Naujos užduotys seniesiems šaperonams  (1)

Daugeliui gyvybės formų būdingi apsauginiai šiluminio šoko baltymai (šaperonai) palaiko ląstelių gyvybinius procesus. Šios paprastos molekulės atsirado pačioje gyvybės aušroje ir yra būtinos jai palaikyti: atsirasti baltymams, padėti juos sunaikinti, saugoti jautrius baltymus nuo dažnos įtampos pirmykštėje aplinkoje, o ląsteles – nuo žalingų mutacijų padarinių. Vykstant įvairioms sąveikoms šaperonai paima kiekvienos ląstelės komponentų „pirštų atspaudus“, todėl jų vaidmuo labai reikšmingas imuniniam atsakui į vėžį bei ligų sukėlėjus. Šių baltymų terapijos metu slopinamos ir skatinamos įvairios natūralios jų funkcijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1962 m. Pavijos genetikos institute (Italija) buvo atsitiktinai padidinta temperatūra vaisinių muselių inkubatoriuje. Paskui jaunas genetikas Feručio Ritosa (Ferruccio Ritossa) ėmė tirti šiluminį šoką patyrusių vabzdžių ląsteles ir pastebėjo, kad tam tikrose srityse jų chromosomos išsipūtusios. Pūpsnių atsiradimas buvo jau žinomas ženklas, kad tuose regionuose aktyvuojami genai, nuo kurių bus sintetinami jų koduojami baltymai. Tokios aktyvios sritys pavadintos šiluminio šoko lokusais.

Reiškinį pavyko pakartoti, bet iš pradžių buvo manoma, kad jis būdingas tik vaisinėms muselėms. Prireikė dar penkiolikos metų, kol chromosomų pūpsnių metu susidarančių baltymų buvo aptikta ir žinduolių organizmuose bei kitose gyvybės formose. Viena iš patraukliausių dabartinės biologijos teorijų teigia, kad šiluminio šoko baltymai (ŠŠB) atlieka svarbiausią vaidmenį visuose biologinių sistemų lygiuose – ne tik ląstelių, bet ir organizmų, net populiacijų.

Šios visur esančios molekulės yra vienas iš seniausių išgyvenimo mechanizmų, išsaugotų evoliucijos metu. Netgi buvo įrodyta, kad jos pačios skatina evoliuciją. ŠŠB, atsiradę kaip atsakas į stresą (ne vien karštį), palaiko sklandžią ląstelinių procesų eigą esant nepalankioms sąlygoms ir padeda pavienėms ląstelėms išgyventi. Praėjusiame dešimtmetyje mokslininkai suprato, kad aukštesniuosiuose organizmuose, taip pat ir žmonių, ŠŠB atlieka ir daugiau vaidmenų. Jie yra mūsų imuninės gynybos nuo vėžio bei ligų sukėlėjų sudedamoji dalis, todėl gali būti naudingi kuriant naujus vaistus ir vakcinas.

Šių universalių baltymų gydomosios galimybės bus geriau žinomos, jei pirmiausia išsiaiškinsime, kaip jie atlieka pagrindinę užduotį – būti savo baltymų „palydovais“ (angl. chaperon – pagyvenusi moteris, lydinti netekėjusias merginas į pobūvius – vert. past.). Kaip ir lydinčiosios moterys, ŠŠB turi veikti dvejopai: sukliudyti nepageidaujamas sąveikas ir skatinti pageidaujamas, kad susiformuotų stabilūs ir produktyvūs ryšiai tarp baltyminių partnerių.

Daugiau skaitykite gruodžio mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: sciam.lt
Autoriai: Pramod K. Srivastava
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: