Valdykime kompiuterį kitaip!  (0)

Daugeliui lietimų jautrūs ekranai galėtų pagerinti bendradarbiavimą ir pakeisti pelę bei klaviatūrą. Didžiulis tokios sąsajos privalumas tas, kad keletas žmonių turi galimybę patogiai atlikti sudėtingą užduotį kartu. Kompiuteris gali sekti iškart keletu pirštų duodamas instrukcijas. Sunku prisiminti, kiek laisvės, atrodė, suteikia pelė, kurios pasirodymas prieš ketvirtį amžiaus leido pamiršti klaviatūros krypčių klavišų spaudymą. Tuo tarpu daugelio lietimų sąsajos greitai gali padėti mums atsisakyti ir pelės. Anot Džefo Hano, „Tikrai naujų grafinių sąsajų atrandama, labai retai. Tai dar tik pradžia.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusiais metais prekyboje pasirodęs Apple iPhone plačiąją visuomenę supažindino su daugeliui lietimų jautriais ekranais. Tokiame ekrane matomus paveikslėlius galima kilnoti tiesiog vedžiojant piršto galiuką, o juos didinti ar mažinti – išskečiant ar suglaudžiant du pirštus, kuriais liečiami paveikslėlio kampai. Be praktiškumo, tokia sąsaja teikia ir lytėjimo malonumą – tai šiam gaminiui greitai pelnė daug pagyrimų. Naudojantis naujuoju ekranu veiksmai atliekami tarsi intuityviai, netgi savotiškai jausmingai. Tačiau iPhone pasirodymo metu įvairiose pasaulio laboratorijose kuriami daugeliui lietimų jautrūs ekranai jau seniai buvo išaugę iš spaudymu dviem pirštais apsiribojančių komandų. Inžinieriai yra sukūrę žymiai didesnių ekranų, vienu metu reaguojančių į 10 pirštų ir netgi į kelių žmonių rankas.

Nesunku įsivaizduoti, su kokiu džiaugsmu tokią įrangą priimtų fotografai, grafikos dizaineriai ar architektai – profesionalai, dažnai dirbantys komandomis su gausybe vaizdo medžiagos. Ši technologija jau yra taikoma, pavyzdžiui, grupei svarstant naujas idėjas, specialiai neapmokytas žmogus gali tiesiog ištiesti ranką ir ekrane perkelti ar pažymėti objektus bei brėžinius.

Daugiau skaitykite rugsėjo numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Stuart F. Brown
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: