Mokslas ir tikėjimas: kaip rasti bendrą kalbą?  (37)

Du žinomi mokslininkai keičiasi nuomonėmis apie tai, kaip mokslininkai turėtų traktuoti religiją ir jos sekėjus..


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lawrence M. Krauss, Richard Dawkins

Nors abu autoriai atstovauja mokslo pusei, jie ne visada sutaria dėl to, kaip geriausia priešintis religiniu pagrindu motyvuotiems iššūkiams mokslinei praktikai ir mokymui. Žinomas fizikas L. Krausas (Krauss) dažnai viešai pasisako už evoliucijos teorijos dėstymą mokyklose ir prieš pseudomokslinius žmogaus atsiradimo teorijos variantus. 2005 m. jis atviru laišku kreipėsi į popiežių Benediktą XVI, prašydamas pontifiko nestatyti naujų sienų tarp mokslo ir tikėjimo. Tai lėmė, kad Vatikanas iš naujo patvirtino Katalikų Bažnyčios pritarimą natūraliosios atrankos teorijai.

R. Dokinsas (Dawkins), daug rašantis bei dėstantis evoliucinės biologijos tyrėjas, taip pat yra aršus bet kokio bandymo sumenkinti mokslinį mąstymą kritikas. Tačiau jam apskritai mažiau nei Krausui rūpi rasti būdą, kaip taikiai galėtų sugyventi mokslas ir tikėjimas. Jo pažiūras į religinius įsitikinimus, ko gero, tiksliausiai atspindi jo labiausiai perkamos knygos The God Delusion (Dievo iliuzija) pavadinimas.

Šie du sąjungininkai savo pagrindines nuostatas palygino per diskusijoms apie mokslo ir religijos susidūrimus skirtos konferencijos, kuri vyko Salko biologijos studijų institute San Diege praėjusių metų pabaigoje, pertraukas. Šiame straipsnyje jiedu atkuria dialogą: kiekvienas aiškina savo taktiką, kaip patraukti „priešininką“ į savo pusę, taip pat nagrinėja klausimus, su kuriais susiduria visi mokslininkai, spręsdami, kaip ir ar apskritai kalbėtis apie mokslą su tikinčiaisiais: ar jų tikslas yra išmokyti suvokti mokslą, ar diskredituoti religiją? Ar abi pasaulėžiūros gali kaip nors papildyti viena kitą? Ar religija iš prigimties bloga? Išsamiame pokalbyje, kurį galima rasti adresu www.SciAm.com/ontheweb, autoriai taip pat nagrinėja, ar mokslas kada nors galės patikrinti „Dievo hipotezę“.

Daugiau skaitykite liepos mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (37)

Susijusios žymos: