Naujos augalų veislės: grįžimas prie šaknų?  (0)

Vienamečiai javai veši tik iki derliaus, todėl laukus ištinka dirvos erozijos, derlingumo sumažėjimo ir vandens užterštumo problemos. Juos pakeitus daugiamečiais susidarytų didelės šaknų sistemos, saugančios dirvožemį ir mažinančios taršą. Iššūkis didžiulis, bet jei mokslininkams pasiseks, pasiekimas nurungs žmonijai jau dešimt tūkstantmečių įprastą augalų kultūrinimą ir bus revoliucinis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugeliui mūsų, turtingųjų kraštų gyventojų, atrodo, kad maisto turime daugiau nei būtina. Todėl gali atrodyti, kad ūkininkams užauginti mums produktų yra visai nesunku, gal net pernelyg paprasta. Iš tiesų yra visai kitaip: moderniai žemdirbystei būtini didžiuliai laukų plotai, nuolat laistomi vandeniu, chemikalais, tręšiami. Atkreipdama dėmesį į šių išteklių poreikį, 2005 m. Jungtinių Tautų remiama Tūkstantmečio ekosistemų padėties įvertinimo programa (angl. Millennium Ecosystem Assessment) laiko žemdirbystę „grėsmingiausia biologinei įvairovei ir ekosistemų funkcionavimui žmonijos veiklos rūšimi“.

Dabar didžiąją dalį maisto tiesiogiai ir netiesiogiai (naudojamo gyvulių pašarams) žmonės gauna iš grūdinių, ankštinių ir aliejinių augalų kultūrų. Šios žaliavos tinka ir gamintojams, ir vartotojams, nes jas paprasta gabenti ir sandėliuoti, jos genda gana lėtai ir turi daug baltymų bei kalorijų. Todėl šių kultūrų pasėliai užima apie 80 proc. pasaulio žemdirbystės plotų. Deja, tai vienamečiai augalai, kasmet iš naujo išaugantys iš sėklų, todėl juos auginant reikia daug išteklių. Dar didesnį susirūpinimą kelia tai, kad dėl žemdirbystės artimiausiais dešimtmečiais, kai gyventojų skaičius Žemėje pasieks 8 ar net 10 mlrd., aplinka bus alinama dar intensyviau.

Štai kodėl selekcininkai, agronomai ir ekologai deda pastangas vystyti tokias javų auginimo sistemas, kurios būtų kuo panašesnės į žemdirbystės išstumtas gamtines ekosistemas. Raktas į sėkmę – paversti vienamečius augalus daugiamečiais. Tai jau kelių dešimtmečių senumo idėja ir dar daugelio metų gali prireikti, kol pavyks ją įgyvendinti. Laimei, dėl svarbių augalų veislininkystės pasiekimų ši užduotis pagaliau ima atrodyti įgyvendinama.

Daugiau skaitykite rugpjūčio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Jerry D. Glover
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: