Geresni būdai nusitaikyti į skausmą  (0)

Jeigu geriau suprastume būdus, kuriais veikia aspirinas ir kitas vaistas, Vioxx, galėtume sukurti analgetikus, sukeliančius mažiau šalutinių poveikių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gary Stix

1982 m. Fiziologijos ir medicinos Nobelio premija buvo paskirta Bengtui Samuelsonui (Bengt Samuelsson) už tai, kad jis išsiaiškino, kaip organizme sintetinami prostaglandinai. Šie į hormonus panašūs junginiai padeda reguliuoti įvairius biologinius procesus, tarp jų – skausmą, karščiavimą ir uždegimą, kuriuos blokuoja aspirinas, ibuprofenas ir panašūs vaistai. Samuelsonas kartu su kitu tų pačių metų laureatu Sune Bergstriomu (Sune Bergström) tyrimus atliko Karolio medicinos ir chirurgijos institute, Švedijoje. Šis institutas kasmet renka medicinos Nobelio premijos laureatą.

Karolio institute prostaglandinų tyrimų istorija prasidėjo 1935 m., atradus šiuos riebalų rūgščių darinius. Pastaraisiais metais Samuelsonas su bendradarbiais toliau aiškinasi prostaglandinų biochemiją. Dabar šių tyrimų tikslas – sukurti saugesnius negu jau esami (tarp jų ir vilčių nepateisinusi COX-2 inhibitorių grupė) skausmo ir uždegimo slopinamuosius vaistus. „Uždegimo slopinamųjų vaistų poreikis tebėra didžiulis, – pastebi Samuelsonas. – Jeigu mums pavyktų sukurti tokį pat veiksmingą, bet saugesnį negu ankstesni, vaistą, tai būtų labai svarbus atradimas.“

Daugiau skaitykite sausio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: