Kaip kaupiasi riebalai  (0)

Maisto pertekusiame pasaulyje žmogaus kūno gebėjimas kaupti energiją riebalų pavidalu atrodo keistai. Jeigu suprasime, kaip sudėtingų kūno energiją reguliuojančių sistemų veikla sutrinka ir priveda prie nutukimo, galėsime atrasti naujų kovos su antsvoriu būdų. Pagaliau dalys, sudarančios kūno energijos kaupimą reguliuojančią sistemą, yra nustatytos. Dabar galima kurti naują gydymo vaistais būdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiąją istorijos dalį nuo pat žmonijos aušros iki visai nesenų laikų valgio būdavo tiek, kiek, vaizdžiai tariant, gali pasigauti. Kadangi žmogus vystėsi pasaulyje, kuriame maisto pasitaikydavo tik protarpiais, tam, kad išgyventų, jam reikėjo sugebėti kaupti gautą energiją ir suvartoti ją atėjus sunkesniems laikams. Organas, kuris atlieka šią užduotį, yra riebalinis audinys.

Mūsų gebėjimas išlaikyti riebalus tampa gyvybiškai svarbus, kai tenka gyventi stokojant maisto bent kelis mėnesius. Tačiau naujausiame žmonijos istorijos laikotarpyje jis tampa rykšte – vis daugiau gyventojų šiuo pavidalu kaupia perteklinę energiją. Kai riebalų kiekis pasiekia ribą, ima neigiamai veikti žmogaus sveikatą. Tai jau galima vadinti liga − nutukimu.

Iš dalies tokią tendenciją sąlygoja technologijų progresas. Kai maisto pilna, o poreikio judėti nėra, tuomet gana lengva gauti daugiau energijos, nei reikia. Vis dėlto gausiai maitindamiesi vieni žmonės nutunka lengviau negu kiti. Taip, matyt, yra dėl to, kad kiekvieno žmogaus fiziologija, lemianti, kiek energijos kūnas sunaudoja, iššvaisto ar sukaupia kaip riebalų atsargas, yra skirtinga.

Daugybė kūno savybių − kraujospūdis, temperatūra, cukraus ir vandens balansas kraujyje − griežtai reguliuojamos įvairių savaiminių mechanizmų. Ilgai ginčytasi, ar kūno svoris taip pat paklūsta automatinei reguliacijai. Tik visai neseniai mokslininkai atrado ląstelės baltymus ir signalų perdavimo kelius, kurie galbūt reguliuoja riebalų kaupimo procesus.

Naujos žinios apie kūno gebėjimą jausti ir reaguoti į savo paties energijos poreikius bei atsargas padeda tyrėjams suprasti, kaip paveldimi genetiniai skirtumai apsprendžia šiuos gebėjimus. Sąlygojimas gali būti ir subtilus, ir gana drastiškas. Jį veikia aplinka ir pačių kūno riebalų perteklius. Daugėjant naujų atradimų mokslininkai jau pradeda įžiūrėti sudėtingos fiziologinės sistemos, kontroliuojančios riebalų kaupimąsi, kontūrus, taip pat vietas, kurias galima būtų paveikti ir taip padėti žmonėms kovoti su nutukimu.

Daugiau skaitykite rugsėjo numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Jeffrey S. Flier
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: