Įmagnetintas silicio gelis: „Jis.. – GYVAS?” (Video)  (8)

Ar Lietuvos žaislų parduotuvėse galima įsigyti polimerizuoto silicio gelio, kurį galbūt būtų galima pavadinti gniaužomąja guma (angl. k. – „Silly Putty“), pasakyti sunku. Internetinėse enciklopedijose rašoma, jog užsienyje ji pardavinėjama kaip žaislas vaikams. Jei tokio gelio kur nors vis tik pavyktų įsigyti, pasižiūrėkite, kokių netikėtų triukų galima su juo prikrėsti, kai jis... įmagnetinamas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2011-06-15 Įmagnetintas silicio gelis: „Jis.. – GYVAS?” (Video)  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Polimerizuotas silicio gelis, ko gero, yra geriausia Niutono dėsnius ignoruojanti viskoelastinė medžiaga, kokią tik yra pavykę sugalvoti. Moliusko audinius šiek tiek primenanti, tįsi, tačiau tampri konsistencija pasižymi geromis absorbavimo savybėmis. Tiesa, jos gabalėlį padalinti į dvi dalis galima tik aštriu kirčiu ar staigiai plėšiant perpus. O į tokio gelio rutuliuką smogus plaktuku, rutuliukas, tarsi būtų kietas, subyra. Nūdien vakarų valstybių parduotuvėse šį gelį galima įsigyti kaip žaislą vaikams. Tačiau į jį įmaišius magnetinių miltelių, su tokia mase pažaisti panūs ir neretas suaugėlis.

Pasigaminti magiškus triukus išdarinėjančios magnetinės gniaužomosios gumos nesudėtinga. Tereikia įsigytą polimerizuotą silicio gelį įmagnetinti – tai yra, į jį įmaišyti geležies oksido miltelių (jų reikėtų teirautis dailės ir tapybos reikmenų parduotuvėse).

Geležies oksido milteliai gniaužomąją gumą nudažys juodai – tai reikš, kad polimerizuotas silicio gelis yra įmagnetintas kaip reikiant. Kaip tik to ir reikia. Toks gelis atrodo tarsi lengvai deformuojama, suskystėjusi magnetinė masė, noriai pasiduodanti nedidelių magnetų vilionėms. Kad paskui juos ... prarytų.

Būtent! Netikėčiausi dalykai prasideda tada, kai prie įmagnetintos gniaužomosios gumos magnetukas padedamas taip, jog su geliu susiliestų. Tuomet juodoji masė magnetą iš lėto apgaubia ir prarija – tarsi amorfiška nežemiškos gyvybės materija iš mokslinės fantastikos kino filmo. Tačiau geriausia viską pamatyti savo akimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(2)
(-1)

Komentarai (8)