kitam nematomus „atspaudus“, kurie išlieka visam gyvenimui. Tikėti tuo ar ne, asmeninis reikalas, bet pasirodo, mūsų organizme tikrai yra svetimų ląstelių – „keliauninkių“ be bilieto, atsiradusių jei ne visai tiesiogiai per seksą, tai bent jau vaisiaus vystymosi metu. Štai apie tai ir rašoma straipsnyje "Tavo ląstelės yra mano ląstelės".

Ne visai medicininis, bet labai giminingas pagal turinį yra pažintinis straipsnis apie žmogaus gerklų fiziologiją, nulemiančia neįtikėtinas galimybes, kurias profesionalūs dainininkai sugeba pademonstruoti scenoje. Straipsnis turėtų būti pakankamai įdomus, nes jį redakcija pasirinko kaip pagrindinį numerio akcentą.

Visgi fizikos ir astronomijos mėgėjai su tokiu pasirinkimu gali ir nesutikti – juk numeryje yra tikrai ne ką mažiau įdomus du fizikinės tematikos straipsniai – vienas apie tą patį LHC (kuo arčiau jo paleidimas, tuo daugiau kalbų ir diskusijų jis sukelia), o kitas – gimininga, astrofizikos tematika, parašytas įdomus straipsnis apie nykstančius Visatos formavimosi pėdsakus. Kas liečia LHC greitintuvą, tai straipsnių jo tematika dar bus ir ne vienas. Juk tiek daug tikimasi iš šio milžiniško mokslinio aparato – turbūt retas fizikas abejoja, jog jau pirmieji eksperimentai, kad ir kokie jie bebūtų, sudrebins dabartinius fizikos pamatus taip, jog kaži ar liks nenuvirtęs koks dėsnis. Nekalbant apie svyruojančias hipotezes. Štai apie tai ir rašoma straipsnyje „Artėjanti dalelių fizikos revoliucija“ – kokios viltys ir hipotezės siejamos su paleisto greitintuvo eksperimentų rezultatais. Na, o jei tos kalbos ir hipotezės apie LHZ ima įgrįsti – ne bėda, galite paskaityti apie ne mažiau įdomų dalyką – kaip sparčiai nyksta Visatos istorijos pėdsakai. Panašu, jog astrofizikams nesuspėjus kažko pastebėti dabar, po kažkiek metų to nebebus įmanoma aptikti iš vis – Visata trina savo praeitį.

Fizikos, energetikos, o ir ekologijos mėgėjai turėtų susidomėti straipsniu apie Saulės energijos hipotetines perspektyvas pakeisti iškastinį kurą. Na, ne visur ir ne visada, bet saulėtuose regionuose iki tikrai įspūdingų santykinių kiekių. Na, jei ekologams tai per daug techniška tema, tuomet jiems puikiai pritaikytas straipsnis apie nykstančius Mėlynpelekius tunus. Kai paskaitai, kokiais kiekiais jie yra žvejojami, tikrai atrodo baugiai.

Na ir paskutinis straipsniukas, kurį liko pristatyti – tai RFID grandynų dabartis ir galima jų ateitis. Turėtų būti visai įdomus tekstukas aukštųjų technologijų mėgėjams.

Be viso šito, numeryje gausu trumpučių tekstukų iš įvairiausių rubrikų. Na, bet juos paskaitysite įsigiję žurnalą, o pavadinimus galite sužinoti ir pas mus, einamojoje numerio informacijoje.

Liko paskutinis dalykas – reikia Jūsų pageidavimų, kurį iš aprašytų straipsnį talpinti viešai internete šį kartą? Iš praėjusio numerio vienbalsiais buvo išrinktas LHC pristatymas. O kas bus šį sykį?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: