Vėžio gydymas sutramdant kraujagysles  (2)

Sutvarkant auglyje esančią kraujagyslių painiavą atsiranda galimybė pulti vėžį. Vaistai, skirti naikinti kraujagyslėms, netikėtai gali jas atkurti ir padėti gydyti širdies bei kraujagyslių ligas ir aklumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rakesh K. Jain

1974 m., dar doktorantūros studijų metu, man teko stebėti piktybinius auglius pačiu netikėčiausiu kampu. Dirbau Nacionaliniame vėžio institute, tuo metu veikusioje Pjetro M.Gulino (Pietro M. Gullino) laboratorijoje. Jis buvo sukūręs naujovišką eksperimentinę sistemą vėžio biologijai tirti – auglio dalis buvo prijungiama prie žiurkės kraujotakos sistemos tik viena arterija ir viena vena. Būdamas chemijos inžinierius, nusprendžiau pasinaudoti šia galimybe ir išmatuoti, koks kiekis gyvūnėliui suleistų vaistų įteka į auglį ir koks išteka atgal. Mano nuostabai, didžioji dalis žiurkei suleistų vaistų visiškai nepatekdavo į naviką. Dar blogiau, net ir tas mažas kiekis, kuris patekdavo į naviką, pasiskirstydavo nelygiai, o kai kuriose auglio srityse vaistų iš viso nebuvo.

Pirmiausia pamaniau: jeigu net maža žmogaus vėžio ląstelių dalis negauna pakankamos bet kokio antivėžinio vaisto dozės, tos ląstelės gali išgyventi ir anksčiau ar vėliau vėl suformuoti auglį. Galbūt tas pats manyje tūnantis inžinierius bandė suprasti auglio viduje slypinčią infrastruktūros kliūtį, trukdančią antivėžinius vaistus pristatyti į vietą, ir ją išspręsti.

Keletą dešimtmečių mes su kolegomis tyrinėjome, kodėl auglio vidaus kraujagyslių sistema yra tokia nenormali ir kaip sutrikusios kraujagyslės ne tik trukdo įprastai gydyti vėžį, bet ir tiesiogiai palaiko kai kurias piktybines savybes, būdingas piktybiniams navikams. Remdamiesi šiais klausimais sukūrėme būdų, kaip normalizuoti vėžio kraujagysles, ir sėkmingai išbandėme juos su pelėmis. Šių tyrimų metu pastebėjome ir akivaizdų paradoksą – vaistai, skirti ardyti auglių kraujagyslėms, iš tikrųjų atkuria jas ir suteikia galimybę labai veiksmingai užpulti vėžį.

Pastaraisiais metais mes pagaliau pradėjome taikyti savo idėją gydyti vėžiu sergantiems ligoniams. Mūsų laboratorijoje kilo didžiulis susijaudinimas, kai gydant kraujagyslių normalizavimo būdu pamatėme pirmą nykstantį auglį – to visi ir laukėme. Dar turime nuveikti labai daug darbo, kol ištobulinsime šį gydymo būdą ir įvertinsime jo naudą gydant pacientus, sergančius skirtingais vėžio tipais. Bet tai, ką jau sužinojome apie kraujagyslių atkūrimą, atveria galimybes gydyti kitus kraujagyslių susirgimus, pavyzdžiui, geltonosios dėmės degeneraciją − dažniausią aklumo priežastį JAV.

Daugiau skaitykite balandžio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: