Mokslo ekspresas su R.Maskoliūnu: revoliucijos chemijos pramonėje instrumentai – fermentai (Video)  (0)

Pristatome turbūt žinomiausio Lietuvoje mokslo populiarintojo Rolando Maskoliūno parengtą video reportažą apie Biochemijos instituto mokslininkų tyrimus ir jų rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog Biochemijos instituto mokslininkai šiais metais gavo Lietuvos mokslo premiją biomedicinos srityje. Apdovanojimai įteikti Irinai Bachmatovai, Valdui Stanislovui Laurinavičiui, Liucijai Marcinkevičienei, Rolandui Meškiui, Julijai Razumienei už mokslinių darbų ciklą „Fermentų ir polifermentinių sistemų tyrimas ir panaudojimas”.

Plačiau apie mokslininkų tyrimus sužinosite peržiūrėję video reportažą, o mes trumpai priminsime, kas gi yra fermentai. Fermentais laikomi baltyminiai katalizatoriai, gebantys paspartinti organizme vykstančias chemines reakcijas tūkstančius kartų. Be fermentų šios reakcijos arba nevyktų išvsio, arba vyktų labai lėtai, ir organizmai negalėtų funkcionuoti. Žinoma, panaudojant tokius fermentus, galima vykdyti arba spartinti įvairias sintetines biochemines reakcijas, kurių pagalba būtų gaminamos ūkinei veiklai reikalingos medžiagos. Tarkim biodizelinas, vaistai ir t.t. Be to, fermentai naudojami kaip reagentai ar biocheminiai rodikliai diagnozei nustatyti.

Taigi, fermentų tyrimai vis dar yra labai aktuali biochemijos mokslų sritis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)