Mokslininkai nustatė, kuo buvo apnuodytas buvęs Rusijos šnipas ir jo dukra: „išskirtinio pavojingumo ir visiškai slapta medžiaga buvo viena iš griežčiausiai saugomų Rusijos paslapčių“  (15)

Prieš buvusį Rusijos šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Salisburyje panaudoti nuodai buvo nervus veikianti medžiaga Novichok, vakar pranešė JK premjerė Theresa May.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Chemikalas identifikuotas Gynybos mokslų ir technologijos laboratorijoje Porton Downe, T. May paskelbė Bendruomenių Rūmams.

Novichok nervus veikianti medžiaga – vadinamoji „N-serija“ – buvo slaptai kuriama buvusioje SSRS nuo aštuntojo dešimtmečio. Prieš tai buvo nervus veikiančių medžiagų „G-serija“, kurią gamino Vokietija ketvirtajame dešimtmetyje ir „V-serija“, kurią JK gamino šeštajame dešimtmetyje. Novichok rusiškai reiškia „naujokas“.

Tai, kas žinoma apie šias medžiagas, paremta rusų chemiko Vilo Mirzayanovo pranešimais, atskleidusiu kūrimo programą 1991 metais.

Novichoko veikimo principas toks pat, kaip ir kitų nervus veikiančių medžiagų – jis nutraukia nervų signalų sklidimą į raumenis, sutrikdydamas fermentą acetil­cholin­esterazę. Signalus per tarpus tarp nervų ląstelių (sinapses) pernešantis acetil­cholinas nesuskaidomas, užpildo sinapses ir sukelia nuolatinį nekontroliuojamą raumenų susitraukimą. Apsinuodijimo simptomai – konvulsijos ir sunkus kvėpavimas.

Pasak Mirzayanovo, kai kurios novichoko versijos gali būti aštuonis kartus mirtinesnės už VX, V serijos medžiaga, kuria pernai buvo nužudytas Šiaurės Korėjos lyderio ištremtas brolis Kim Jong-namas. Vos 10 miligramų VX, patekusių ant odos gali baigtis mirtimi.

Apie novichoko ankstesnį panaudojimą mūšiuose ar nužudymams pranešimų nėra. Tačiau pranešama, kad medžiagos kūrime dalyvavęs Rusijos mokslininkas Andrei Zheleznyakov, mirė netrukus po kontakto su mažu medžiagos kiekiu, prasiskverbusiu iš guminio vamzdelio laboratorijoje.

Slaptos struktūros

Galingiausios N serijos medžiagos, Novichok-5 ir 7.  Žinome, kad jose yra anglis ir fosforas, kaip ir G serijoje – kuriai priklauso zarinas, tabunas, somanas ir ciklozarinas, bei V serijoje, kuriai priklauso VX, VR, VE, VG ir VM. Tačiau tiksli struktūra yra paslaptis.

Pasak Mirzayanovo, abi yra dvinariai agentai, tai yra, gaunami prieš pat panaudojimą sumaišius dvi pradines medžiagas – prekursorius. Jie gali būti gaminami pesticidų ar trąšų gamykloje, nesukeliant jokio įtarimo, sako jis.

Kadangi atakoje prieš Skripalį panaudotas būtent novichokas, labai tikėtina, kad čia įsipainiojusi Rusija, nes daugiau niekas nežino, kaip jis gaminamas, sako Johnas Lambas iš Birmingham City universiteto, JK. „Novichoko grupę sukūrė būtent Rusija, kad Vakaruose ji nebūtų žinoma, tad tai buvo viena iš griežčiausiai saugomų paslapčių.“ sako jis.

Bet kodėl Rusija turėtų naudoti tokią inkriminuojančią medžiagą? „Tai galėjo būti galios demonstravimas.“ sako Lambas. Po buvusio Rusijos šnipo Alexander Litvinenko nunuodijimo poloniu-210 2006 metais nesulaukus rimtų pasekmių, jie galėjo paprasčiausiai pasijusti, kad galės išsprūsti ir šį kartą, spėja jis. Be to, novichoko prekursorius saugiau transportuoti ir naudoti, nei jau pagamintą medžiagą, pažymi Lambas. Tačiau Rusija neigia bet kokius ryšius.


Detektyvo darbas

„Naujoko“ identifikavimas buvo labai nelengvas procesas, sakė Martinas Bolandas iš Charleso Darwino universiteto Australijoje.

Jei kam nors pasireiškia nervus paralyžiuojančių medžiagų veikimo ženklai, pirmiausiai tikrinamas acetil­cholin­esterazės aktyvumas. Tai parodo, ar nervus veikianti medžiaga prisijungė prie fermento.

Paskui turi būti nustatoma konkreti nervus paralyžiuojanti medžiaga. Pavyzdžiui, zariną nurodo nenatūraliai aukštas fluoro lygis kraujyje jis naudojamas zarino gamyboje.

Kadangi standartinių novichoko testų nėra, saugumo pareigūnai galėjo paimti skysčio iš Skripalio stuburo kanalo, izoliuoto nuo acetil­cholin­esterazės fermento, ir išanalizuoti prisijungusios nervus veikiančios medžiagos struktūrą, sako Bolandas. Vakarų žvalgybos agentūros tikriausiai žino tikslią novichoko struktūrą, tad gali gali aptikti atitikimą, sako jis.

Skripalis tikriausiai gydomas taip pat, kaip ir apsinuodijimų kitais nervus paralyžiuojančiais agentais atvejais, sako Bolandas. Tai yra, naudojamas acetilcholino poveikį blokuojantis atropinas, acetil­cholin­esterazės aktyvumą atstatantis pralidoksimas, konvulsijas stabdantis diazepamas ir dirbtinis kvėpavimas.

Kadangi jie jau išgyveno taip ilgai, tai rodo, kad novichoko nuodai sukurti, kad veiktų lėtai arba kad būtų absorbuoti per odą, nes taip simptomai pasireiškia vėliau, nei įkvepiamos nervus veikiančios medžiagos, svarsto Lambas.

Salisbury'io dalys, kur įvyko ataka, tebėra užtvertos, ir Anglijos Visuomenės sveikatos taryba patarė visiems, buvusiems netoliese nuplauti rūbus . Toks atsargumas būtinas, nes nėra žinoma, kiek laiko novichokas išlieka aplinkoje, sako Bolandas.

Alice Klein

www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(44)
(4)
(40)

Komentarai (15)