Nugalėti krūties vėžį  (0)

Lyginant krūties vėžį su kitomis piktybinėmis ligomis, per pastaruosius du dešimtmečius padaryta pažanga atrodo įspūdingai. Galimybė gydytojams matyti naviko molekulinių savybių išklotinę ir naudotis vis gausėjančiu ginklų arsenalu parenkant gydymą jau pradeda atsispindėti krūties vėžiu sergančių pacienčių išgyvenimo rodikliuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Francisco J. Esteva, Gabriel N. Hortobagyi

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga; vėžio sukeliamų mirčių skaičiumi Šiaurės Amerikoje jis nusileidžia tik plaučių vėžiui. Bet, kitaip nei plaučių, krūties vėžį išgyvenusių moterų skaičius per pastarąjį dešimtmetį įspūdingai padidėjo ir netoli ta diena, kai jis užleis antrą vietą žudančių navikų sąraše. Mūsų, gydytojų, niekas negalėtų labiau džiuginti.

Moterų, kurioms nustatytas krūties vėžys, perspektyvos taip pagerėjo iš dalies dėl to, kad dabar anksčiau aptinkami augliai. Tai lėmė didesnis sąmoningumas ir visuotinės nuolatinės stebėsenos praktikos išplitimas. Bet sergančiosioms krūties vėžiu padeda ir suintensyvėję moksliniai tyrimai; jie leidžia daug geriau perprasti ligą ir sukurti įvairių gydymo būdų; juos gydytojai gali derinti tarpusavyje ir pritaikyti pacienčių reikmėms. Paskutiniame dešimtmetyje netgi tapo įmanoma nutaikyti vaistus į konkrečias auglio molekules, lemiančias ligos išsivystymą.

Iš esmės kai 1998 m. buvo aprobuotas vaistas trastuzumabas (herceptinas), krūties vėžys tapo pirmuoju piktybiniu naviku, kuris gydomas veikiant konkrečias molekules. Baltymas HER2, kuriam pulti ir sukurtas trastuzumabas, skatina veržlų naviko augimą. Kol šio vaisto nebuvo, diagnozė, kad auglyje yra padidėjęs HER2 kiekis, pacientėms būdavo siaubinga. Dabar tokia žinia kaip tik teikia daugiau vilčių, nes gydytojams sukuriama vis daugiau ginklų kovai su HER2.

Kitas dešimtmetis žada jaudinančių ir vaisingų kovų su vėžiu veikiant konkrečias molekules, nes šiuo metu su žmonėmis ir gyvūnais bandoma net keletas vaistų. Šie vaistai galbūt suteiks galimybę paveikti įvairius molekulinius procesus, lemiančius vėžio atsiradimą, išlikimą ir vystymąsi į grėsmingesnes stadijas. Tokia vaistų įvairovė būtina, nes stebint navikų molekulinių bruožų įvairovę tolydžio stiprėja mūsų įsitikinimas, kad krūties vėžys yra ne viena liga. Kartu su pagerintais įprastais gydymo būdais ir palaikomąja slauga, ši naujoji vaistų karta gydytojams suteiks didesnį priemonių pasirinkimą kovoti su įvairiomis vėžio atmainomis.

Daugiau skaitykite liepos mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: