Pleistoceno gyvūnijos atkūrimas  (0)

Drąsus pasiūlymas grąžinti laukinius gyvūnus, kurie išnyko Šiaurės Amerikoje prieš 13 tūkst. metų, žada optimistinę darbotvarkę XXI a. gamtosaugai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

C. Josh Donlan

2004 m. rudenį Naujojoje Meksi-koje dvylika gamtos apsaugos biologų susirinko apsvarstyti drąsaus plano. Tarp mokslininkų – įvairių disciplinų specialistų – buvo ir šios srities grandų, ir tik pradėjusiųjų profesinę veiklą. Svarstėme idėją grąžinti į Šiaurės Ameriką stambiuosius stuburinius – megafauną.

Dauguma šių gyvūnų, pavyzdžiui, mamutai ir gepardai, išnyko maždaug prieš 13 tūkst. metų, kai į žemyną pradėjo keltis dabartinių indėnų protėviai. Anot teorijos, kurią prieš 40 metų pateikė Polis Martinas (Paul Martin) iš Arizonos universiteto, dėl besaikės atvykėlių medžioklės stambiųjų stuburinių sumažėjo taip smarkiai, kad populiacijos jau nebegalėjo atsigauti. Ši idėja, vadinama pleistoceno išmirimu, tuo metu kėlė daug diskusijų, tačiau bendras teiginys, kad dėl šio išmirimo kaltas žmogus, dabar kone visuotinai priimtas. P. Martinas dalyvavo susitikime Naujojoje Meksikoje ir jo idėjos apie šių gyvūnų praradimą, ekologines pasekmes ir mūsų galimą veiklą bandant taisyti situaciją padėjo pamatą pasiūlymui, kurį pavadinome pleistoceno gyvūnijos grąžinimu.

Nors gepardai, liūtai ir mamutai, kurie kadaise klajojo po Šiaurės Ameriką, yra išnykę, tos pačios rūšys išgyveno kitose vietose. Todėl mūsų diskusijoje buvo daugiausia svarstoma, kaip šiuos gyvūnus, arba jiems giminingus, vėl grąžinti į Šiaurės Ameriką. Manome, kad egzistuoja galimybė bent iš dalies atkurti tokius svarbius ekologinius procesus kaip medžioklė ir ganymasis ekosistemose, kuriose jų nebuvo tūkstantmečius. Naujieji stambieji gyvūnai taip pat duotų ekonominės ir kultūrinės naudos. Tad nieko nuostabaus, kad paskelbtas šis pasiūlymas sukėlė audringą reakciją. Tai sveikintina, nes gamtosaugos klausimai, susiję su pleistoceno gyvūnijos grąžinimu, tikrai nusipelno išsamios diskusijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: