„1ClickFactory Akademija“ – privataus verslo iniciatyva padedanti Lietuvos jaunimui įsidarbinti  (2)

Jaunimo nedarbas mūsų šalyje yra vienas aukščiausių Europos Sąjungoje – Europos Komisijos duomenimis, kas trečias Lietuvos jaunuolis neturi darbo. Turbūt tai ir yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl tiek daug Lietuvos jaunimo pastaraisiais metais išvažiuoja į užsienį – kas ieškotis laikino darbo, kas su visam. Milžiniškais tempais auganti emigracija skatina visus – tiek valstybę, tiek ir privatų sektorių ieškoti idėjų, kaip pakeisti šią situaciją. Ir labai džiugu, jog pamažu tokių idėjų atsiranda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, oficialiais duomenis, daugiau nei trečdalis jaunų ir darbingiausių Lietuvos žmonių neturi jokio darbo. Net ir įgijus aukštąjį išsilavinimą, absolventams susirasti darbą yra sunku. Galbūt kažkiek tai lemia nekonkurencinga specialybė ar menka jaunuolio motyvacija, tačiau labai dažnai – jokios darbo patirties neturėjimas, o bazinės žinios ir įgūdžiai, įgyti aukštosiose mokyklose, tiesiog būna pernelyg nutolę nuo realios verslo situacijos ir konkrečių technologijų.

Apie absolventų praktinio paruošimo lygį diskutuojama jau daugybę metų, tačiau diskusijos paprastai ir likdavo diskusijomis. Aukštosios mokyklos skundžiasi lėšų stygiumi, tad įsirengti ir nuolat atnaujinti laboratorines bazes, susipirkti visų reikalingų programų licencijas neturi jokių galimybių. Tad ne kartą buvo iškelta mintis, jog universitetai praktinį paruošimą stažuočių ar praktikų forma su mielu noru perleistų verslo įmonėms, tačiau pastarosios nemato reikalo investuoti laiką ir savus išteklius į jaunų žmonių parengimą, mat visai neaišku, kiek iš jų toje įmonėje ir liks dirbti. O kam ruošti darbuotojus konkurentams? Iš pirmo žvilgsnio – situacija be išeities.

Tačiau tokia logika galioja ne visoms įmonėms. Tai puikiai įrodė UAB „1ClickFactory“,„Microsoft Dynamics“ sprendimų centras Lietuvoje, jau antrus metus iš eilės kviečiantis aukštųjų mokyklų absolventus ir studentus į „1ClickFactory Akademiją“, kurios tikslas – ugdyti jaunus programuotojus, suteikiant jiems „Microsoft Dynamics“ sprendimų programavimo žinių, ir jiems padėti lengviau įsitvirtinti darbo rinkoje.

Mažiau besidomintiems rinkos situacija, priminsime, jog „Microsoft Dynamics“ verslo valdymo sprendimai yra naudojami visame pasaulyje daugiau nei 15 metų. Juos šiuo metu naudoja daugiau nei 350 000 įmonių, o tai yra daugiau nei 5 milijonai galutinių vartotojų. Pasaulyje yra per 4000 sertifikuotų „Microsoft Dynamics“ partnerių, diegiančių šiuos sprendimus organizacijoms.

Ko gi mokomi aukštųjų mokyklų absolventai šioje akademijoje? Søren Fink-Jensen, generalinis „1ClickFactory“ direktorius, sako, jog „pagrindinis „1ClickFactory Akademijos“ tikslas – atrasti talentingus ir motyvuotus studentus ir juos ugdyti, kad jie taptų pilnaverčiais kandidatais įsilieti į darbo rinką pabaigus aukštąją mokyklą. Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai – išsilavinę, energingi ir perspektyvūs žmonės, tačiau dažnai jie turi ribotas galimybes patekti į darbo rinką nes neturi specifinių tam tikros rinkos, produktų žinių. Papildomas mokymas yra būtinas ir darbui su „Microsoft Dynamics“ sprendimais.“

Tokia iniciatyva neliko nepastebėta tarp jaunimo. Pasak „1ClickFactory“ direktoriaus, tik pernai pradėta iniciatyva šiais metais jau įgauna pagreitį – ji išsiplėtė tris kartus ne tik dalyvių, bet ir siūlomų programų skaičiumi. Šiemet studentai galėjo pasirinkti vieną iš trijų siūlomų studijų programų – susipažinti su „Microsoft Dynamics NAV“, „Microsoft Dynamics AX“ programomis ir įgyti jų programavimo įgūdžių bei gilinti žinias .NET technologijose (.NET Framework).

Studijuoti akademijoje pageidavimus išsakė daugiau, nei 70 studentų iš Vilniaus Universiteto, Kauno Technologijos Universiteto, Vilniaus Kolegijos, Mykolo Riomerio universiteto, Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto. Daugiausia paraiškų sulaukta iš VU, Matematikos ir Informatikos fakulteto studentų.

Studentų domėjimasis programa tikrai didelis. Kas gi vilioja jaunus žmones? Visų pirma, labai motyvuoja, kad visa tai, ko mokoma, bus tikrai naudinga ir naudojama darbe, skatina studentus labiau stengtis, domėtis. Tokiu principu ir turėtų būti paremtas mokymasis aukštosiose mokyklose. Tai didina studijų efektyvumą, investicijų į mokslą grąžą.

Dalyvauti programoje buvo pakviesti 17 studentų. Kokie pačių studentų įspūdžiai po šių kursų? Skirmantei Kiliūtei, VU MIF studentei labiausiai įstrigo tai, jog „be neeilinės galimybės įgijus pamatinių žinių pradėti karjerą, ši Akademija leidžia jaunam, darbo patirties neturinčiam žmogui pamatyti ir pajusti darbo organizavimo, darbo santykių principus bei maloniai nustebti darbovietėje pajutus harmoningą įmonės santykio su darbuotoju praktiką.“

Studentai akademijoje įgauna ne tik praktinės patirties, tačiau turi galimybę iš karto susirasti darbą. Šeši programą baigę studentai jau pakviesti į „1ClickFactory“ komandą dirbti biure Lietuvoje. Generalinis „1ClickFactory“ direktorius tikisi, kad likę studentai prie „1ClickFactory“ komandos ar kitų „Microsoft Dynamics“ partnerių prisijungs per ateinačius metų.

Apolinaras Škikūnas, UAB „Microsoft Lietuva“ Baltijos šalių verslo sprendimų grupės vadovas, neabejoja šios iniciatyvos nauda ir reikalingumu: „1ClickFactory“ Akademijos įsteigimas yra toliaregiškas ir labai savalaikis. Verslo sprendimų programinės įrangos specialistų poreikis pastaraisiais metais auga itin sparčiai. Ekonominis sunkmetis, kurį išgyveno verslas 2008-2010 metais, labai aiškiai parodė, jog konkurencinį privalumą turėjo įmonės, efektyviai valdančios verslo procesus. Tad poreikis programuotojams, sugebantiems įsigilinti į skirtingų sričių verslo procesus ir sukurti jų valdymo programinius sprendimus, tik augs.“

Ši iniciatyva yra vienas iš pavyzdžių kaip privatus verslas imasi spręsti atotrūkio tarp žinių, kurias suteikia aukštasis mokslas ir kurių reikalauja rinka, problemą. Akivaizdu, kad verslas šioje situacijoje imasi aktyvesnio vaidmens siekdamas išlaikyti talentingą jaunimą Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)