Lietuvos biotechnologų įdirbis paklojo pagrindą didžiausiam privačiam sandoriui šiuolaikinės Lietuvos istorijoje  (19)

Bendrovė „Thermo Fisher Scientific“ baigė anksčiau skelbtą koncerno „Fermentas International“ įsigijimą. „Thermo Fisher Scientific“ yra didžiausia pasaulio bendrovė, siūlanti produktus ir paslaugas mokslui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo šiol kartu su „Fermento“ gaminamomis itin įvairiomis aukštos kokybės molekulinės ir ląstelės biologijos tyrimų priemonėmis, įskaitant reagentus, fermentus ir rinkinius, „Thermo Fisher“ gali siūlyti visapusį sprendimą genominiams tyrimams atlikti ir kurti polimerazės grandininės reakcijos ir kiekybinės polimerazės grandininės reakcijos platformos priemones ir išteklius.

Koncerno „Fermentas International“ įmonėse dirba apie 500 darbuotojų, jo būstinė yra Burlingtone (Ontarijas, Kanada), o pagrindinė veikla vykdoma Vilniuje. 2009 m. koncerno metinės pajamos siekė apie 57 mln. Kanados dolerių (apie 55 mln. JAV dolerių). „Fermentas“ taps bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ Analitinių technologijų padalinio (Analytical Technologies Segment) dalimi.

„Thermo Fisher Scientific“ yra didžiausia pasaulio bendrovė, siūlanti produktus ir paslaugas mokslui. Įmonėje dirba apie 35 tūkst. darbuotojų, metinės pajamos – daugiau nei 10 mlrd. JAV dolerių.

„Thermo Fisher Scientific“ klientai – farmacijos ir biotechnologijos įmonės, ligoninių ir klinikų diagnostikos laboratorijos, universitetai, mokslo institutai ir valstybinės agentūros, aplinkos ir procesų kontrolės institucijos. Įmonės vertę kuria du pagrindiniai prekės ženklai – „Thermo Scientific“ ir „Fisher Scientific“. Jie garantuoja nuolatinę technologinę plėtrą ir geriausias įsigijimo sąlygas. „Thermo Fisher Scientific“ produktai ir paslaugos padeda greičiau atlikti mokslinius tyrimus ir sėkmingai spręsti problemas, su kuriomis susiduriama atliekant tiek sudėtingus eksperimentus, tiek kasdienius tyrimus.

Koncerno „Fermentas International“ įmonėse dirba apie 500 darbuotojų, jo būstinė yra Burlingtone (Ontarijas, Kanada), pagrindinė veikla vykdoma Vilniuje. 2009 m. koncerno metinės pajamos siekė apie 55 mln. JAV dolerių. „Fermentas“ taps bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ Analitinių technologijų padalinio dalimi.

Lietuvos premjero komentarai

A. Kubilius susitiko su „Thermo Fisher Scientific“, nupirkusios Lietuvos įmonę „Fermentas International“, atstovu.

Ministro Pirmininko teigimu, užbaigtas didžiausias per dvidešimt nepriklausomybės metų privatus sandoris, o šio istorinio sandorio pagrindas – Lietuvos mokslo įdirbis bei nuosekli Vyriausybės politika pritraukti užsienio investicijas.

Tai A. Kubilius pažymėjo per susitikimą su „Thermo Fisher Scientific“ biomokslų padalinio vadovu Normanu Davidu Eansoru, praneša Vyriausybės spaudos tarnyba.

Ši bendrovė neseniai baigė galutinai įforminti birželio mėnesį pasirašytą sutartį, pagal kurią nupirko lietuvišką biotechnologijų bendrovę „Fermentas International“.

Sandorio vertė 260 mln. JAV dolerių (apie 728 mln. litų) – tai laikoma didžiausiu privačiu sandoriu šiuolaikinės Lietuvos istorijoje, didesnė kaina buvo mokėta tik privatizavimo sandoriuose už valstybės turtą.

„Ypač reikšminga, kad pamatus šiam sandoriui klojo Lietuvos mokslininkai, kurių ilgametis darbas ir kūrybiškumas sukūrė milžinišką vertę – ją savo kapitalu dabar patvirtino vienas iš biotechnologijų lyderių pasaulyje“, – kalbėjo Andrius Kubilius.

Kartu jis pažymėjo, kad tai – tik pradžia. Dabar ruošiama sutartis su tarptautine bendrove IBM dėl pasaulinio tyrimų centro steigimo Lietuvoje leis dar geriau išnaudoti Lietuvos mokslo potencialą, kartu suteiks naujo pagreičio ir padės lietuvių mokslininkams plačiau išeiti į tarptautinio mokslo vandenis.

Anot Premjero, vadinamųjų mokslo slėnių įsteigimas ir kryptingos investuotojų Vakaruose paieškos kuria prielaidas Lietuvos mokslo pasiekimus sujungti su dideliais pinigais.

„Tik taip mokslas ir naujausios technologijos gali virsti moderniu verslu globaliame pasaulyje ir realizuoti Lietuvos tikslą tapti Šiaurės–Baltijos regiono paslaugų centru“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Jo nuomone, paslaugų centras nėra savitikslis: „pirmiausia tai bus svarbus Lietuvos pragyvenimo šaltinis – nepamirškim, kad tai reiškia šimtus ir tūkstančius darbo vietų patiems geriausiems specialistams“.

Pasak Premjero patarėjo ekonomikos klausimais Mykolo Majausko, „Thermo Fisher Scientific“ – nebe išimtis, bet dar vienas tikslingos Vyriausybės politikos medžioti užsienio investicijas būtent į aukštųjų technologijų sektorių rezultatas – per trumpą laiką į Lietuvą atėjo „Barclay`s“, „Western Union“, IBM. „Bus ir kitų garsių vardų“, – užtikrino patarėjas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)