Lietuviai „Ekspla“ kartu su JAV įmone už 110 mln. Lt kurs neregėtos galios lazerį  (0)

Lietuvos lazerių gamintoja „Ekspla“, kartu su amerikiečių kompanija „National Energetics“, laimėjo konkursą už daugiau nei 40 mln. JAV dolerių (109 mln. litų) pagaminti ir įdiegti ultradidelio intensyvumo lazerinę sistemą Europos Sąjungos mokslinių tyrimų komplekse „ELIBeamlines“ Dolní Břežany miestelyje netoli Prahos (Čekija).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virš 10 petavatų (PW) smailinė galia, kurią ši sistema generuos, bus neregėta tokio tipo lazeriams. Nieko panašaus niekur pasaulyje pasiekta dar nebuvo. Lazeris, kurio kūrime dalyvaus „Ekspla“`, bus viena iš keturių „ELIBeamlines“ lazerinių sistemų. Jo spinduliuotė bus naudojama plazmos ir didelio energijos tankio fizikos, molekulinių, biomedicinos, medžiagų mokslo tyrimams, dalelių srautų greitinimui.

„Eksplos“ ir „National Energetics“ konsorciumas laimėtoju buvo paskelbtas po biurokratiškai ilgos ir komplikuotos atrankos ir vertinimo procedūros. Teksase įsikūręs „National Energetics“ daugelį metų dirba su petavatų eilės aukštos energijos ultrasparčiomis lazerių sistemomis: jas kuria, gamina ir naudoja. Vilnietė „Ekspla“ prie bendro projekto prisidės didžiule lazerių ir jų maitinimo blokų gamybos patirtimi. Subrangovės Lawrence'o Livermore'o nacionalinės laboratorijos (JAV) ekspertai bus pasitelkti dėl išskirtinio specialių difrakcinių gardelių technologijų išmanymo. O unikalius lazerinius stiklus didelės apertūros stiprintuvams tieks Vokietijos įmonė „Schott“, savo srities lyderė.

Kartą per minutę lazeris „iššaus“ daugiau nei 1,5 kJ energijos maždaug 150 fs trukmės impulsą. Technologija, kurios pagrindu jis sukurtas (optinis parametrinis čirpuotų impulsų stiprinimas ir paskesnis aukštaenergis stiprinimas dviejų rūšių stiklo diskiniuose stiprintuvuose), buvo ištobulinta kartu su Teksaso universitetu jau veikiančio petavatinio lazerio Austine projekte. Svarbu paminėti ir „National Energetics“ sukurtą inovatyvią aušinimo sistemą, dėl kurios impulsų dažnis net 20 kartų viršys vertes, kurias šiandien pasiekia sparčiausi šio tipo lazeriai.

Nenuostabu, kad tokių unikalių parametrų lazeris yra kertinis „ELI-Beamlines“ komponentas, didele dalimi nulemsiantis viso projekto sėkmę. „10 PW lazerio sutarties pasirašymas vainikuoja svarbų „ELI-Beamlines“ kūrimo etapą: techninis-konstrukcinis projektas paruoštas, ir prasideda ateities komplekso šerdies, t. y. visų lazerinių sistemų, gamyba. Labai džiaugiamės, kad „National Energetics“ ir „Eksplos“ konsorciumas tapo mūsų partneriais kuriant vieną iš esminių „ELIBeamlines“ technologinių blokų. Jau suprojektuotas 10 PW lazeris bus unikalus ir galingas įrankis, kuriuo ginkluota Europos ir viso pasaulio mokslo bendruomenė gerokai praplės ultradidelės energijos fizikos žinių horizontus“, – mano Čekijos mokslų akademijos Fizikos instituto direktorius prof. Janas Ridky.

„Apima tikrai ypatingas jausmas, kai gali dalyvauti kuriant lazerinę sistemą, kurios galia bent 10 kartų pranoksta šiandieninius rekordus, – priduria Kęstutis Jasiūnas, „Eksplos“ generalinis direktorius. – Ji atvers visiškai naujas galimybes mokslininkams tyrėjams; o ir mums patiems šis projektas yra didžiulis žingsnis įsisavinant naujas technologijas.“

Lazerinę sistemą ketinama įdiegti 2017 metais. Prieš tai ji bus surinkta ir išbandyta Teksase.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai (0)