Saulės energija – iššūkis brangiam šildymui (Video)  (21)

Atėjus žiemai, kas mėnesį griebiamės už galvos, kai gauname sąskaitą už šildymą ir kitas komunalines paslaugas. Kaip sutaupyti? Modernių technologijų šalininkai siūlo investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius, pavyzdžiui, saulės kolektorius, kurie galėtų būti naudojami ne tik privačiuose namuose, bet ir daugiabučiuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulė mus gali sušildyti net ir šalčiausią dieną, kai už lango termometro stulpelis rodo -15ºC ar daugiau laipsnių šalčio. Anot saulės kolektorius įrenginėjančios įmonės vadovo Aurimo Jančaičio, namas su modernia saulės kolektoriaus sistema sugeba vien iš rytinio saulės piko apsirūpinti šiluma, reikalinga buičiai, pvz., paruošti karštą vandenį ir šildyti būstą.

Tačiau ką daryti, kai pastato šeimininkas pageidauja modernių sprendimų, o jo gyvenamasis namas pastatytas jau labai seniai? Išeitis yra net ir tada, kai statinys senas ir jį atnaujinti nėra taip paprasta ir pigu. Namas stovi ten, kur pastatytas – jo neperkelsi, nepasuksi. Tad tenka pasirinkti tinkamiausią stogo pusę, stogo šlaitą ar namo sieną.

Kaip funkcionuoja saulės kolektoriai ir kiek jie efektyvūs Lietuvoje, kur giedri, saulėti orai tikrai nelepina ištisus metus? Terminių kolektorių nereikėtų painioti su elektrą gaminančiais saulės kolektoriais. Terminiai saulės kolektoriai skirti gaminti šilumą tiesiogiai iš saulės energijos. Jie gali būti naudojami karšto vandens ruošimui, iš dalies – būsto šildymui.

„Saulės energijos Lietuvoje skeptikams galiu pasakyti, kad šie kolektoriai mažai efektyvūs maždaug tris, keturis mėnesius metuose, - tvirtina A.Jančaitis. – Tačiau likę aštuoni mėnesiai, mūsų stebėjimais, yra labai aktyvus laikas, kada saulę ir pas mus galima išnaudoti.“

Saulės kolektoriai galėtų būti naudojami ne tik privačiuose namuose, bet ir daugiabučiuose.

„Pavyzdžiui, 60 butų namas vasarą moka maždaug po 4 tūkst. litų už karšto vandens ruošimą ir „gyvatukų“ sunaudotą šilumos energiją. Turint saulės kolektorių sistemą, galima padengti 90-95 proc. šios sumos, - tvirtina saulės kolektorius įrenginėjančios įmonės vadovas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
Autoriai: Stasys Vaitonis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (21)